Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

19

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Ζάεφ: Ο Κοτζιάς παλεύει για τη «Μακεδονία» λες και είναι δική του χώρα
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Ζάεφ: Ο Κοτζιάς παλεύει για τη «Μακεδονία» λες και είναι δική του χώρα

Έτοιμος να παραιτηθεί είναι ο Ζόραν Ζάεφ σε περίπτωση που η συμφωνία των Πρεσπών δεν εγκριθεί στο δημοψήφισμα του φθινοπώρου Στην συνέντευξή του ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά για την υποστήριξή τους, ενώ για τον Έλληνα ΥΠΕΞ τόνισε πως ασκεί πιέσεις «σαν να επρόκειτο για την ένταξη της δικής της χώρας». «Ναι θα φύγω […]

Έτοιμος να παραιτηθεί είναι ο Ζόραν Ζάεφ σε περίπτωση που η συμφωνία των Πρεσπών δεν εγκριθεί στο δημοψήφισμα του φθινοπώρου

Στην συνέντευξή του ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά για την υποστήριξή τους, ενώ για τον Έλληνα ΥΠΕΞ τόνισε πως ασκεί πιέσεις «σαν να επρόκειτο για την ένταξη της δικής της χώρας».

«Ναι θα φύγω εάν αποτύχει το δημοψήφισμα για τη Μακεδονία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ, αναφερόμενος επανειλημμένα καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης στην χώρα του ως «Μακεδονία» και όχι ως «Βόρεια Μακεδονία» όπως προβλέπει η συμφωνία. «Είμαι βέβαιος πάντως ότι η συμφωνία θα εγκριθεί με ποσοστό 75% με 85%, δηλαδή με ποσοστό ανάλογο των πολιτών που τάσσονται υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», συμπλήρωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό 1TV, ο κ. Ζάεφ επισήμανε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει καταλήξει ακόμα στο ακριβές ερώτημα του δημοψηφίσματος. Όπως ξεκαθάρισε πάντως, σίγουρα θα σχετίζεται με την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ, αλλά βεβαίως και με το ονοματολογικό.

Σκοπιανό: «Βόμβα» Ζάεφ για το δημοψήφισμα

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αποκάλυψε επίσης ότι οι νομικές υπηρεσίες του κράτους προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να μην υπογράψει ο Πρόεδρος της χώρας, Ιβανόφ, την κύρωση της συμφωνίας από την Βουλή της χώρας.

Αναφερόμενος στη θέση της Γαλλίας που εκφράζει ενστάσεις στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ είπε τα εξής: «Με χαροποιεί που πολλές χώρες ενθαρρύνουν τη Γαλλία να πάρει μια θετική απόφαση. Πιθανόν η θέση της Γαλλίας να οφείλεται σε κάποιες διαφορές στο εσωτερικό της χώρας. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς πραγματοποιεί τηλεφωνικές επαφές κάθε μέρα σαν να ασκεί πιέσεις για τη δική του χώρα».

 Ο Ιβάνοφ απειλεί τον Ζάεφ με φυλάκιση

Δεν βάζει την υπογραφή του, όπως είχε προαναγγείλει, στην συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στην Ελλάδα και την πΓΔΜ, ο Πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ. Όπως δήλωσε σήμερα δεν θα επικυρώσει την συμφωνία με την υπογραφή του και χαρακτήρισε τη νομιμοποίησή της εγκληματική. Ο Ιβανόφ δήλωσε ότι δεν έχει την εντολή να αλλάξει το συνταγματικό όνομα της χώρας του και πως η συμφωνία είναι αντισυνταγματική. Μάλιστα επικαλούμενος το νόμο απείλησε ευθέως ακόμα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας με φυλάκιση.

«Ακολουθώντας το Άρθρο 75 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αποφάσισα να μην υπογράψω το Διάταγμα για την επικύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την επίλυση των διαφορών που περιγράφονται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 817 (1993) και 845 (1993) , για τον τερματισμό της ισχύος της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995 και για την εγκαθίδρυση στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στα δυο μέρη, που υιοθετήθηκε από το Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στις 20 Ιουνίου», αναφέρει η δήλωση του Προέδρου της πΓΔΜ.

