Οι κλεμμένοι “θησαυροί” των Γεωργιανών – Στη δημοσιότητα το άλμπουμ της ΕΛΑΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Οι κλεμμένοι “θησαυροί” των Γεωργιανών – Στη δημοσιότητα το άλμπουμ της ΕΛΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Του Πέτρου Καρσιώτη Ένα πολυσέλιδο «άλμπουμ κλοπιμαίων» δίνει στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία και καλεί όσους πολίτες τυχόν αναγνωρίσουν στις φωτογραφίες δικά τους αντικείμενα τα οποία έχουν δηλώσει μαζί με τη δήλωση διάρρηξης στο σπίτι τους, να το αναφέρουν στην Αστυνομία προκειμένου να τα αναγνωρίσουν και από κοντά. Τα κλοπιμαία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν από την […]

26.06.2018 | 10:32

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ένα πολυσέλιδο «άλμπουμ κλοπιμαίων» δίνει στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία και καλεί όσους πολίτες τυχόν αναγνωρίσουν στις φωτογραφίες δικά τους αντικείμενα τα οποία έχουν δηλώσει μαζί με τη δήλωση διάρρηξης στο σπίτι τους, να το αναφέρουν στην Αστυνομία προκειμένου να τα αναγνωρίσουν και από κοντά.

Τα κλοπιμαία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν από την Ασφάλεια Βορειοανατολικής Αττικής στην κατοχή αρχηγικών μελών της πολυμελούς συμμορίας γεωργιανών η εξάρθρωση της οποίας ανακοινώθηκε στις 22 Μαΐου και τώρα οι πολίτες μπορούν να τα δουν σε ειδικό σημείο  της ιστοσελίδας της ΕΛ.ΑΣ.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας για όσους αναγνωρίσουν κλοπιμαία

Τα μέλη της σπείρας συνεργαζόμενες ομάδες στα Βόρεια και Βορειοανατολικά Προάστια της Αττικής. Οι πολίτες που τυχόν αναγνωρίσουν κάποιο από τα κλοπιμαία, παρακαλούνται από την Αστυνομία να επικοινωνήσουν με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής στα τηλέφωνα 210-6875210 και 210-6831620.

Οι συλληφθέντες ήταν 18 Γεωργιανοί, ένας ημεδαπός, ένας Ιρακινός κι ένας Βούλγαρος  ηλικίας από 24 έως 64 ετών.

Στα χέρια των Αρχών «βομβιστές των ΑΤΜ»

Πάνω από 70 οι κλοπές – διαρρήξεις

Από τα πρώτα στοιχεία φέρονται να ενέχονται σε  70  περιπτώσεις κλοπών – διαρρήξεων, μιας ένοπλης ληστείας με αρπαγή.

Πρόκειται για τις στιγμές ομηρίας που έζησε μια γυναίκα οδηγός όταν ένας από τους κακοποιούς στην οδό Λένορμαν μπήκε βίαια στο αυτοκίνητό της να το αρπάξει και όταν εκείνη δεν το εγκατέλειπε με την απειλή του όπλου την οδήγησε έως την Κηφισιά όπου και αναγκάστηκε η οδηγός να εγκαταλείψει.

Στα πρότυπα της Γεωργιανής μαφίας

Κύρια χαρακτηριστικά της συμμορίας  ήταν η διατήρηση διαπροσωπικών σχέσεων και διασυνδέσεων μεταξύ των μελών καθώς και η διαρκή δράση και τήρηση δομής και ιεραρχίας, σύμφωνα με πρότυπα της γεωργιανής μαφίας (Vor V Zakone – Thief in law).

Τα μέλη των οργανώσεων προσέγγιζαν τα σπίτια που στοχοποιούσαν, έκαναν  διερευνητικές διαδρομές σε παρακείμενες οδούς, αποβίβαζαν τα άτομα που θα έκαναν  την κλοπή, ενώ οι υπόλοιποι αναλάμβαναν ρόλο παρατηρητή-«τσιλιαδόρου».

Χτυπούσαν τα κουδούνια για να εξακριβώσουν απουσία ενοίκων

Για  να εξακριβώσουν την απουσία των ενοίκων χτυπούσαν τα κουδούνια των διαμερισμάτων, ενώ για την είσοδο τους σε αρκετές περιπτώσεις προσποιούνταν τους πωλητές ή άλλους εργαζομένους.

Όπως προέκυψε η τέλεση των κλοπών λάμβανε χώρα κυρίως πρωινές-μεσημβρινές ώρες, κατά τις οποίες οι ένοικοι των οικιών βρίσκονταν στις εργασίες τους ή σε καθημερινές ενασχολήσεις.

Προσέγγισαν και οικιακές βοηθούς

ΣΕ κάποιες περιπτώσεις προσέγγισαν οικιακές βοηθούς η και νοσοκόμες ηλικιωμένων, οι οποίες πέρα από τις πληροφορίες έδιναν και καλούπια κλειδιών από πλαστελίνη η σαπούνι για να βγαίνουν αντικλείδια!

Οι δράστες συνήθως παρέδιδαν τα κλοπιμαία σε κατ’ επάγγελμα κλεπταποδόχους, οι οποίοι έχοντας αναπτύξει «κατάλληλο δίκτυο πελατών», τα διέθεταν περαιτέρω, αποκομίζοντας με τον τρόπο αυτό παράνομα οικονομικά οφέλη.

Τα διέθεταν σε κλεπταποδόχους

Μάλιστα, είχαν εκ των προτέρων δημιουργήσει την υποδομή για την διάθεση της «λείας» τους (κοσμήματα, επώνυμα ρολόγια, χρυσές λίρες κ.λπ.), σε συγκεκριμένους κλεπταποδόχους, με τους οποίους είχαν αναπτύξει σχέση εμπιστοσύνης εξ αιτίας της μακρόχρονης «συνεργασίας» τους.

Με τον τρόπο αυτό, οι αυτουργοί των κλοπών κατείχαν για ελάχιστο μόνο χρονικό διάστημα, τα πειστήρια των εγκληματικών τους πράξεων, με συνέπεια σε περίπτωση τυχαίου αστυνομικού ελέγχου ή έρευνας να μην μπορούν να συνδεθούν άμεσα με αυτές και να αποδυναμώνεται δικονομικά η ποινική υπόθεση.

Έρχονταν ως… τουρίστες από το εξωτερικό

Επιπρόσθετα, προκειμένου να δυσχεραίνεται το έργο των διωκτικών αρχών, πολλές φορές στους κόλπους του δικτύου συμμετείχαν αλλοδαποί, οι οποίοι κατέφθαναν από το εξωτερικό παριστάνοντας τους… τουρίστες  και αφού διέπρατταν εγκληματικές πράξεις, στη συνέχεια επέστρεφαν στη χώρα καταγωγής τους.

Σε τράπεζες του εξωτερικού μέσω εμβασμάτων

Τα έσοδα που αποκόμιζαν τα μέλη τους εγκληματικού δικτύου από την παράνομη δράση τα μετέφεραν μέσω εμβασμάτων, σε τράπεζες του εξωτερικού.

 

 

 

 

 

Exit mobile version