Μία έρευνα για τις παραλίες που είναι καθαρές αλλά και αυτές που είναι ακατάλληλες για κολύμβηση. Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) έκανε μετρήσεις και κατέγραψε την κατάσταση που βρίσκονται τα νερά σε 323 παραλίες στην Αττική. Οι μικροβιολογικές και άλλες εξετάσεις έδειξαν ποιες παραλίες πρέπει να αποφύγουν οι λουόμενοι το καλοκαίρι του 2018! Ωστόσο, αυτό […]
Μία έρευνα για τις παραλίες που είναι καθαρές αλλά και αυτές που είναι ακατάλληλες για κολύμβηση.
Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) έκανε μετρήσεις και κατέγραψε την κατάσταση που βρίσκονται τα νερά σε 323 παραλίες στην Αττική.
Οι μικροβιολογικές και άλλες εξετάσεις έδειξαν ποιες παραλίες πρέπει να αποφύγουν οι λουόμενοι το καλοκαίρι του 2018!
Ωστόσο, αυτό που προκαλεί σοκ είναι ότι υπάρχουν ακατάλληλες περιοχές για κολύμβηση ακόμη και σε μέρη που είναι ιδιαίτερα πολυσύχναστα.
Πώς έγιναν οι δειγματοληψίες
Οι δειγματοληψίες, σύμφωνα με το Κέντρο, γίνονται σε αποστειρωμένα μπουκάλια τα οποία ανοίγουν μέσα στη θάλασσα και κλείνουν σ΄αυτήν, από την ακτή σε μήκος 5 μέτρα και σε βάθος 30cm. Στη συνέχεια μεταφέρονται σε ψυγείο στα πιστοποιημένα εργαστήρια, όπου μέσα σε έξι ώρες γίνονται οι αναλύσεις.
Οι παράμετροι που εξετάστηκαν στην έρευνα είναι οι εξής:
• Κολοβακτηρίδια
• Εντερόκοκκοι
• Ε-Coli
• Φυσικοχημικές παράμετροι (απορρυπαντικά, ορυκτέλαια, φαινόλες) και μη εργαστηριακά εκτιμούμενες
οπτικές παράμετροι (χρώμα, επιπλέοντα αντικείμενα,θολερότητα).
Κυρίως παρακολουθούνται οι ακτές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουομένων, καθώς επίσης και οι ακτές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αισθητική, τουριστική, περιβαλλοντική άποψη κ.λπ.
Με γνώμονα τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων, έκανε μια κατανομή στις παραλίες χαρακτηρίζοντάς τες Κατάλληλες (Κ) για κολύμβηση και Ακατάλληλες (Α).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 252 (78.2%) είναι κατάλληλες παράλιες για κολύμβηση και 71 (22%) είναι ακατάλληλες σε σύνολο 323 που αναλύθηκαν. Δείτε παρακάτω αναλυτικά στους πίνακες τις κατάλληλες και τις ακατάλληλες παραλίες στην Αττική.