Φορολογικές Δηλώσεις: Η απόφαση του ΣτΕ πως οι σύζυγοι μπορούν να υποβάλλουν ξεχωριστά φορολογική δήλωση, θα τεθεί σε ισχύ.
Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι και στην δήλωση που θα υποβάλλουν δεν έχουν στα χέρια κάποια μικρά εργαλεία ώστε να πληρώσουν μικρότερους φόρους.
Από το επόμενο έτος θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν εάν θέλουν να υποβάλουν δήλωση μαζί ή χωριστά προκειμένου να εκδοθεί εκκαθαριστικό σημείωμα ξεχωριστά για κάθε σύζυγο, σύμφωνα με δημοσίευμα του newsit.
Όμως και φέτος, οι σύζυγοι που υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν τη δυνατότητα να χωρίσουν τις οφειλές τους.
Φορολογικές δηλώσεις και πλαστικό χρήμα – Πώς θα γλιτώσετε το πρόστιμο
Πιο συγκεκριμένα:
1. Υπολογισμός φόρου: Κατά την εκκαθάριση της κοινής φορολογικής δήλωσης ο φόρος, τα τέλη και οι εισφορές υπολογίζονται χωριστά στο εισόδημα καθενός συζύγου ενώ τυχόν ζημίες του εισοδήματος του ενός συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης, δεν συμψηφίζονται με τα εισοδήματα του άλλου συζύγου ή του άλλου μέρους συμφώνου συμβίωσης.
2. Βεβαίωση φόρου: Ο φόρος εισοδήματος, που προκύπτει από την εκκαθάριση βεβαιώνεται στο όνομα του συζύγου αφού έχει προηγηθεί η εκκαθάριση κατά την οποία συμψηφίζονται οι φόροι μεταξύ των συζύγων. Για παράδειγμα για το σύζυγο προκύπτει φόρος για πληρωμή ενώ για τη σύζυγο επιστροφή φόρου. Τα δυο ποσά συμψηφίζονται και προκύπτει το τελικό ποσό της εκκαθάρισης της δήλωσης.
Φόρος εισοδήματος σε 12 δόσεις – Τα βήματα SOS
3. Χωριστά οι οφειλές: Αν οι σύζυγοι θέλουν να χωρίσουν τις οφειλές τους μπορούν να το κάνουν υποβάλλοντας αίτηση στην εφορία. Πιο συγκεκριμένα, με αίτηση του ενός συζύγου μπορεί να ζητηθεί ο χωρισμός των οφειλόμενων ποσών σε δύο ξεχωριστές πράξεις ώστε οι οφειλόμενες δόσεις να αφορούν τα εισοδήματα εκάστου συζύγου και να μην καταβάλλονται από κοινού περιοδικά στον ίδιο κωδικό.
4. Επιστροφή φόρου: Με την υποβολή αίτησης στη Δ.Ο.Υ. δίνεται η δυνατότητα, η επιστροφή φόρου που δικαιούται ο ένας εκ των συζύγων, να μην συμψηφιστεί με τις οφειλές του άλλου συζύγου.
Φορολογικές δηλώσεις 2018 – Οι «παγίδες» στο Ε1 και το Ε2
5. Σύζυγοι με διαφορετική φορολογική κατοικία: Σε περίπτωση που ο ένας σύζυγος δεν είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης φόρου εισοδήματος στην Ελλάδα, γιατί δεν έχει τη φορολογική κατοικία του στη χώρα μας, δεν υποχρεούται να υποβάλει κοινή δήλωση φόρου εισοδήματος με το έτερον ήμισυ εφόσον εκείνο πληροί κριτήρια φορολογικού κατοίκου Ελλάδας.