Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Πώς ο ιός του έρπη μπορεί να «πυροδοτήσει» το Αλτσχάιμερ
ΥΓΕΙΑ

Πώς ο ιός του έρπη μπορεί να «πυροδοτήσει» το Αλτσχάιμερ

Ο ιός του έρπη μπορεί να βάζει το… χεράκι του στην εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ. Αυτό προτάσσει μια νέα, αμερικανική, επιστημονική έρευνα ενισχύοντας τις υποψίες ότι ο έρπης μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τη μέχρι στιγμής ανίατη νευροεκφυλιστική νόσο. Οι ερευνητές, ωστόσο, τόνισαν πως υπάρχουν πολλοί ακόμα παράγοντες, πέρα από τους ιούς, που μπορεί να […]

Ο ιός του έρπη μπορεί να βάζει το… χεράκι του στην εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Αυτό προτάσσει μια νέα, αμερικανική, επιστημονική έρευνα ενισχύοντας τις υποψίες ότι ο έρπης μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τη μέχρι στιγμής ανίατη νευροεκφυλιστική νόσο.

Οι ερευνητές, ωστόσο, τόνισαν πως υπάρχουν πολλοί ακόμα παράγοντες, πέρα από τους ιούς, που μπορεί να εμπλέκονται στην εν λόγω νόσο.

Διαβάστε ακόμα: Η κατάλληλη ώρα για να σκεφτείς λογικά

Μελετήθηκαν εγκέφαλοι σχεδόν 1.000 πεθαμένων ανθρώπων και ανακάλυψαν αυξημένη παρουσία -έως διπλάσια- δύο ερπητοϊών (των HHV-6A και HHV-7) στα άτομα με νευροπαθολογία Αλτσχάιμερ, σε σχέση με όσους δεν είχαν Αλτσχάιμερ, όταν πέθαναν.

«Η υπόθεση ότι οι ιοί παίζουν κάποιο ρόλο στη νόσο του εγκεφάλου δεν είναι καινούρια, αλλά για πρώτη φορά μια μελέτη παρέχει ισχυρές ενδείξεις περί αυτού», εξέφρασε ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης Ρίτσαρντ Χόουντς.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά της Ν.Υόρκης και του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή γενετικής Τζόελ Ντάντλεϊ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο νευρολογικό περιοδικό Neuron.

Πάντως, οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι η νόσος Αλτσχάιμερ δεν είναι μεταδοτική, αν και το θέμα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω, ώστε να εξαχθεί οριστικό συμπέρασμα κατά πόσο ο έρπης μπορεί να το «πυροδοτήσει».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις