Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κοτζιάς για Σκοπιανό: «Η διεθνής συμφωνία είναι πρόοδος»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς για Σκοπιανό: «Η διεθνής συμφωνία είναι πρόοδος»

Από το βήμα της Βουλής μίλησε και ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. «Κανείς άλλος δεν θέλει περισσότερο από εμάς τη λύση στο Σκοπιανό. Αυτή η συμφωνία είναι πατριωτική, γιατί μας επιτρέπει να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας εκεί που πράγματι υπάρχει θέμα. Πολλοί μας λένε φέρνετε τετελεσμένα. Αλλά δεν μας λένε τα τελευταία 70 χρόνια πόσα […]

Από το βήμα της Βουλής μίλησε και ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

«Κανείς άλλος δεν θέλει περισσότερο από εμάς τη λύση στο Σκοπιανό. Αυτή η συμφωνία είναι πατριωτική, γιατί μας επιτρέπει να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας εκεί που πράγματι υπάρχει θέμα. Πολλοί μας λένε φέρνετε τετελεσμένα. Αλλά δεν μας λένε τα τελευταία 70 χρόνια πόσα τετελεσμένα υπήρξαν; Και στη γειτονική χώρα δεν δημιουργούνται τετελεσμένα; Δεν αλλάζει όνομα η γειτονική χώρα;», σημείωσε.

Διαβάστε ακόμα: «Βόμβα» Καμμένου για τη θέση των ΑΝΕΛ στη συμφωνία

Και προσέθεσε: «Ναι, κάνουμε συμβιβασμό. Μόνο αν έχει κερδίσει κανείς πόλεμο υπάρχει συμφωνία χωρίς συμβιβασμό. Η μόνη σοβαρή διαπραγμάτευση που μπορείς να κάνεις είναι η διαπραγμάτευση πακέτο. Η διαπραγμάτευση στηρίζεται σε αυτό που βρήκαμε μπροστά μας. Και βρήκαμε μπροστά μας και παλαιότερα κείμενα.

Έχουμε στη χώρα μας δύο στρατόπεδα στο Σκοπιανό. Αυτοί που θέλουν λύση και αυτοί που έχουν κάνει πολιτική αρχή τους τη μη λύση. Είσαστε οπαδοί της αδράνειας. Δεν κάνουμε τίποτα. Άλλοι είναι οπαδοί της εκκρεμότητας. Πρόκειται για μια συμμαχία της άρνησης. Η διεθνής συμφωνία είναι πρόοδος.

Διαβάστε ακόμα: Νέα ένταση στο συλλαλητήριο – Κροτίδες λάμψης, χημικά και ξύλο (pics)

Υπάρχουν στιγμές καλής διπλωματίας όπως έκανε ο Καραμανλής στο Βουκουρέστι. Όπως και κακές, όπως τα 7 χρόνια που η Ελλάδα διαπραγματευόταν το Μακεδονία-Σκοπια. Και σκέτο Μακεδονία στο εσωτερικό. Πουθενά δεν επιβάλλατε στη διαπραγμάτευση το erga omnes και για εσωτερική χρήση. Και πώς θα λέγονταν τα παράγωγα από τη στιγμή που εσείς διαπραγματευόσασταν το Μακεδονία – Σκόπια σκέτο.

Έχω πάρει σχετική άδεια από την Επιτροπή να κάνω χρήση εγγράφων που αποχαρακτηρίστηκαν. Ποια είναι τα ονόματα που έδωσε ο Νίμιτς. 1. Vardaska Macedonia, 2. Άνω Μακεδονία, 3. Μακεδονία-Σκόπια. Πήγαμε λοιπόν στο όνομα Βόρεια Μακεδονία. Αυτή η πρόταση για τη Β. Μακεδονία είναι αυτό που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έλεγε ότι η ονομασία θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα που αναζητούμε.

Διαβάστε ακόμα: Μητσοτάκης: «Σας αξίζει το Νόμπελ πολιτικής απάτης»

Ο κ. Αβέρωφ επισήμως αναγνώρισε την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας. Και το 1977 αναρτήθηκε η γλώσσα αυτή στις επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ. Και μετά το 1992 και 1994 στο διεθνή οργανισμό ISO απουσίαζε η ελληνική πλευρά. Από το 1993-1994 έγινε αποδεκτή η σύνθετη ονομασία.

Άλλη στο εξωτερικό και άλλη στο εσωτερικό. Η έννοια του erga omnes σε όλες τις διαπραγματεύσεις ήταν να είναι το όνομα και για τους διεθνούς οργανισμούς. Το erga omnes ήταν για πάσα διεθνή χρήση και όχι για πάσα χρήση. Και τώρα εσείς που διαπραγματευόσασταν αυτά μας κατηγορείτε γιατί έχουμε χρονοδιαγράμματα για τη χρήση του erga omnes και στο εσωτερικό.

Υπάρχει μια διαπραγμάτευση που έγινε και δεν είναι γνωστή στην οποία καλείτο να πάει ο διαπραγματευτής στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να πει ότι η Ελλάδα συμφωνεί με το τάδε όνομα, αλλά επειδή δεν μπορεί να το κάνει συμφωνία, θα ήταν καλύτερα να περάσει ως απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, έτσι ώστε να το επικαλεστεί η Ελλάδα», σημείωσε στην ομιλία του.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις