Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / PLUS / 1η Ιουλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα στον κόσμο και το παράδοξο του μήνα
PLUS

1η Ιουλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα στον κόσμο και το παράδοξο του μήνα

Πρώτη του Ιουλίου σήμερα και αξίζει να δούμε χρήσιμες πληροφορίες για τον μήνα, αλλά και όσα έγιναν στον κόσμο σαν σήμερα. Καλό μήνα! Ο Ιούλιος ή Ιούλης ή Θερνόν, είναι ο έβδομος μήνας του έτους κατά το Ιουλιανό και το Γρηγοριανό Ημερολόγιο και έχει 31 ημέρες. Στο αττικό ημερολόγιο ήταν ο πρώτος μήνας του έτους και ονομάζονταν Εκατομβαιών διάρκειας 30 ημερών που αντιστοιχεί με το χρονικό διάστημα από 23 Ιουνίου έως […]

Πρώτη του Ιουλίου σήμερα και αξίζει να δούμε χρήσιμες πληροφορίες για τον μήνα, αλλά και όσα έγιναν στον κόσμο σαν σήμερα. Καλό μήνα!

Ο Ιούλιος ή Ιούλης ή Θερνόν, είναι ο έβδομος μήνας του έτους κατά το Ιουλιανό και το Γρηγοριανό Ημερολόγιο και έχει 31 ημέρες.

Στο αττικό ημερολόγιο ήταν ο πρώτος μήνας του έτους και ονομάζονταν Εκατομβαιών διάρκειας 30 ημερών που αντιστοιχεί με το χρονικό διάστημα από 23 Ιουνίου έως τις 23 Ιουλίου.

Είναι ο ενδέκατος μήνας κατά το Εκκλησιαστικό ημερολόγιο που αρχίζει τον Σεπτέμβριο, και ο πέμπτος κατά το παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο, γι’ αυτό αρχικά στα Λατινικά ονομάζονταν Quintilis. Αργότερα, όμως, ο Αύγουστος Καίσαρας για να τιμήσει τον Ιούλιο Καίσαρα του έδωσε το όνομα Ιούλιος.

Οι εποχιακές αλλαγές είχαν για τους αρχαίους τεράστια σημασία, ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση της γεωργίας αφού η σπορά, η συγκομιδή και οι άλλες γεωργικές ασχολίες εξαρτιόνταν από τις αλλαγές των εποχών. Λόγω των γεωργικών αυτών ασχολιών ο Ιούλιος ονομάζεται και Αλωνάρης ή Αλωνιστής αφού στον μήνα αυτό γίνεται το αλώνισμα των δημητριακών. Παλαιότερα, όταν δεν υπήρχαν οι σύγχρονες μηχανές οι γεωργοί καθάριζαν από τα αγριόχορτα το αλώνι που βρίσκονταν σε μέρος που να το φυσούν οι περισσότεροι άνεμοι και ήταν στρωμένο με πέτρα ή συχνότερα με χώμα.

Το παράδοξο του Ιουλίου

Τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου (γύρω στις 3 του μήνα) η Γη μας βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο της ετήσιας τροχιάς της, στο αφήλιο της δηλαδή, γεγονός που δεν πρέπει να ξενίζει κανέναν αφού η απόστασή μας από τον Ήλιο δεν σχετίζεται με τις θερμοκρασίες που επικρατούν πάνω στη Γη. Αυτό, όπως είναι γνωστό, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην κλίση του άξονα της Γης κι όχι από του αν βρισκόμαστε στο αφήλιο ή στο περιήλιο της γήινης τροχιάς. Έτσι στη διάρκεια του Καλοκαιριού ο Ήλιος ευνοεί το βόρειο ημισφαίριο, οι ακτίνες του πέφτουν πάνω μας περισσότερο κάθετα και ενώ εμείς έχουμε Καλοκαίρι, στο νότιο ημισφαίριο έχουν Χειμώνα.

Τον Ιούλιο κάνει πολύ ζέστη, τα Κυνικά καύματα που λένε. Το όνομά τους το χρωστούν στον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός που αυτόν τον καιρό το πιο λαμπρό του αστέρι, ο Σείριος, συμπίπτει ν’ ανατέλλει μαζί με τον ήλιο, με αποτέλεσμα να έχουμε τις μεγαλύτερες ζέστες του χρόνου. Η μεγάλη ζέστη, όμως, του μήνα αυτού κάνει να ωριμάζουν οι καρποί.

Η γιορτή που κυριαρχεί τον Ιούλιο είναι του Προφήτη Ηλία, που γιορτάζεται στις 20 του μήνα και δεν εργάζονται για να μην πέφτει χαλάζι. Ο Αϊ-Λιάς θεωρείται ο Άγιος της βροχής γι’ αυτό όταν το καλοκαίρι επικρατεί μεγάλη ξηρασία, με κίνδυνο να καταστραφεί κάθε γεωργική παραγωγή, τη μέρα της γιορτής του εκκλησιάζονται, κάνουν λιτανεία την εικόνα του Αγίου και παρακλήσεις για να βρέξει.

Μεγάλες θρησκευτικές γιορτές του μήνα:

Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού, ιατρών που εξασκούσαν αφιλοκερδώς το επάγγελμά τους (1 Ιουλίου)

Αγίας Κυριακής (7 Ιουλίου), προστάτιδας ανθρώπων και ζώων από ασθένειες.

Αγίας Μαρίνας (17 Ιουλίου), προστάτιδας από εξανθηματικές νόσους.

Προφήτη Ηλία (20 Ιουλίου)- Σχετική η παροιμία «Ο Αϊ-Λιάς κόβει σταφύλια και η Αγιά Μαρίνα σύκα».

Αγίας Παρασκευής (26 Ιουλίου), προστάτιδας των ματιών και των οπτικών.

Αγίου Παντελεήμονα (27 Ιουλίου), ιατρού που θεράπευε αφιλοκερδώς. Σχετική και η παροιμία «Κουτσοί, στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα».

Τα σημαντικότερα γεγονότα που έλαβαν χώρα την 1η του μήνα Ιουλίου

1910: Το ταγκό γίνεται ο νέος χορός, που ξεσηκώνει τον κόσμο. Επικρίνεται ωστόσο έντονα επειδή χορεύεται αγκαλιαστά από δύο.

1828: Αρχίζει η λειτουργία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, με την επωνυμία «Λόχος Ευελπίδων», Διοικητή τον Ιταλό Λοχαγό Σαλτάλι και ανώτερο επόπτη τον Βαυαρό Συνταγματάρχη Έιδεκ. Το διάταγμα της ίδρυσής της υπεγράφη αργότερα, στις 21 Δεκεμβρίου 1828. «Άρχεσθαι μαθών άρχειν επιστήσει» το μότο της σχολής.

1858: O Κάρολος Δαρβίνος και ο Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας παρουσιάζουν τις θεωρίες τους στα την εξέλιξη των ειδών στη Linnean Society του Λονδίνου.

1863: Αμερικανικός εμφύλιος: αρχίζει η μάχη του Γκέτισμπεργκ.

1913: Υπογράφεται στο Χατζή Μπεϊλίκ η συνθήκη ανακωχής μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για τον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο.

1914: Ο αμερικανός Τζον Μούντι ιδρύει τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

1916: Αρχίζει η μάχη του Σομ, η οποία εξελίσσεται σε μία από τις πλέον αιματηρές αναμετρήσεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η μάχη διήρκεσε μέχρι τον Νοέμβριο του ίδιου έτους και οι απώλειες εκατέρωθεν ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο!

