Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Σκοπιανό: Η Αυστρία απειλεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Σκοπιανό: Η Αυστρία απειλεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία

Η Τουρκία, αφορμή να τιναχτεί στον αέρα η συμφωνία για το Σκοπιανό; Σύμφωνα με την Telegraph η Αυστρία απειλεί να σαμποτάρει τη συμφωνία για το ονοματολογικό, αν η ΕΕ δεν τελειώσει τις ενταξιακές συζητήσεις με την Άγκυρα. Είναι γνωστό άλλωστε, πως ο Σεμπάστιαν Κουρτς, καγκελάριος της Αυστρίας, επιμένει στο τέλος της οποιασδήποτε κουβέντας με την […]

Η Τουρκία, αφορμή να τιναχτεί στον αέρα η συμφωνία για το Σκοπιανό;

Σύμφωνα με την Telegraph η Αυστρία απειλεί να σαμποτάρει τη συμφωνία για το ονοματολογικό, αν η ΕΕ δεν τελειώσει τις ενταξιακές συζητήσεις με την Άγκυρα.

Είναι γνωστό άλλωστε, πως ο Σεμπάστιαν Κουρτς, καγκελάριος της Αυστρίας, επιμένει στο τέλος της οποιασδήποτε κουβέντας με την Τουρκία, που θα της ανοίξει την πόρτα για την ευρωζώνη.

Η συμφωνία αλλάζει της ισορροπίες στην συγκυβέρνηση

Στη συμφωνία, που επιτεύχθηκε με προσπάθεια σημειώνει το δημοσίευμα, η ΠΓΔΜ δέχθηκε να αλλάξει το όνομά της σε Βόρεια Μακεδονία, με αντάλλαγμα την υπόσχεση της Αθήνας να μην μπλοκάρει τις προσπάθειες των Σκοπίων να ενταχθούν στην ΕΕ.

Όμως, όλα μπορεί να βγουν εκτός τροχιάς στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο της 28ης Ιουνίου, σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ.

Η Αυστρία έχει ενημερώσει διπλωμάτες στις Βρυξέλλες ότι θα «τορπιλίσει» όποια συμπεράσματα για μεγέθυνση της ΕΕ, αν σε αυτά αναφέρεται η Τουρκία, μαζί με την ΠΓΔΜ και τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, όπως η Σερβία και το Μαυροβούνιο που φιλοδοξούν να μπουν στην ευρωζώνη.

Νέες αποκαλύψεις από Καμμένο για Σκοπιανό και ανταλλάγματα (vid)

«Η Αυστρία μας έχει πει ότι θα μπλοκάρει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου για την Τουρκία», είπε στην Telegraph ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Το να μπλοκάρει μία μόνο χώρα τα συμπεράσματα δεν είναι κάτι πρωτοφανές, αλλά πρόκειται για κάτι σπάνιο και συνήθως είναι η έσχατη λύση, σημειώνει το δημοσίευμα.

Αυτή η απειλή, αν υλοποιηθεί, θα ενίσχυε την πολιτική πίεση στον Ζόραν Ζάεφ και τον Αλέξη Τσίπρα, τονίζει η Telegraph. «Ο Ζάεφ πρέπει να περάσει τη συμφωνία από το κοινοβούλιο και από δημοψήφισμα, ενώ ο Τσίπρας, που επέζησε από πρόταση δυσπιστίας το Σάββατο για τη συμφωνία, επίσης αντιμετωπίζει την αντιπολίτευση σε αυτό το θέμα».

Πιο χαμογελαστός από ποτέ ο Τσίπρας – Τι είπε για τη γραβάτα (vid)

«Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ και η αντιπολίτευση είναι ενάντια στη συμφωνία, αλλά η εκκίνηση των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ είναι το “καρότο” για να πείσει τον λαό να τη στηρίξει, στο δημοψήφισμα. Αν δεν υπάρξουν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τότε δεν θα υπάρχει και “καρότο”», σχολίασε άλλος διπλωμάτης της ΕΕ.

«Ευκαιρία» για Ευρώπη και ΗΠΑ η συμφωνία, λέει ο Σόρος

Στις Βρυξέλλες, θα συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση για τα συμπεράσματα μέχρι τη Σύνοδο, που θα γίνει σε δύο εβδομάδες, αλλά η Βιέννη δεν έχει δείξει καμία διάθεση να μαλακώσει τη σκληρή στάση της, παρότι υποστηρίζει τις ενταξιακές συζητήσεις για κάποιες από τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα η κίνηση αυτή αποδεικνύει την βαθιάς διάσταση απόψεων στην ΕΕ, που έχει μπει σε «κρίση» εξαιτίας του μεταναστευτικού.

Παυλόπουλος για πΓΔΜ: «Ευνοούμε τη ΝΑΤΟϊκή και ευρωπαϊκή της προοπτική»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις