Όσοι φορούν φακούς επαφής, σίγουρα έχουν σκεφτεί πως μπορεί κάποιος από τους δύο να εγκλωβιστεί και να παραμείνει στην περιοχή του ματιού. Αυτό το γεγονός θεωρείτε απίθανο και αυτό διότι η εσωτερική επιφάνεια των βλεφάρων διαθέτει μία λεπτή και υγρή επένδυση που ονομάζεται επιπεφυκότας. Στο πίσω μέρος των βλεφάρων, ο επιπεφυκότας αναδιπλώνεται και γίνεται το […]
Όσοι φορούν φακούς επαφής, σίγουρα έχουν σκεφτεί πως μπορεί κάποιος από τους δύο να εγκλωβιστεί και να παραμείνει στην περιοχή του ματιού.
Αυτό το γεγονός θεωρείτε απίθανο και αυτό διότι η εσωτερική επιφάνεια των βλεφάρων διαθέτει μία λεπτή και υγρή επένδυση που ονομάζεται επιπεφυκότας.
Στο πίσω μέρος των βλεφάρων, ο επιπεφυκότας αναδιπλώνεται και γίνεται το εξωτερικό κάλυμμα του λευκού μέρους του βολβού του ματιού.
Η φυσική σύνδεση μέσω του επιπεφυκότα από τα βλέφαρα στο βολβό του ματιού κάνει αδύνατη την παγίδευση οποιουδήποτε αντικειμένου πίσω από το μάτι.
Τι θα πρέπει να κάνετε εάν αισθανθείτε πως ο φακός επαφής έχει αποσπαστεί από τον κερατοειδή
Μερικές φορές, όταν ο χρήστης των φακών επαφής τρίψει τα μάτια του, ο φακός ίσως διπλωθεί ή αποσπαστεί από τον κερατοειδή. Εάν ο φακός είναι διπλωμένος θα βρίσκεται στο επάνω βλέφαρο και θα δίνει την εντύπωση πως έχει εξαφανιστεί.
Εάν αυτό το συμβάν υφίσταται, ο χρήστης θα νιώσει αμέσως πως υπάρχει ένα ξένο σώμα μέσα στο μάτι του. Μπορεί όμως εύκολα να το αντιμετωπίσει, τοποθετώντας λίγες σταγόνες εφυγραντικού διαλύματος εντός του ματιού και στη συνέχεια απαλό μασάζ στην παροχή του βλεφάρου.
Ο φακός θα μετακινηθεί σε σημείο του ματιού όπου μπορεί να γίνει ορατός. Εάν ο φακός δεν μπορέσει να εντοπιστεί, τότε ο χρήστης θα πρέπει να γυρίσει το πάνω βλέφαρο προς τα έξω.
Εάν ο φακός δεν μπορεί να φύγει από την περιοχή του βλεφάρου ούτε με αυτόν τον τρόπο, κρίνεται αναγκαία η επέμβαση του οφθαλμιάτρου.