Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

19

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Σπιτικό παγωτό πραλίνα – Δε θα σταματάς να τρως!
PLUS

Σπιτικό παγωτό πραλίνα – Δε θα σταματάς να τρως!

Αυτή είναι η βασική συνταγή για κάθε γεύση παγωτού. Μπορείτε να προσθέσετε διάφορα υλικά, σύμφωνα με τον Άκη Πετρετζίκη, και να φτιάξετε τόσο κλασικές γεύσεις όπως παγωτό βανίλια όσο και πιο ιδιαίτερες όπως παγωτό καφέ! Υλικό 1 λίτρο γάλα 3,5 % 10 κρόκοι αυγών 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 2 πρέζες αλάτι 90 γρ. κρέμα γάλακτος 150 γρ. πραλίνα […]

Αυτή είναι η βασική συνταγή για κάθε γεύση παγωτού.

Μπορείτε να προσθέσετε διάφορα υλικά, σύμφωνα με τον Άκη Πετρετζίκη, και να φτιάξετε τόσο κλασικές γεύσεις όπως παγωτό βανίλια όσο και πιο ιδιαίτερες όπως παγωτό καφέ!

Υλικό

1 λίτρο γάλα 3,5 %
10 κρόκοι αυγών
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 πρέζες αλάτι
90 γρ. κρέμα γάλακτος
150 γρ. πραλίνα φουντουκιού

Για το σερβίρισμα
  • 100 γρ. λευκή κουβερτούρα λιωμένη
  • 1 κ.σ. μπισκότα βουτύρου

Διαβάστε ακόμα: Θρεπτικό και πεντανόστιμο brunch με french toast

Εκτέλεση

  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και τη μισή ζάχαρη.
  • Μεταφέρουμε σε χαμηλή φωτιά και ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίσει να βράζει.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα στο μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας συνέχεια με ένα σύρμα χειρός για να μην κόψει το μείγμα. Αν θέλουμε, μπορούμε να μεταφέρουμε το γάλα με μία κουτάλα.
  • Μεταφέρουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά. Μετράμε με ένα θερμόμετρο μέχρι να φτάσει η θερμοκρασία τους 85ο C.
  • Ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ για 3-5 λεπτά μέχρι να φτάσει στην ιδανική θερμοκρασία και να αρχίσει να πήζει.
  • Για να δούμε αν είναι έτοιμο το μείγμα, μπορούμε να βάλουμε σε ένα πιάτο λίγο από το μείγμα και να περάσουμε από πάνω το δάχτυλό μας. Αν αφήσει γραμμή τότε είναι έτοιμο.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος για να κρυώσει πιο γρήγορα το μείγμα μας.
  • Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το έτοιμο μείγμα την πραλίνα φουντουκιού και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Μεταφέρουμε σε ένα ταψάκι 25×30εκ., καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη φροντίζοντας να εφάπτεται με το μείγμα για να μην κάνει κρούστα και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες. Ιδανικά θα πρέπει να μείνει στο ψυγείο για 24 ώρες.
  • Βάζουμε σε δόσεις το μείγμα στην παγωτομηχανή. Δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 2/3 της μηχανής γιατί παίρνει όγκο.
  • Σερβίρουμε αμέσως ή βάζουμε στην κατάψυξη για να παγώσει περισσότερο.
  • Σερβίρουμε με λευκή κουβερτούρα λιωμένη και τα μπισκότα βουτύρου, σε κυπελλάκι ή χωνάκι.
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις