Η μεγάλη αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών μετά την επιβολή των capital controls είχε θετική συμβολή στην ενίσχυση των φορολογικών εσόδων από ΦΠΑ. Σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με τίτλο «Οι ηλεκτρονικές πληρωμές μετά τους κεφαλαιακούς περιορισμούς: Μέτρα ενίσχυσης και φορολογικά έσοδα» που παρουσιάστηκε σήμερα Τετάρτη 4/7 η διείσδυση των ηλεκτρονικών […]
Η μεγάλη αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών μετά την επιβολή των capital controls είχε θετική συμβολή στην ενίσχυση των φορολογικών εσόδων από ΦΠΑ.
Σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με τίτλο «Οι ηλεκτρονικές πληρωμές μετά τους κεφαλαιακούς περιορισμούς: Μέτρα ενίσχυσης και φορολογικά έσοδα» που παρουσιάστηκε σήμερα Τετάρτη 4/7 η διείσδυση των ηλεκτρονικών πληρωμών συνέβαλε τουλάχιστον στο 50% της ετήσιας αύξησης των εσόδων από ΦΠΑ που καταγράφηκε το 2017.
Απαλλαγή – έκπτωση ΕΝΦΙΑ: Αυστηρές οι προϋποθέσεις εξαίρεσης
Τη μελέτη παρουσίασαν το μεσημέρι της Τετάρτης ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας και ο ερευνητής Γιώργος Γατόπουλος.
Παρά την αύξηση όμως της χρήσης καρτών λόγω των capital controls και κυρίως εξαιτίας της υποχρεωτικής χρήσης POS, η Ελλάδα παραμένει χαμηλά σε επίπεδο ΕΕ ως προς τη χρήση καρτών.
Μάλιστα η μελέτη εκτιμά ότι τα δυνητικά έσοδα από τον ΦΠΑ θα ήταν κατά 3,3 δισ. ευρώ υψηλότερα κάθε χρόνο αν πιάναμε τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο για τη χρήση καρτών και άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών.
Ο Σεντένο «βάζει» τέλος στην κοροϊδία με τις συντάξεις
Για την αίσθηση των μεγεθών το ποσό αυτό ισοδυναμεί «με έναν ΕΝΦΙΑ και βάλε» όπως ανέφεραν στελέχη του ΙΟΒΕ, καθώς τα έσοδα που εισπράττει το κράτος από το «χαράτσι» των ακινήτων κάθε χρόνο είναι περίπου 2,7 δισ. ευρώ.
Βεβαίως η εκτίμηση του Ιδρύματος είναι ότι οι παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού πρέπει να συνοδεύονται από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την απλούστευση του φορολογικού συστήματος.
«Μπέρδεμα» με το ΦΠΑ στα νησιά
Μάλιστα σύμφωνα με τη μελέτη αν το επίπεδο της χρήσης καρτών στην Ελλάδα φτάσει αυτό της Πορτογαλίας θα κερδίζαμε 8,5 δισ. ευρώ το χρόνο.
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, τα ετήσια έσοδα ΦΠΑ θα ήταν κατά πολύ υψηλότερα αν η Ελλάδα έφθανε το μέσο επίπεδο χρήσης καρτών της ΕΕ. Παρά την εξάπλωση που έχει ήδη καταγραφεί, η Ελλάδα παραμένει στην έβδομη χαμηλότερη θέση στην ΕΕ σε ό,τι αφορά την αξία συναλλαγών με κάρτα ως ποσοστό της ιδιωτικής κατανάλωσης (Ελλάδα το 2017: 20,1% – μ.ο. ΕΕ-28 το 2016: 34,9%).