Με την υποστήριξη των 153 «ναι» ο Αλέξης Τσίπρας καταφθάνει στις Πρέσπες για την ιστορική υπογραφή. Σήμερα, στις 10.30 το χωριό «Ψαρράδες», σφραγίζεται το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».
Την ίδια ώρα, η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας καλεί τους Έλληνες της Βόρειας Ελλάδας να βρεθούν στις Πρέσπες το πρωί της στις 11:00, για να διαδηλώσουν κατά της υπογραφής συμφωνίας.
Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς και οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ θα υπογράψουν, παρουσία των Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.
Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης
Στην τελετή έχουν προσκληθεί η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, ο ευρωπαίος επίτροπος, Γιοχάνες Χαν, και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες. Ωστόσο, ο τελευταίος πιθανότατα δεν θα παρευρεθεί.
Τα μέτρα ασφαλείας είναι ήδη δρακόντεια.
Σαμαράς σε Τσίπρα: Είστε ένας απλός yes man, βάζετε μπουρλότο στη χώρα (vid)
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να φθάσει γύρω στις 10:30 το πρωί στο παραλίμνιο χωριό Ψαράδες.
Από την απέναντι πλευρά θα φτάσει στους Ψαράδες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, με σκάφος μέσω της λίμνης. Αν ο καιρός δεν το επιτρέψει, θα φτάσουν οδικώς από τη νέα συνοριακή διάβαση στην περιοχή του Λαιμού, η οποία άρχισε να λειτουργεί πρόσφατα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι θα τους υποδεχθούν στη μαρίνα και αμέσως μετά θα μεταβούν πεζοί, σε απόσταση λίγων μέτρων, στην εξέδρα που έχει στηθεί, με τέντα. Εκεί θα γίνει η ειδική τελετή της υπογραφής της συμφωνίας από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών και από τον Μάθιου Νίμιτς.
Τέλος ο Καμμένος – Ψήφισε «ναι» στην πρόταση μομφής
Στη συνέχεια, οι δύο πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα επιβιβαστούν σε σκάφη και θα μεταβούν στην άλλη όχθη της λίμνης, στην πλευρά της ΠΓΔΜ και συγκεκριμένα στην κωμόπολη Οτέσοβο. Εκεί θα παρακαθίσουν σε γεύμα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν όσα θα πει ο Πρωθυπουργός κατά την παρέμβαση- χαιρετισμό που θα απευθύνει. Μόλις χθες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτές οι μέρες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ιστορικές. «Η χώρα συμφώνησε με την ΠΓΔΜ για την οριστική επίλυση μιας διένεξης που κρατά τρεις δεκαετίες. Σφραγίστηκε το πέρασμα της Ελλάδας από μια εποχή οικονομικής καχεξίας και διεθνούς απομόνωσης, στην εποχή της δυναμικής οικονομικής ανάκαμψης και της ισχυροποίησης της διεθνούς της θέσης», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για την κάλυψη της τελετής υπογραφής της συμφωνίας είναι μεγάλο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχουν διαπιστευτεί περίπου 170 δημοσιογράφοι, εικονολήπτες και τεχνικοί, τόσο από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, αλλά και από τη Βουλγαρία και τη Σερβία.
Φωτογραφίες: Οι «ανάγκες» Καμμένου την ώρα που μιλούσε ο Μητσοτάκης
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, θα μεταβεί στις Πρέσπες, την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018, όπου, παρουσία του Πρωθυπουργών της Ελλάδος και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, κ.κ. Αλέξη Τσίπρα και Zoran Zaev, θα υπογράψει με τον ομόλογό του, Nikola Dimitrov, την Τελική Συμφωνία για την επίλυση των διαφορών που περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993), τη λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Στην τελετή υπογραφής θα παρευρεθούν από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Υψηλή Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Federica Mogherini και ο Επίτροπος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων Διεύρυνσης, Johannes Hahn. Από πλευράς Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, θα παραστούν η Rosemary DiCarlo, Αναπληρωτής Γενική Γραμματέας των ΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις καθώς και ο Matthew Nimetz, Προσωπικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα για το ονοματολογικό.
Μοναδικά καρέ: Ο τρόπος που ο Καμμένος ψηφίζει «ναι»
Κυβερνητικός εκπρόσωπος ΠΓΔΜ: Ιστορική η υπογραφή της συμφωνίας για όλη την Ευρώπη
«Μια ιστορική στιγμή όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και για την Ευρώπη», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ Μίλε Μποζνιακόφσκι, σε δηλώσεις του στο περιθώριο των προετοιμασιών.
«Στη συμφωνία αναφέρεται ότι οι Σκοπιανοί θα ελέγχουν τα βιβλία μας»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ υπογραμμίζει ότι επιλύεται ένα πρόβλημα που κρατούσε πίσω όλη την περιοχή για 25 χρόνια και δηλώνει αισιόδοξος ότι όλα θα προχωρήσουν ομαλά στην υλοποίηση των βημάτων που προβλέπονται στη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.
«Οι νέες μέρες είναι ήδη εδώ», ξεκίνησαν μαζί με τις διαπραγματεύσεις, όταν πολύ λίγοι άνθρωποι, όπως οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ, ήταν αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει λύση.
Σημειώνει ότι η συμφωνία μπορεί να μην είναι αποδεκτή από όλους στις δύο χώρες, ωστόσο «είναι απόλυτα αποδεκτή από τις προοδευτικές δυνάμεις που αυτή τη στιγμή οδηγούν την περιοχή των Βαλκανίων προς την οικονομική πρόοδο».