1924: Ο Άντι Ντάσλερ και ο αδελφός του Ρούντολφ ιδρύουν εταιρία κατασκευής αθλητικών παπουτσιών. Τον Απρίλιο του 1948 τα δύο αδέλφια θα χωρίσουν… Ο Άντι θα ιδρύσει την Adidas και ο Ρούντολφ την Puma.

1932: Δύο μήνες μετά τη χρεωκοπία της χώρας μας διοργανώνεται συλλαλητήριο στο Πεδίον του Άρεως ενάντια στις αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού. Η Χωροφυλακή επιτίθεται στους συγκεντρωμένους και αρχίζουν συγκρούσεις που επεκτείνονται σε όλη τη γύρω περιοχή.

1933: Οι γερμανικές επιχειρήσεις υποχρεώνονται να καταβάλλουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό των κερδών τους στο εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα, βάσει του Gleichschaltung, του συστήματος απολυταρχικού ελέγχου που επέβαλαν οι Ναζί σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και του εμπορίου.

1939: Στην Ελλάδα, το κιλό αντικαθιστά την οκά.

1944: Αρχίζει η Σύνοδος του Μπρέτον Γουντς, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για τη χάραξη της μεταπολεμικής παγκόσμιας οικονομικής τάξης. Θα αποφασιστεί η σύσταση δύο νέων οργανισμών: του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το δολάριο θα αντικαταστήσει τον χρυσό ως μέσο των διεθνών συναλλαγών.

1960: Η Σομαλία αποκτά την ανεξαρτησία της.

1962: Η Ρουάντα και το Μπουρούντι γίνονται ανεξάρτητα κράτη.

1963: Ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγοράζει το Σκορπιό.

1967: Αρχίζει τη λειτουργία της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν), που αποτελεί την «κυβέρνηση» της ΕΟΚ (νυν Ε.Ε.).

1972: Αρχίζει στο Ρέυκιαβικ της Ισλανδίας η περίφημη σκακιστική αναμέτρηση μεταξύ του παγκόσμιου πρωταθλητή, Σοβιετικού Μπόρις Σπάσκι, και του Αμερικανού διεκδικητή Μπόμπι Φίσερ.

1979: Η Sony παρουσιάζει το Walkman

1991: Διαλύεται επίσημα το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

2004: Η Εθνική Ελλάδος πλησιάζει ακόμη πιο κοντά στο απόλυτο όνειρο: την κατάκτηση του Euro 2004. Η Εθνική μας, νικά την Τσεχία με 1-0 στον ημιτελικό και περνά στον τελικό για να αντιμετωπίσει την οικοδέσποινα Πορτογαλία. Το χρυσό γκολ για την Ελλάδα πέτυχε με κεφαλιά, στην εκπνοή του 1ου ημιχρόνου της παράτασης, ο Τραϊανός Δέλλας.

2008: Στην Αγγλία απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους.

2013: Η Κροατία γίνεται το 28ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γεννήσεις σαν σήμερα

1646 – Γκότφριντ Βίλχελμ Λάιμπνιτς, Γερμανός μαθηματικός

1788 – Ζαν Βικτόρ Πονσελέ, Γάλλος μαθηματικός

1804 – Γεωργία Σάνδη, Γαλλίδα συγγραφέας

1849 – Αργύρης Εφταλιώτης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κλεάνθη Μιχαηλίδη, επιχειρηματίας, ποιητής και συγγραφέας από το Μόλυβο της Λέσβου. («Μανόλης ο Ντελμπεντέρης», «Μαζώχτρα») (Θαν. 3/8/1923)

1899 – Τσαρλς Λότον, Άγγλος ηθοποιός

1899 – Κωνσταντίνος Τσάτσος, φιλόσοφος και πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. (Θαν. 8/10/1987)

1902 – Γουίλιαμ Γουάιλερ, Γερμανός σκηνοθέτης

1906 – Εστέ Λόντερ, Αμερικανίδα επιχειρηματίας

1916 – Ολίβια Ντε Χάβιλαντ, Βρετανίδα ηθοποιός

1921 – Σερέτσε Χάμα, πρόεδρος της Μποτσουάνας

1934 – Σίντνεϊ Πόλακ, Αμερικανός σκηνοθέτης

1953 – Λόρενς Γκόνζι, Μαλτέζος πολιτικός

1953 – Γιάντρανκα Κόσορ, Κροάτισσα πολιτικός

1961 – Καρλ Λιούις, αμερικανός αθλητής του στίβου, πολλάκις ολυμπιονίκης.

