Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Στο «κόκκινο» η ελληνική επιχειρηματικότητα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «κόκκινο» η ελληνική επιχειρηματικότητα

Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Θεσσαλονίκη όπου τα λουκέτα εξακολουθούν να πέφτουν… βροχή το πρώτο εξάμηνο του έτους. Αρνητικό παραμένει το ισοζύγιο μεταξύ εγγραφών – διαγραφών και το α’ εξάμηνο του 2018 παρά τα ψήγματα αισιοδοξίας που προκύπτουν από την αύξηση των εγγραφών. ΙΟΒΕ: Πώς «χάσαμε» 3,3 δισ. ευρώ […]

Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Θεσσαλονίκη όπου τα λουκέτα εξακολουθούν να πέφτουν… βροχή το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Αρνητικό παραμένει το ισοζύγιο μεταξύ εγγραφών – διαγραφών και το α’ εξάμηνο του 2018 παρά τα ψήγματα αισιοδοξίας που προκύπτουν από την αύξηση των εγγραφών.

ΙΟΒΕ: Πώς «χάσαμε» 3,3 δισ. ευρώ έσοδα το χρόνο

Από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς μέχρι και τις 30 Ιουνίου, σε αναστολή εργασιών οδηγήθηκαν 272 επιχειρήσεις, ενώ έναρξη πραγματοποίησαν 230. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από το μητρώο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, συγκριτικά με το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου του 2017 οι εγγραφές αυξήθηκαν κατά 21,6%, ενώ τα λουκέτα μειώθηκαν κατά 19,2%.

Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν πως η αιμορραγία στον επιχειρηματικό κόσμο συνεχίζεται, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως κατά μέσο όρο 1,5 βιοτεχνική επιχείρηση έβαζε καθημερινά «λουκέτο» στη Θεσσαλονίκη τους πρώτους έξι μήνες του 2018.

«Μπέρδεμα» με το ΦΠΑ στα νησιά

Ασύμφορες κατά το α’ εξάμηνο του 2018 κρίθηκαν 170 επιχειρήσεις, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα, ο αριθμός των επιχειρήσεων που προχώρησαν σε διαγραφή από το μητρώο του ΒΕΘ ήταν 337 και οι ασύμφορες επιχειρήσεις 237.

Τα σκήπτρα εξακολουθούν να διατηρούν οι ατομικές επιχειρήσεις καθώς για ένα ακόμη εξάμηνο οι… γενναίοι που εισήλθαν στον επιχειρηματικό στίβο τις επέλεξαν παρά το γεγονός πως οι ατομικές επιχειρήσεις είναι οι περισσότερο «επιρρεπείς» στις διαγραφές. Συγκεκριμένα, κατά το εξεταζόμενο διάστημα, 159 ατομικές επιχειρήσεις εγγράφηκαν στο μητρώο του ΒΕΘ, ενώ την εν λόγω περίοδο 196 ατομικές επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις