Να δικαιολογήσει τον Ζόραν Ζάεφ έσπευσε ο Νίκος Κοτζιάς, μετά τις δηλώσεις για «Μακεδονία» και «μακεδονικό στρατό». Μάλιστα, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός θεωρεί δεδομένη την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, ξεκαθάρισε ότι ο λόγος για τον οποίο ο Ζόραν Ζάεφ δεν υιοθετεί τα συμφωνηθέντα είναι ότι απλά αυτά δεν υφίστανται. Η συμφωνία δεν […]
Να δικαιολογήσει τον Ζόραν Ζάεφ έσπευσε ο Νίκος Κοτζιάς, μετά τις δηλώσεις για «Μακεδονία» και «μακεδονικό στρατό». Μάλιστα, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός θεωρεί δεδομένη την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, ξεκαθάρισε ότι ο λόγος για τον οποίο ο Ζόραν Ζάεφ δεν υιοθετεί τα συμφωνηθέντα είναι ότι απλά αυτά δεν υφίστανται. Η συμφωνία δεν έχει ακόμα επικυρωθεί και άρα η ονομασία Βόρεια Μακεδονία δεν έχει επισήμως τεθεί σε ισχύ. Διπλωματικές πηγές διαμήνυσαν πως η «δήλωση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της θέσεως σε ισχύ της συμφωνίας των Πρεσπών.
Και τούτο διότι, στη συμφωνία αναφέρεται ρητώς ότι ο επιθετικός προσδιορισμός για το κράτος, τα επίσημα όργανά του και τις άλλες δημόσιες οντότητες θα ευθυγραμμίζεται με το νέο όνομα της χώρας, δηλαδή, στη προκειμένη περίπτωση «στρατός της Βόρειας Μακεδονίας».
Ζάεφ: «Βάζει» τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και κάνει λόγο για «μακεδονικό στρατό»! (pic+vid)
Τα πράγματα για τον Ζόραν Ζάεφ είναι όντως ζόρικα. Πρέπει να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο δημοψήφισμα, αλλά και τις αντιδράσεις του προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοβ, ο οποίος απορρίπτει τη συμφωνία και έχει δηλώσει ότι δεν θα υπογράψει τις συνταγματικές αλλαγές για την ολοκλήρωσή της. Ακόμα, όμως, και αν τα πάντα επιλυθούν, η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή παραμένει το πιο δύσκολο κομμάτι.
Οι δηλώσεις Ζάεφ κατά τη διάρκεια ορκωμοσίας στρατιωτών χθες στα Σκόπια δήλωσε σε εορταστικό τόνο: «Το να είστε στρατιώτες σε μια χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ σημαίνει ότι θα εργάζεστε σε βελτιωμένες συνθήκες, σύμφωνα με τα δεδομένα των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Σαν στρατιώτες, θα πρέπει να είστε υπερήφανοι που θα είστε η πρώτη γενιά που θα υπηρετεί την χώρα ως μέλος του ΝΑΤΟ».
Με σημαίες και συνθήματα «υποδέχτηκαν» τον Τσίπρα (pics+vid)
Στο σημείο, μάλιστα, που εκφωνούσε το λόγο του είχαν τοποθετηθεί σημαίες των Σκοπίων με την απεικόνιση του «Ήλιου της Βεργίνας» και σημαίες του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, τα κρατικά μέσα έδειχναν συνεχώς κοντινά πλάνα από τις στολές των στρατιωτών, στις οποίες αναγραφόταν ο όρος «Македонија».
Τα πράγματα, μάλιστα, αναμένεται να γίνουν ακόμα πιο αμήχανα για την κυβέρνηση, καθώς στα Σκόπια έχει για τα καλά ξεκινήσει η εκστρατεία υπέρ του «ναι» στο επικείμενο δημοψήφισμα.
Μαυραγάνης για Σκοπιανό: «Ανίσχυρη η υπογραφή Τσίπρα»
Ακόμα, όμως, και μετά από το δημοψήφισμα, δεν είναι υποχρεωμένος να αλλάξει κάτι, αφού προβλέπεται από την ίδια τη Συμφωνία που υπέγραψε η χρήση του όρου «Μακεδονία» και «Μακεδονικός», με την παραπομπή στο άρθρο 7 της Συμφωνίας που διευκρινίζει ότι κάθε πλευρά εκλαμβάνει με διαφορετικό τρόπο τον όρο «Μακεδονία».
Από την άλλη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων Μίλε Μποσνιακόφσκι δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε ο εθνικός ύμνος, ούτε και τα διάφορα σύμβολα του κράτους και του Στρατού.
Σήμερα και αύριο, 5 και 6 Ιουλίου, επανέρχεται στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά την αρχική άρνηση του προέδρου Γκιόργκι Ιβανόφ να υπογράψει την πρώτη απόφαση της πλειοψηφίας. Πλέον χρειάζεται η στήριξη τουλάχιστον 61 βουλευτών, σε σύνολο 120, ώστε να επιστρέψει εκ νέου στον πρόεδρο Ιβανόφ. Σε αυτή την περίπτωση, είναι υποχρεωμένος από το Σύνταγμα της χώρας του να την υπογράψει.
«Για πάντα Μακεδόνες» – Άτυπη εκστρατεία Ζάεφ για το δημοψήφισμα
Εν μέσω όλων αυτών, τα σκοπιανά Μέσα διακίνησαν την πληροφορία για νέα συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογό του. Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια που θα φιλοξενήσει η Βρετανία στις 10 Ιουλίου για να συζητήσουν τις εξελίξεις σχετικά με την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.