Μίκης Θεοδωράκης: Μια κυβέρνηση του 20% παίζει με τον λαό

Στην δήλωσή του αναφέρει επίσης ότι: «Δεν έχω την λαϊκή εντολή να υπογράψω το διάταγμα για την επικύρωση του νόμου και κατά συνέπεια και της συμφωνίας. Ένας από τους πυλώνες της πολιτικής μου στο εκλογικό πρόγραμμα το 2014 είναι ότι «δεν αποδέχομαι την αλλαγή του Συντάγματος για να αλλάξω το συνταγματικό όνομα. Δεν δέχομαι ιδέες ή προτάσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, την ιδιαιτερότητα της το Μακεδονικό έθνος, τη μακεδονική γλώσσα και το μακεδονικό μοντέλο συνύπαρξης. Στις προεδρικές εκλογές, 534.910 πολίτες ψήφισαν υπέρ αυτού του εκλογικού προγράμματος και με εξέλεξαν Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Το ‘κανε τελικά ο Ιβάνοφ: Δεν υπέγραψε τη συμφωνία

«Η συμφωνία υπερβαίνει το πεδίο εφαρμογής των ψηφισμάτων 817 (1993) και 845 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, διότι μιλούν για «διαφορά ως προς το όνομα του κράτους» και όχι για «διαφορές» όπως δηλώνει η εν λόγω συμφωνία.

Η συμφωνία είναι αντισυνταγματική και δεν έχει κυρωθεί σύμφωνα με το Σύνταγμα. Σύμφωνα με το άρθρο 118 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, οι διεθνείς συμφωνίες που έχουν κυρωθεί σύμφωνα με το Σύνταγμα αποτελούν μέρος της εσωτερικής έννομης τάξης.

Ο νόμος περί επικύρωσης της συμφωνίας δεν είναι σύμφωνος με τα άρθρα 51, 118 και 119 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Η συμφωνία φέρνει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας σε θέση υποταγής και εξάρτησης από άλλη χώρα, δηλαδή τη Ελληνική Δημοκρατία. Σύμφωνα με το άρθρο 308 του Ποινικού Κώδικα, «ένας πολίτης ο οποίος θα φέρει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας σε κατάσταση υποταγής ή εξάρτησης από άλλο κράτος, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον πέντε ετών. Η νομιμοποίηση αυτής της συμφωνίας δημιουργεί νομικές συνέπειες που αποτελούν τη βάση για ένα έγκλημα», καταλήγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Ο Έλληνας που αποκάλεσε «προδότη» τον πρωθυπουργό, λύνει τη σιωπή του

Τι θα ακολουθήσει μετά την άρνηση Ιβάνοφ

α) Η βουλή των Σκοπίων αναμένεται να υπερψηφίσει τη συμφωνία, εκ νέου στις 5 Ιουλίου

β) Θα ακολουθήσει η ανακοίνωση για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, πιθανόν στις 5 ή 17 Ιουλίου

γ) Βάσει του Συντάγματος, η προεκλογική περίοδος διαρκεί 60 έως 90 ημέρες

δ) Στόχος είναι το δημοψήφισμα να διεξαχθεί στις 16 Σεπτεμβρίου αν και ακούγονται, επίσης, η 23 Σεπτεμβρίου ή και μεταγενέστερες ημερομηνίες

ε) Δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αν το δημοψήφισμα θα έχει δεσμευτικό ή αποφασιστικό χαρακτήρα.

«Θα κάνουμε εκλογές όποτε μας συμφέρει» – Σοβαρή αποκάλυψη Καμμένου (vid)

Επιστολή στην ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, έστειλε επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ ζητώντας τους να στηρίξουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ζάεφ, στην επιστολή περιγράφει το χρονοδιάγραμμα των κινήσεων που θα γίνουν από εδώ και στο εξής και ενημερώνει τους ευρωπαίους ηγέτες για την Συμφωνία των Πρεσπών που λύνει το θέμα της ονομασίας και δημιουργεί μια στρατηγική σχέση ανάμεσα στην «Μακεδονία» όπως αναφέρει και την Ελλάδα.

«Η συμφωνία αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για να ξεπεράσουμε την διαφορά που βαρύνει τις σχέσεις ανάμεσα σε δυο γείτονες για πάνω από 25 χρόνια και εμπόδισε την πορεία μας προς την ευρωατλαντική ενσωμάτωση», αναφέρει ο Ζάεφ στην επιστολή του.

Αναφέρει επίσης τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να διασφαλιστεί η ενταξιακή διαδικασία μέσω της συμφωνίας και αποστέλλει εκτός από την επικύρωση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο και επιστολή από την Ελλάδα προς την ΕΕ που υποστηρίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ αλλά και πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Ζάεφ, στην επιστολή του αναφέρει επίσης ότι θα γίνει δημοψήφισμα το Φθινόπωρο και θα ακολουθήσουν οι αλλαγές στο Σύνταγμα.

«Εν αναμονή του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ζητώ την υποστήριξή σας για την απόφαση να αρχίσουν διαπραγματεύσεις ένταξης με τη Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις