Ζάεφ: Εξασφαλίσαμε πλήρη αναγνώριση της “μακεδονικής” ταυτότητας και γλώσσας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζάεφ: Εξασφαλίσαμε πλήρη αναγνώριση της “μακεδονικής” ταυτότητας και γλώσσας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Συνέντευξη στην Deutsche Welle, παραχώρησε ο Ζόραν Ζάεφ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η χώρα του διασφάλισε «πλήρη αναγνώριση της μακεδονικής ταυτότητας». Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ μίλησε για τη δέσμευση της ΕΕ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια το 2019, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει μέχρι τότε να έχει ολοκληρώσει την επικύρωση της […]

30.06.2018 | 10:34

Συνέντευξη στην Deutsche Welle, παραχώρησε ο Ζόραν Ζάεφ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η χώρα του διασφάλισε «πλήρη αναγνώριση της μακεδονικής ταυτότητας».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ μίλησε για τη δέσμευση της ΕΕ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια το 2019, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει μέχρι τότε να έχει ολοκληρώσει την επικύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα.

«Φωτιά» στα Σκόπια: Είμαστε μόνο «Μακεδονία» (pics)

«Δεν υπάρχει άλλη περιγραφή από το να πεις ότι είναι μια ιστορική απόφαση. Πήραμε την ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων: τον Ιούνιο του 2019. Μέχρι τότε, μαζί με τους φίλους και εταίρους μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα εργαστούμε για να εκπληρώσουμε τα κριτήρια ή, με άλλα λόγια, για να υλοποιήσουμε τις φάσεις που προβλέπει η συμφωνία με την Ελλάδα και να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ κοντά στον στόχο μας να φθάσουμε τις προδιαγραφές της ΕΕ», είπε.

Πρέσπες: Η Ελλάδα αναγνώρισε «μακεδονική εθνικότητα» στους Σκοπιανούς

Υποστήριξε ότι με τη συμφωνία τα Σκόπια εξασφαλίζουν «ξεκάθαρη επιβεβαίωση της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής ταυτότητας εντός και εκτός συνόρων».  και πέταξε νέα καρφιά για το «διχαστικό ρόλο» της αντιπολίτευσης και του προέδρου Γκιόργκι Ιβανόφ, που αρνείται να επικυρώσει το deal με την Ελλάδα.

«Με όλες μου τις δυνάμεις παραμένω σταθερά και απόλυτα αφοσιωμένος στο να αποδείξω το γεγονός ότι αυτή η συμφωνία με την Ελλάδα επιλύει το μεγαλύτερο πρόβλημά μας, το οποίο απέτρεπε την εξέλιξή μας από την ανεξαρτησία μας 28 χρόνια πριν. Λάβαμε μια απόλυτα ξεκάθαρη επιβεβαίωση της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής ταυτότητας εντός και εκτός συνόρων.

Ζάεφ: Ο Κοτζιάς παλεύει για τη «Μακεδονία» λες και είναι δική του χώρα

Μεταφράσιμοι όροι, χωρίς κανέναν περιορισμό, σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Μια ταυτότητα για γενική χρήση. Οι πολιτικοί παράγοντες που δεν μπορούν να το δουν αυτό, δημιουργούν νέους διχασμούς. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν το χρειάζεται πλέον αυτό».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υποστήριξε ότι οι αντιδράσεις σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ κατά της συμφωνίας αποδεικνύουν ότι έχει επιτευχθεί «ένας καλός συμβιβασμός»: « Οι πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας έχουν λάβει πλήρη αναγνώριση της μακεδονικής ταυτότητας και οι πολίτες της Ελλάδας έχουν λάβει αναγνώριση της ελληνικής κληρονομιάς από την αρχαία ιστορία. Τα κόμματα και στις δύο χώρες είχαν ευκαιρία να επιλύσουν αυτή τη διαμάχη επί δεκαετίες, αλλά δεν έκαναν τίποτα.

Σκοπιανό: «Βόμβα» Ζάεφ για το δημοψήφισμα

Αντιθέτως, μόνον ενίσχυαν τις διαφορές. Τώρα, αντιμέτωπα με το γεγονός ότι μια λύση είναι εφικτή και ότι αυτή η λύση είναι αμοιβαία αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, επέλεξαν να την απορρίψουν αντί να δεχθούν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι δύο χώρες μπορούν να προχωρήσουν προς τα εμπρός.»

Τέλος, άφησε ανοικτό το παράθυρο για νέα τετ-α-τετ με τον Αλέξη Τσίπρα: «Τα ενδεχόμενα για νέες συναντήσεις είναι διαρκώς ανοικτά. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία έχουμε οικοδομήσει μια φιλία που μας επιτρέπει να επικοινωνούμε με διάφορους τρόπους σε κάθε χρονική στιγμή. Δεν υπάρχουν πλέον εμπόδια στην επικοινωνία μας».

 

Exit mobile version