Το ΔΝΤ μένει Ελλάδα «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο»

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Το ΔΝΤ μένει Ελλάδα «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Σε νέα φάση έντονου παρασκηνίου μπαίνει η υπόθεση του χρέους μετά το τετ α τετ Μέρκελ – Λαγκάρντ τη Δευτέρα στο Βερολίνο. «Το ΔΝΤ μπορεί ασφαλώς να εμπλακεί και να εμπλακεί με διάφορους τρόπους, με διάφορα εργαλεία. Θα κάνουμε χρήση όλων των εργαλείων, θα δούμε και όλες τις επιλογές, αλλά σε κάθε περίπτωση θα εμπλακούμε […]

12.06.2018 | 07:30

Σε νέα φάση έντονου παρασκηνίου μπαίνει η υπόθεση του χρέους μετά το τετ α τετ Μέρκελ – Λαγκάρντ τη Δευτέρα στο Βερολίνο.

«Το ΔΝΤ μπορεί ασφαλώς να εμπλακεί και να εμπλακεί με διάφορους τρόπους, με διάφορα εργαλεία. Θα κάνουμε χρήση όλων των εργαλείων, θα δούμε και όλες τις επιλογές, αλλά σε κάθε περίπτωση θα εμπλακούμε στην Ελλάδα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο».

Αυτό δήλωσε αμέσως μετά το ραντεβού με την Άνγκελα Μέρκελ η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η «αποκάλυψη» θα γίνει στις 21 Ιουνίου στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Μια πρόταση «έκπληξη» για το ελληνικό χρέος

Μετά το ραντεβού προέκυψαν πληροφορίες από τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία έκανε λόγο για πρόταση έκπληξη από τη Γερμανική πλευρά που επαναφέρει στο τραπέζι την επέκταση της διάρκειας των δανείων του EFSF ως 15 έτη συνδέοντας την όμως με τα 25 δισ. ευρώ που απομένουν από το πρόγραμμα του ESM.

Το σκεπτικό είναι πως αν η Ελλάδα ζητήσει και τα 25 δισ. ευρώ από τα υπόλοιπα του τρίτου μνημονίου τότε η επιμήκυνση των δανείων του EFSF θα είναι μικρή, μόλις 5 έτη, αν όμως αντληθούν λιγότερα χρήματα η επιμήκυνση θα μπορεί να είναι μεγαλύτερη.

H κρατική περιουσία, ενέχυρο στους δανειστές

Το Eurogroup είναι έτοιμο να εφαρμόσει, παράταση του μέσου χρόνου ωρίμανσης του δανείου του EFSF αλλά και των επιτοκίων μεταξύ 0 και 15 ετών.

Η κυβέρνηση συμβιβάζεται με μια περιορισμένη επιμήκυνση όπως επιθυμεί το Βερολίνο, κόντρα στα 15 έτη που ζητούν το ΔΝΤ και η ΕΚΤ.

Μάλιστα κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωνε στο Reuters την περασμένη Πέμπτη ότι «το ΔΝΤ θέλει μέτρα ελάφρυνσης που πηγαίνουν πέραν αυτών που προτίθεται να δώσει το Εurogroup, αλλά με βάση την ανάλυσή μας δεν τα χρειαζόμαστε». Βεβαίως αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση της ελληνικής πλευράς μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Πολυνομοσχέδιο: Περικοπές σε συντάξεις & fast track πλειστηριασμοί

Κάπως έτσι η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι «φεύγει το ΔΝΤ» το οποίο όμως μένει ως τεχνικός σύμβουλος για την επιτήρηση της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων όπως ανέφερε την περασμένη Πέμπτη από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις.

Αθήνα και Βερολίνο φαίνεται ότι έχουν καταλήξει σε μια «καθαρή έξοδο» η οποία όμως συνοδεύεται από πολύ αυστηρούς όρους, όπως η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου που θα ψηφιστούν από τη Βουλή μέσα στη βδομάδα.

Exit mobile version