1961 – Νταϊάνα, πριγκίπισσα της Ουαλίας

1967 – Πάμελα Άντερσον, Καναδή ηθοποιός και μοντέλο

1970 – Νίκος Σαμαράς, Έλληνας πετοσφαιριστής

1975 – Σούφγιαν Στίβενς, Αμερικανός τραγουδοποιός

1976 – Πάτρικ Κλάιφερτ, Ολλανδός ποδοσφαιριστής

1976 – Ρουντ Φαν Νίστελροϊ, Ολλανδός ποδοσφαιριστής

1977 – Λιβ Τάιλερ, Αμερικανίδα ηθοποιός και μοντέλο

Θάνατοι σαν σήμερα

552 – Τωτίλας, βασιλιάς των Οστρογότθων

1348 – Ιωάννα, πριγκίπισσα της Αγγλίας

1277 – Μπαϊμπάρ, σουλτάνος της Αιγύπτου

1592 – Μάρκο Αντόνιο Ιντζενιέρι, Ιταλός συνθέτης

1614 – Ισαάκ Καζομπόν, Γάλλος λόγιος

1839 – Μαχμούτ Β΄, Οθωμανός σουλτάνος

1860 – Τσαρλς Γκουντγίαρ, Αμερικανός εφευρέτης

1876 – Μιχαήλ Μπακούνιν, Ρώσος αναρχικός

1896 – Χάριετ Μπίτσερ Στόου, Αμερικανίδα συγγραφέας

1923 – Κωνσταντίνος Θεοτόκης, κερκυραίος λογοτέχνης και μεταφραστής. («Η τιμή και το χρήμα», «Ο κατάδικος») (Γεν. 13/3/1872)

1925 – Ερίκ Σατί, γάλλος συνθέτης. («Γυμνοπαιδιές») (Γεν. 17/5/1866)

1934 – Ερνστ Ρεμ, Γερμανός στρατιωτικός

1961 – Λουί-Φερντινάντ Σελίν, Γάλλος συγγραφέας

1971 – Ουίλιαμ Λώρενς Μπραγκ, Βρετανός φυσικός

1974 – Χουάν Περόν, Αργεντινός στρατιωτικός και πολιτικός. (Γεν. 8/10/1895)

1981 – Μαρσέλ Μπρόιερ, Ούγγρος αρχιτέκτονας και σχεδιαστής επίπλων

1983 – Ρίτσαρντ Μπάκμινστερ Φούλερ, Αμερικανός αρχιτέκτονας και φιλόσοφος

2001 – Νικολάι Γκεννάντιεβιτς Μπάσοφ, Ρώσος φυσικός

2001 – Τάκης Παππάς, Έλληνας νομικός και αντιστασιακός

2002 – Μιχαήλ Κρουγκ, Ρώσος τραγουδιστής

2003 – Ν! Ξάου, ηθοποιός από τη Ναμίμπια – Πρωταγωνίστησε στην κωμωδία «Και οι θεοί τρελάθηκαν». Ονομαζόταν στην πραγματικότητα Ν! Γκάου, αλλά εξαιτίας δακτυλογραφικού λάθους στους τίτλους της ταινίας, του αποδόθηκε το όνομα Ν! Ξάου.

2004 – Μάρλον Μπράντο, Αμερικανός ηθοποιός

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις