Ο Αντώνης Τζανακόπουλος, για τη συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Αντώνης Τζανακόπουλος, για τη συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Την συμφωνία με τα Σκόπια σχολιάζει ο Αντώνης Τζανακόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης  και αδελφός του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου. Μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 και αναφερόμενος στην συμφωνία για το Σκοπιανό, είπε ότι «καμία εθνότητα δεν αναγνωρίζεται στην σύμβαση. Το Διεθνές Δίκαιο δεν περιέχει ορισμό του έθνους ή του λαού. Αυτό είναι ένα […]

19.06.2018 | 14:55

Την συμφωνία με τα Σκόπια σχολιάζει ο Αντώνης Τζανακόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης  και αδελφός του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 και αναφερόμενος στην συμφωνία για το Σκοπιανό, είπε ότι «καμία εθνότητα δεν αναγνωρίζεται στην σύμβαση. Το Διεθνές Δίκαιο δεν περιέχει ορισμό του έθνους ή του λαού. Αυτό είναι ένα βασικό πρόβλημα του Διεθνούς Δικαίου. Δεν θα μπορούσε λοιπόν η σύμβαση να αναγνωρίζει έθνος. Το μόνο που κάνει είναι να μιλά για την ιθαγένεια.

Αποκάλυψη: Ο Σέλτσας είχε κάνει φιλοσκοπιανή προσφυγή κατά της Ελλάδας

Είναι λογικό γιατί κάτι πρέπει να γράφεις στα διαβατήρια. Αν κοιτάξουμε στα δικά μας, μάλιστα, η ιθαγένεια είναι hellenic. Βεβαίως κανένας δεν μας λέει ‘hellenic”. Όλοι μας λένε ‘Greek’. Στα διαβατήριά μας γράφει ‘Ηellenic Republic”, αλλά στον ΟΗΕ είμαστε ως Greece».

Ο Αντώνης Τζανακόπουλος απάντησε και στην κριτική που άσκησε ο πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ανέφερε ότι η μακεδονική ιθαγένεια, η μακεδονική γλώσσα και ο χρόνος ένταξης στο ΝΑΤΟ είναι τα βασικά προβλήματα της συμφωνίας, που μπορεί να βρούμε μπροστά μας.

Επιμένει το «Ουράνιο Τόξο»: Υπάρχει Μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα

«Για το ζήτημα της εισδοχής στο ΝΑΤΟ υπάρχει μία παρανόηση πολύ συνήθης. Η σύμβαση περιλαμβάνει μία πολύ προσεγμένη ‘χορογραφία’ κινήσεων από τη στιγμή της συμφωνίας μέχρι να τεθεί σε ισχύ.

«Βόμβα» από τους ΑΝΕΛ: Μπορεί να ρίξουμε την κυβέρνηση (vid)

Η ‘χορογραφία’ είναι η εξής: μετά τις υπογραφές η συμφωνία θα πάει αμελητί στη Βουλή της γειτονικής μας χώρας για να κυρωθεί. Από τη στιγμή που θα κυρωθεί και θα ενημερωθούμε εμείς για την κύρωση, εμείς η Ελλάδα δεν θα εμποδίσουμε την αποστολή πρόσκλησης (στη ‘Βόρεια Μακεδονία’) εκ μέρους του ΝΑΤΟ για την έναρξη συνομιλιών εισδοχής. Ταυτόχρονα, η γειτονική χώρα θα ξεκινήσει τη διαδικασία του δημοψηφίσματος, εφόσον το επιθυμεί και μετά από το δημοψήφισμα τη διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η συμφωνία προβλέπει ρητά ότι καμία εισδοχή στο ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να γίνει χωρίς να πληρωθούν αυτά τα βήματα. Δηλαδή, η εισδοχή στο ΝΑΤΟ θα γίνει μόνο εφόσον έχουν ολοκληρωθεί τα βήματα εκ μέρους της γειτονικής χώρας και έχει κυρωθεί η συμφωνία από την ελληνική Βουλή. Οπότε δεν καταλαβαίνω από που προκύπτει το επιχείρημα ότι θα έχει δεσμευτεί η χώρα για εισδοχή της γείτονος στο ΝΑΤΟ.

Σκόπια: Πέρασε η συμφωνία – «Προδότη Ντιμιτρόφ!»

Με όλο τον σεβασμό για τον κύριο Βενιζέλο, που είναι εξέχων νομικός… δηλαδή όταν γνωρίζουμε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ απαιτεί ομοφωνία από τα κράτη-μέλη, το να λέμε ότι θα προχωρήσει η ένταξη εάν κυρώσουν την συμφωνία τα άλλα μέλη – εφόσον δεν την κυρώσουμε και εμείς, δεν έχει καμία λογική.

Όταν λέμε για παράδειγμα, ότι για να μπει στην ΕΕ ένα κράτος απαιτείται ομοφωνία, σημαίνει ότι κάθε κράτος-μέλος διατηρεί δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο). Δηλαδή, εφόσον δεν συμφωνήσουν όλοι, δεν μπαίνεις. Το ίδιο ισχύει και για το ΝΑΤΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Τζανακόπουλος.

Exit mobile version