Η νόσος που «ταλαιπωρεί» 200.000 Έλληνες

ΥΓΕΙΑ

Η νόσος που «ταλαιπωρεί» 200.000 Έλληνες

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι στην Ελλάδα «βλέπουν» το δέρμα τους να εμφανίζει βλάβες σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, γόνατα, αγκώνες, παλάμες, πέλματα, πλάτη, τριχωτό της κεφαλής, νύχια κ.α. Την ίδια ώρα βιώνουν το βάρος του να ζουν με μια χρόνια φλεγμονώδη νόσο και να «απολογούνται» πως η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική νόσος. Η πρωτοβουλία ‘Δες το […]

25.06.2018 | 10:06

Τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι στην Ελλάδα «βλέπουν» το δέρμα τους να εμφανίζει βλάβες σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, γόνατα, αγκώνες, παλάμες, πέλματα, πλάτη, τριχωτό της κεφαλής, νύχια κ.α.

Την ίδια ώρα βιώνουν το βάρος του να ζουν με μια χρόνια φλεγμονώδη νόσο και να «απολογούνται» πως η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική νόσος.

Η πρωτοβουλία ‘Δες το Αλλιώς’, www.destoallios.gr, αποσκοπεί στην ενημέρωση του κοινού αναφορικά με τη μη μεταδοτικότητα της ψωρίασης, καθώς η λανθασμένη αντίληψη ότι μεταδίδεται επιβαρύνει σημαντικά τους ασθενείς, τόσο συναισθηματικά όσο και στην καθημερινότητά τους.

«Απογραφή» δείχνει πόσα γονίδια έχουμε

Κεντρικός άξονας της ενημερωτικής πρωτοβουλίας ‘Δες το Αλλιώς’ είναι η ιστοσελίδα www.destoallios.gr, που δημιουργήθηκε για να δώσει στους επισκέπτες μια σφαιρική εικόνα της ψωρίασης, αλλά και για να βοηθήσει, όσους πάσχοντες το επιθυμούν, να βαθμολογήσουν την επίδραση της νόσου στην καθημερινότητά τους, συμπληρώνοντας το σύντομο ερωτηματολόγιο του Δερματολογικού Δείκτη Ποιότητας Ζωής (DLQI).

Πρόκειται για ένα διεθνώς αναγνωρισμένο εργαλείο αυτοαξιολόγησης που χρησιμοποιείται από τους δερματολόγους για την πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση της ψωρίασης. Μέσα από την ιστοσελίδα, οι επισκέπτες μπορούν, επίσης, να δημιουργήσουν το δικό τους μήνυμα ευαισθητοποίησης για τη μη μεταδοτικότητα της ψωρίασης και να το διαδώσουν μέσα από τα κοινωνικά τους δίκτυα.

Παράλληλα, πραγματοποιούνται ενέργειες επικοινωνίας που περιλαμβάνουν, ενδεικτικά, σποτ σε κινηματογραφικές αίθουσες, καταχωρήσεις σε έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, και άλλες ενημερωτικές δράσεις σε δημόσιους χώρο.

Τροφική δηλητηρίαση ή τροφική αλλεργία;

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια νόσος με πολύπλευρη επίδραση στον οργανισμό, την ψυχολογία και την καθημερινότητα των ασθενών και αυτό δεν πρέπει να το υποτιμάμε, αλλά να το αντιμετωπίζουμε αποφασιστικά. Μπορεί να εκδηλώνεται κυρίως στο δέρμα, αλλά χαρακτηρίζεται από συστηματική φλεγμονή, γι΄αυτό και συνδέεται συχνά και με αρκετές άλλες παθήσεις, όπως η ψωριασική αρθρίτιδα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το μεταβολικό σύνδρομο, κατάθλιψη.

Επιπλέον, επηρεάζει κάθε ασθενή με διαφορετικό τρόπο, ως προς τη μορφή, την έκταση και τη σοβαρότητά της και χρειάζεται εξατομικευμένη ιατρική φροντίδα. Κατά συνέπεια, η έγκαιρη διάγνωση και, κυρίως, η τακτική ιατρική παρακολούθηση από τον ειδικό δερματολόγο είναι κομβικής σημασίας για τον αποτελεσματικό έλεγχο των συμπτωμάτων και την πορεία της ψωρίασης, αλλά και των συννοσηροτήτων της.

Μήπως δεν τρώτε αρκετά φρούτα και λαχανικά;

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 200.000 ασθενείς. Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών και καταγραφών, οι πάσχοντες δεν απευθύνονται τακτικά στον δερματολόγο και η πλειοψηφία όσων αντιμετωπίζουν μέτρια ή σοβαρή ψωρίαση δεν λαμβάνει την κατάλληλη συστηματική θεραπεία που ενδείκνυται για τη βαρύτητα της νόσου.

Σήμερα, η ψωρίαση μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αρκεί να αντιμετωπιστεί σωστά ανάλογα με τη βαρύτητά της και σε βάθος χρόνου.

Exit mobile version