Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής που είχαν.
Σύνοδος Κορυφής: Το κείμενο της συμφωνίας στο μεταναστευτικό – Όσα πρέπει να ξέρουμε
Έπειτα από σκληρές και πολύωρες διαπραγματεύσεις, η συμφωνία ήρθε και στόχο έχει να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό.
Αν και η Ιταλία είχε κάποιες αντιδράσεις, τελικά τα… βρήκαν και η όποια αντίσταση κάμφθηκε.
Mερικά από τα βασικά σημεία του κειμένου έχουν ως εξής:
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «είναι αποφασισμένο» να «αποτρέψει την επάνοδο των ανεξέλεγκτων ροών» προσφύγων και μεταναστών, όπως είχε συμβεί το 2015, αλλά και «να αναχαιτίσει περαιτέρω την παράνομη μετανάστευση σε όλες τις υπάρχουσες και προκύπτουσες οδούς».
Ως προς την θαλάσσια οδό της κεντρικής Μεσογείου, «οι προσπάθειες για να εμποδιστούν οι διακινητές να δρουν» με ορμητήριο «τη Λιβύη» και άλλες χώρες «πρέπει να εντατικοποιηθούν περαιτέρω». Η ΕΕ δεσμεύεται να συνεχίσει «να στέκει στο πλευρό της Ιταλίας και άλλων χωρών της πρώτης γραμμής ως προς το ζήτημα αυτό».
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «συμφωνεί στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης του Μηχανισμού για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία και ταυτόχρονα, τη μεταφορά 500 εκατομμυρίων ευρώ από το 11ο αποθεματικό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης στο Καταπιστευματικό Ταμείο Υποδομών της ΕΕ για την Αφρική».
Η αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης «στην καρδιά του προϋποθέτει μια εταιρική σχέση με την Αφρική», με σκοπό «την κοινωνικοοικονομική μεταμόρφωση της Αφρικανικής ηπείρου».
Αν θέλετε να διαβάσετε το κείμενο της συμφωνίας στα ελληνικά, πατήστε εδώ.
Με πίτσα την… έβγαλαν
Δημοσιογράφος του Politico Europe ανέβασε στο Twitter βίντεο όπου δείχνει υπαλλήλους να μεταφέρουν τις κούτες με τις πίτσες για τους Ευρωπαίους ηγέτες.
https://twitter.com/VassiliGolod/status/1012500370139025408
Με ποιο «στρατόπεδο» ήταν η Ελλάδα
Να βάλει… φρένο σε θέσεις που εκφράστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για τους μετανάστες επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε αντιπαράθεση.
Η Ελλάδα από κοινού με την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Πορτογαλία και τη Μάλτα, βρέθηκαν απέναντι στις γνωστές θέσεις που εκφράζουν η Αυστρία και οι χώρες του Βίσεγκραντ, όπως φαίνεται στο ΑΠΕ.
Η χώρα μας έθεσε στην πρώτη γραμμή τις αξίες της αλληλεγγύης και της ευθύνης, που αποτελούν, ή θα έπρεπε να αποτελούν, το θεμέλιο της Ευρώπης.
Το «θερμό» επεισόδιο
Ο Guardian αποκάλυψε τι έγινε ανάμεσα στους πρωθυπουργούς Ιταλίας, Βουλγαρίας και Σουηδίας, λόγω της έντασης.
Όταν ο Τζουζέπε Κόντε απείλησε με βέτο ζητώντας ως αντάλλαγμα περισσότερη βοήθεια για τη χώρα του, τότε φέρεται πως ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας του απάντησε ότι «δεν γίνεται να διαπραγματεύεται κατ’ αυτό τον τρόπο», με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, Στέφαν Λεβέν, να κάνει… πλάτη στη Βουλγαρία κατακρίνοντας τη στάση του Ιταλού πρωθυπουργού.