Eurogroup για γερά νεύρα: Σκληρή λιτότητα και ελάφρυνση με το σταγονόμετρο

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Eurogroup για γερά νεύρα: Σκληρή λιτότητα και ελάφρυνση με το σταγονόμετρο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Σήμερα το κρίσιμο Eurogroup Επιβεβαιώνει το μαχαίρι στις συντάξεις και την μείωση στο αφορολόγητο η Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν. Τα προαπαιτούμενα έχουν εκπληρωθεί και πλέον το μόνο που απομένει είναι να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από το 3ο Μνημόνιο. Στην Έκθεση αναφέρεται ότι θα υλοποιηθούν κανονικά τα μέτρα που […]

21.06.2018 | 08:10

Σήμερα το κρίσιμο Eurogroup

Επιβεβαιώνει το μαχαίρι στις συντάξεις και την μείωση στο αφορολόγητο η Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν.

Τα προαπαιτούμενα έχουν εκπληρωθεί και πλέον το μόνο που απομένει είναι να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από το 3ο Μνημόνιο. Στην Έκθεση αναφέρεται ότι θα υλοποιηθούν κανονικά τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί για περικοπές στις συντάξεις από 1η Ιανουαρίου του 2019, αλλά και η μείωση του αφορολόγητου από 1η Ιανουαρίου του 2020.

Ωστόσο ανοίγει ένα παράθυρο για παροχές, στα πλαίσια όμως των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού.

Σήμερα θα ανακοινωθεί το ποσό που θα δοθεί, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί εκ ολοκλήρου για το χτίσιμο του μαξιλαριού διαθεσίμων.

Οι δανειστές ουσιαστικά σφραγίζουν την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος του ESM με την ανακοίνωση της έκθεσης συμμόρφωσης που δόθηκε στη δημοσιότητα παραμονή συνεδρίασης του Eurogroup.

Handelsblatt: «Διαπραγματεύονται για το μέλλον της Ελλάδας»

Στην Έκθεση το βασικό μακροοικονομικό σενάριο έως το 2022 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,9% του ΑΕΠ φέτος, 2,3% το 2019 και 2020, 2,1% το 2021 και 1,8% το 2022.

Όπως ξεκαθαρίζεται τα μέτρα και τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν, τόσο το 2019 (περικοπές συντάξεων και αντίμετρα όπως το επίδομα στέγης), όσο και το 2020 (περικοπή αφορολόγητου αλλά μείωση συντελεστών και ΕΝΦΙΑ). Παράλληλα, ωστόσο εκτιμά ότι θα συμπληρωθούν από ένα πακέτο στοχευμένων παροχών που θα βοηθά την ανάπτυξη και θα τεθεί σταδιακά σε ισχύ τόσο το 2019 όσο και το 2020.

Η Έκθεση καλεί την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και μετά τη λήξη του προγράμματος, προστατεύοντας όσα πέτυχε τα προηγούμενα χρόνια.

«Η Ελλάδα πρέπει να στηριχτεί στην πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια του προγράμματος του ESM και να ενισχύσει τα θεμέλια για μια βιώσιμη ανάκαμψη, κυρίως μέσω της συνέχισης και ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν με το πρόγραμμα και μέσω της διασφάλισης ότι θα προστατευθούν οι στόχοι των μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν» σημειώνεται στο έγγραφο.

«Η Ελλάδα βγαίνει από τις πιο δύσκολες οικονομικά περιόδους της»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει πως είναι αναγκαία η «Ενισχυμένη Εποπτεία» και η παροχή τεχνικής βοήθειας για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων μακροπρόθεσμα.

«Η Ενισχυμένη Εποπτεία, όπως ορίζεται στο Άρθρο 2 της Οδηγίας 472/2013 της Ε.Ε., μπορεί να προσφέρει ένα εύλογο και εύρωστο πλαίσιο που θα διασφαλίζει την ολοκλήρωση, την συνέχεια και την παράδοση μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά από τομείς που καλύπτει το πρόγραμμα του ESM. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται πλήρως ότι θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν εύλογες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές μακροπρόθεσμα, βασιζόμενες στις μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν κατά το πρόγραμμα του ESM.

H εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα στηριχτεί επιπρόσθετα και από «Το Σχέδιο Συνεργασίας και Στήριξης» που υπέγραψαν οι ελληνικές αρχές με τις Υπηρεσίες Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την συνεχή παροχή τεχνικής βοήθειας που θα στηρίξει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων τα επόμενα χρόνια».

Νέα ρύθμιση χρεών – Ποιοι θα πάρουν «ανάσα»

Το μεγάλο παζάρι ξεκινάει από το πρωί της Πέμπτης, με τη συνεδρίαση του Euro Working Group ενώ η συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να κρατήσει ως τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Παρούσα στη συνεδρίαση που γίνεται στο Λουξεμβούργο θα είναι και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να βγει τα ξημερώματα της Παρασκευής με δύο «χαρτιά».

Το ένα θα περιγράφει μια μικρή παρέμβαση στο χρέος και το άλλο, τη λίστα των υποχρεώσεων της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια βάσει της οποίας η τρόικα, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, θα διενεργεί τριμηνιαίους ελέγxους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Exit mobile version