Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Τρέχει η κυβέρνηση για την υπο-δόση: Ο χρόνος τελειώνει
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Τρέχει η κυβέρνηση για την υπο-δόση: Ο χρόνος τελειώνει

Θρίλερ για την υπο-δόση του 1 δισ. ευρώ Η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει, έως τις 14 Ιουνίου, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στοιχεία που θα επιβεβαιώνουν την εκκαθάριση ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες ύψους 1 δισ. ευρώ Αλλιώς, δεν θα λάβει την εκκρεμούσα υποδόση του 1 δισ. ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM στο Παρίσι εξέτασε την αποδέσμευση του 1 […]

Θρίλερ για την υπο-δόση του 1 δισ. ευρώ

Η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει, έως τις 14 Ιουνίου, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στοιχεία που θα επιβεβαιώνουν την εκκαθάριση ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες ύψους 1 δισ. ευρώ

Αλλιώς, δεν θα λάβει την εκκρεμούσα υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM στο Παρίσι εξέτασε την αποδέσμευση του 1 δισ. ευρώ που συνδέεται με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Σύμφωνα με ενημέρωση του ESM, αν και η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πρόοδο όσον αφορά στην εκκαθάριση των οφειλών, το Διοικητικό Συμβούλιο του Μηχανισμού αναμένει περαιτέρω επιβεβαίωση ότι όλες οι απαραίτητες πληρωμές για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών εκτελέστηκαν προκειμένου να επιτραπεί η αποδέσμευση της υπό – δόσης του 1 δισ. ευρώ.

H κρατική περιουσία, ενέχυρο στους δανειστές

Ο ESM αποσαφήνισε πως δεδομένου ότι η περίοδος διαθεσιμότητας της υπό- δόσης θα λήξει στις 15 Ιουνίου 2018– μετά επιστρέφονται ξανά στον χρηματοδοτικό φάκελο του ESM – το Διοικητικό Συμβούλιο του Μηχανισμού είναι έτοιμο να επανεξετάσει την πρόοδο στις 14 Ιουνίου 2018.

Κυβερνητικός αξιωματούχος εκτίμησε πως η εκταμίευση της υποδόσης θα γίνει κανονικά στις 15 Ιουλίου, τονίζοντας πως «όσοι βιάζονται να ανακαλύψουν εμπλοκές, για μια ακόμη φορά θα σκοντάψουν».

Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για αδιαφορία και ανικανότητα που προκαλεί καθυστέρηση στην εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ, με αφορμή την σχετική απόφαση του ESM.

Νέα αύξηση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών

Πηγές της ΝΔ τονίζουν πως η κυβέρνηση τα πάει περίφημα με τους πλειστηριασμούς, δυσκολεύεται, όμως, όπως επισημαίνουν, να δώσει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, όπως επιβεβαιώνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που παραμένουν υψηλές.

«Η αδιαφορία και ανικανότητά της προκαλεί μια ακόμη καθυστέρηση στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ που θα έδινε ανάσα στον ιδιωτικό τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ μόλις προ ολίγων ημερών είχε προειδοποιήσει με ανακοίνωσή της την κυβέρνηση για το πρόβλημα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη» συμπληρώνουν οι πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση έλαβε 500 εκατ. ευρώ από την υπό-δόση των 5,7 δισ. ευρώ του ESM τον Μάρτιο για την αποπληρωμή ληξιπροθέσμων χρεών και έπρεπε να διαθέσει, άλλα 500 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε έως τα τέλη Απριλίου να έχει εξοφλήσει προς τους ιδιώτες συνολικά 1 δισ. ευρώ.

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις