Του Πέτρου Καρσιώτη
Ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης σε Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο και Θεσσαλία, καθώς και κρατικοί υπάλληλοι των Υπηρεσιών Μεταφορών και Επικοινωνιών, βρίσκονται μεταξύ των συλληφθέντων για εμπλοκή σε μεγάλο κύκλωμα που δραστηριοποιείτο συστηματικά στην παράνομη έκδοση αδειών οδήγησης, ακόμη και χωρίς εξετάσεις!
Τουλάχιστον από το 2015 έδιναν διπλώματα
Το εγκληματικό δίκτυο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τις αρχές του 2015, με εξακριβωθείσες μέχρι τώρα 157 περιπτώσεις παράνομης χορήγησης αδειών οδήγησης.
Από 1.500 ως 2.500 ευρώ η «ταρίφα»
Για κάθε άδεια οδήγησης τα πόσα κυμαίνονταν από 1.500 έως 2.500 ευρώ αναλόγως της κατηγορίας.
Ποιοι είναι οι συλληφθέντες
Συγκεκριμένα, στους συλληφθέντες, περιλαμβάνονται: ο «αρχηγός» της οργάνωσης, ημεδαπός ιδιοκτήτης σχολής οδηγών σε πόλη της Στέρεας Ελλάδας, έξι ακόμα ιδιοκτήτες σχολών οδηγών, τέσσερις υπάλληλοι οικείων Υπηρεσιών Μεταφορών και Επικοινωνιών, σε πόλεις της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου.
Κάμερες και μικρόφωνα
Το δίκτυο, το οποίο είχαν συγκροτήσει δυο από τους συλληφθέντες και συγκεκριμένα ιδιοκτήτης σχολής οδηγών και ιδιοκτήτης εταιρείας ταχυμεταφορών, ειδικευόταν συστηματικά:
- στην έκδοση αδειών οδήγησης χωρίς παράσταση του υποψήφιου οδηγού στις προβλεπόμενες εξετάσεις,
- στη χρήση τεχνικών μέσων (κάμερα, μικρόφωνο κ.α.) κατά τη θεωρητική εξέταση των υποψηφίων οδηγών και
- στη παροχή συνδρομής υπαλλήλων κατά τη θεωρητική ή πρακτική εξέταση και
- στη μετατροπή πλαστών αδειών οδήγησης, προερχόμενων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε νόμιμες ελληνικές.
Συνεργασία του αρχηγού με κρατικούς υπαλλήλους
Όσον αφορά στη λειτουργία της βασικής δομής του εγκληματικού δικτύου στη Στερεά Ελλάδα, ο «αρχηγός», σε συνεργασία με υπαλλήλους οικείων Υπηρεσιών Μεταφορών και Επικοινωνιών μεριμνούσε ώστε να εφοδιαστούν ημεδαποί και αλλοδαποί με άδειες οδήγησης, χωρίς τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες.
Βεβαίωναν ότι οι υποψήφιοι πέτυχαν
Για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα αυτό, τρεις συλληφθέντες υπάλληλοι των οικείων Υπηρεσιών Μεταφορών και Επικοινωνιών της Στερεάς Ελλάδας βεβαίωναν αναληθώς, έναντι αμοιβής, ότι οι υποψήφιοι οδηγοί πέτυχαν κατά την εξέταση.
Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις, οι υποψήφιοι είτε δεν προσέρχονταν στις εξετάσεις, είτε τους βοηθούσαν κατά την εξέταση υποδεικνύοντας τις σωστές απαντήσεις, είτε τους επέτρεπαν τη χρήση τεχνικών μέσων (κάμερες και ασύρματα ακουστικά).
Πρόκειται για συσκευές κινητού με προεγκατεστημένη ειδική εφαρμογή, ασύρματες συσκευές «Bluetooth» και μικροακουστικά «ψείρες» τηλεφώνου.
Από πλαστές, γνήσιες οι άδειες
Επιπλέον, ο «αρχηγός» προμηθευόταν μέσω μέλους της εγκληματικής οργάνωσης, πλαστές άδειες οδήγησης, τις οποίες στη συνέχεια τις παρέδιδε σε υπάλληλο της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών σε πόλη της Στερεάς Ελλάδας, η οποία γνωρίζοντας ότι είναι πλαστές, τις μετέτρεπε έναντι αμοιβής σε γνήσιες ελληνικές.
230.000 ευρώ μόνο μέσω ταχυδρομείων
Όπως εξακριβώθηκε, από τις αρχές του 2015 έως 20-5-2018 ο «ταμίας» της οργάνωσης, μόνο από πληρωμές μέσω ταχυδρομείου παρέλαβε από υποψηφίους οδηγούς το χρηματικό ποσό των 230.000 ευρώ τουλάχιστον, ενώ εξετάζονται και λοιποί τρόποι αποστολής χρημάτων, καθώς εκτιμάται βάσιμα ότι οι περισσότερες περιπτώσεις διεκπεραιώνονταν μέσω ταχυμεταφορών (courier).
Προωθούσε υποψηφίους στις συγκεκριμένες σχολές
Ο «αρχηγός» προωθούσε υποψήφιους οδηγούς στους συγκεκριμένους ιδιόκτητες σχολών οδηγών, οι όποιοι αναλάμβαναν να διεκπεραιώσουν την «επιτυχή» εξέταση των υποψήφιων.
Διαβάστε ακόμα: