Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Ο Ζάεφ στην ΕΡΤ: Το βαθύ παράπονο και ένα μήνυμα στους Έλληνες (vid)
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Ο Ζάεφ στην ΕΡΤ: Το βαθύ παράπονο και ένα μήνυμα στους Έλληνες (vid)

Μήνυση για εσχάτη προδοσία κατέθεσε το κόμμα της Αντιπολίτευσης στην πΓΔΜ, “VMRO-DPMNE”, κατά του Ζόραν Ζάεφ, του υπουργού Εξωτερικών και του Προέδρου της Βουλής. «Το VMRO-DPMNE κατέθεσε μήνυση στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον Νικόλα Ντιμιτρόφ και τον Ταλάτ Ξαφέρι, αλλά και όλους τους βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της αντισυνταγματικής και παράνομης συμφωνίας με […]

Μήνυση για εσχάτη προδοσία κατέθεσε το κόμμα της Αντιπολίτευσης στην πΓΔΜ, “VMRO-DPMNE”, κατά του Ζόραν Ζάεφ, του υπουργού Εξωτερικών και του Προέδρου της Βουλής.

«Το VMRO-DPMNE κατέθεσε μήνυση στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον Νικόλα Ντιμιτρόφ και τον Ταλάτ Ξαφέρι, αλλά και όλους τους βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της αντισυνταγματικής και παράνομης συμφωνίας με την Ελλάδα για το ονοματολογικό, για εσχάτη προδοσία, οργανωμένο έγκλημα και διαφθορά», ανέφερε το κόμμα της αντιπολίτευσης στα Σκόπια σε ανακοίνωσή του.

Αμερικανική παρέμβαση για το Σκοπιανό

Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ επικύρωσε  για δεύτερη φορά το νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών για το ονοματολογικό.

Το νομοσχέδιο επέστρεψε στο κοινοβούλιο μετά την άρνηση του Προέδρου της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, να υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Προκειμένου να ψηφιστεί ο νόμος για τη συμφωνία των Πρεσπών, απαιτείται πλειοψηφία 61 βουλευτών που θα ψηφίσουν υπέρ.

Το Κοινοβούλιο στα Σκόπια επικύρωσε για πρώτη φορά τη συμφωνία, στις 20 Ιουνίου, με 69 ψήφους υπέρ και καμία κατά, καθώς οι βουλευτές του αντιπολίτευσης του εθνικιστικού VMRO-DPMNE δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

Κατόπιν της κύρωσης τη συμφωνίας για δεύτερη φορά, αυτή αποστέλλεται και πάλι στον Πρόεδρο Ιβάνοφ, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες μέσων ενημέρωσης στα Σκόπια, ο Ιβάνοφ δεν θα υπογράψει το διάταγμα για την επικύρωση της συμφωνίας και θα εφαρμόσει το λεγόμενο «βέτο της τσέπης», όπως συνέβη με τον νόμο σχετικά με την διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα.

Ο Καμμένος κρούει τον «κώδωνα» του κινδύνου

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του στον βοσνιακό ειδησεογραφικό ιστότοπο Klix.ba, χαρακτήρισε την Συμφωνία των Πρεσπών  ιστορικής σημασίας και τόνισε πως και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων.

Αποτιμώντας τα κέρδη για τους πολίτες της χώρας του, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ σημείωσε ότι εξασφαλίζεται το δικαίωμα στην εθνική ταυτότητα και τη γλώσσα, προσθέτοντας ότι δημιουργείται η προοπτική οικονομικής ανάπτυξης και διασφαλίζεται η σταθερότητα στην περιοχή.

«Μάχη» στη Βουλή – Σκληρές εκφράσεις με φόντο οικονομία και Σκοπιανό (vid)

Συνέντευξη Ζάεφ στην ΕΡΤ

Μια εφόλης της ύλης συνέντευξη, την πρώτη σε ελληνικό μέσο μετά την συμφωνία των Πρεσπών για την ονομασία των Σκοπίων, έδωσε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ, στην ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Φάνη Παπαθανασίου.

Όπως αποκάλυψε το δημοψήφισμα στα Σκόπια θα πραγματοποιηθεί στις 23, ή τις 30 Σεπτεμβρίου ή εναλλακτικά στις 7 Οκτωβρίου του 2018. Επιπλέον, ο κ. Ζάεφ επεσήμανε ότι η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ είναι η 15η Ιανουαρίου του 2019.

Αρχικά ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ τόνισε πως τρεις εβδομάδες μετά τη συμφωνία στις Πρέσπες, η κοινή γνώμη και εδώ και στην Ελλάδα δεν έχει αγκαλιάσει τη συμφωνία.

«Για κάποιους είναι ένας καλός συμβιβασμός για κάποιους άλλους είναι ένας επώδυνος συμβιβασμός. Ανησυχείτε ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά και τελικά να μην εφαρμοστεί;», ρώτησε.

Ο κ. Ζάεφ απάντησε: «Πρώτα να χαιρετήσω τους τηλεθεατές της ΕΡΤ. Όλους τους πολίτες της Ελλάδας. Χαίρομαι που έχω την τιμή να δώσω συνέντευξη σ’ ένα τόσο σημαντικό Μέσο Ενημέρωσης του νότιου γείτονά μας, της Ελλάδας. Η συμφωνία, μάλλον από μόνη της δείχνει ότι δεν είναι εύκολη και γι’ αυτό κι έχει ανοίξει αυτή η δημόσια συζήτηση. Αλλά πρόκειται για δύο δημοκρατικές χώρες και είναι καλό να υπάρχουν δημόσιες συζητήσεις.

Σκοπιανό: Ο Ζάεφ προκαλεί διαρκώς και… όλα καλά για τον Κοτζιά!

Η δημόσια συζήτηση στο τέλος θα αναδείξει την αλήθεια και η αλήθεια είναι ότι με τη συμφωνία προσπαθούμε να δημιουργήσουμε φιλία και να εξασφαλίσουμε θετικό μέλλον που θα εγγυάται το μέλλον των πολιτών της Ελλάδας και της χώρας μου, γνωρίζοντας πως ό,τι μέχρι τώρα ήταν εμπόδιο αυτά τα 27 χρόνια να αναπτυχθούν εξαιρετικές διμερείς σχέσεις, επιτέλους θα μπει στην άκρη και θα δημιουργήσει μια δυνατότητα για συνεργασία σε κάθε επίπεδο: σε οικονομικό, πολιτιστικό, στην εκπαίδευση, στην υγεία, στον αθλητισμό, σε όλους τους τομείς. Είμαστε δύο γειτονικές χώρες και πιστεύω ότι έχουμε τόσες δυνατότητες μπροστά μας, από τις οποίες οι πολίτες από μόνοι τους θα διαπιστώσουν ότι φέρνει μόνο θετικά αποτελέσματα για τις δύο χώρες και τους δύο λαούς».

Ζάεφ: «Ανησυχώ για την συμφωνία»

Στην συνέχεια ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο η συμφωνία να μην εφαρμοστεί και απάντησε:

«Ασφαλώς και ανησυχώ. Εμείς είμαστε απλοί άνθρωποι. Και ο ομόλογός μου ο Αλέξης Τσίπρας είναι απλός άνθρωπος. Αυτό που μας ανησυχεί είναι αν θα ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες μέχρι το τέλος, γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πιστεύουμε και οι δύο σ’ αυτή την υπόθεση, όπως πιστεύουν και οι δύο υπουργοί μας, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νίκολα Ντιμιτρόφ από την πλευρά μας.

Ζάεφ: «Βάζει» τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και κάνει λόγο για «μακεδονικό στρατό»! (pic+vid)

Αλλά σίγουρα εμείς είμαστε μόνο για να υπηρετούμε τον λαό, οι πολίτες αποφασίζουν μέσω των δικών τους θεσμών, η Ελλάδα μέσω της Βουλής κι εδώ στη χώρα μου μέσω του δημοψηφίσματος που θα έχουμε, το οποίο είναι πολύ σημαντικό, για να μπορούν έτσι οι πολίτες για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα που αλλάζει το συνταγματικό μας όνομα να εκφράσουν τη βούλησή τους.

Είμαι πεπεισμένος ότι το δημοψήφισμα θα είναι επιτυχές. Ξέρω ότι οι πολίτες μας θέλουν φιλία με την Ελλάδα, θέλουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Ξέρω ότι όσο και να είναι επίπονο και δύσκολο το ζήτημα, είμαι σίγουρος ότι θα αδράξουν το μέλλον και το ίδιο θα συμβεί και στην Ελλάδα. Ξέρω ότι είναι επώδυνο ζήτημα για την Ελλάδα. Δεν είναι τόσο εύκολο. Εγώ καταλαβαίνω όλους τους ανθρώπους που έχουν κριτική τοποθέτηση επί του θέματος.

Πιθανότατα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να καταλάβουν όλοι ότι αυτό φέρνει μόνο οφέλη και για τις δύο χώρες. Ξέρω ότι οι πολιτικοί ηγέτες του ελληνικού λαού και της αντιπολίτευσης, θεωρούσαν σημαντικό η λύση να είναι «erga omnes» και αυτό ήταν πιθανότητα ένα από τα πιο δύσκολα σημεία κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Ταυτόχρονα γίνονται σκέψεις για δημόσιο διάλογο σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθεί, αλλά επίσης πιστεύω ότι και εκείνοι που διαφωνούν θα πειστούν ότι είναι προς όφελος και των δύο χωρών».

Το δημοψήφισμα, ο Ζάεφ και ο Ιβάνοφ

«Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα κερδίσετε το δημοψήφισμα και θα περάσετε την αναθεώρηση του Συντάγματος, παρά τη στάση της αντιπολίτευσης και του Προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ που είναι απέναντι;» ήταν η επόμενη ερώτηση.

Για να απαντήσει ο Σκοπιανός πρωθυπουργός: «Απόδειξη ότι η συμφωνία είναι δίκαιη, είναι το γεγονός ότι η αντιπολίτευση στις δύο χώρες έχουν επικριτική θέση ως προς τη συμφωνία. Αυτό σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές έκαναν εξίσου υποχωρήσεις και εξίσου αποκόμισαν οφέλη. Αλλά στο τέλος και οι δύο χώρες είναι αυτές που κερδίζουν. Οι δύο λαοί κερδίζουν και για μένα είναι πολύ σημαντικό ότι η δημόσια συζήτηση στο εσωτερικό της χώρας μου εξελίσσεται έτσι, που η αντιπολίτευση είναι από τη μία πλευρά υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και από την άλλη είναι κατά της συμφωνίας, μ’ έναν τρόπο που δεν στέκει.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα αναγκάσει όλους εμάς τους πολιτικούς να ακούσουμε τους πολίτες, δηλαδή και την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση και τον Πρόεδρο Ιβάνοφ, επειδή όλοι εμείς υπηρετούμε τους πολίτες. Το δημοψήφισμα θα είναι επιτυχές και μ’ αυτόν τον τρόπο θα ακολουθήσουν και οι συνταγματικές αλλαγές και η υπογραφή εκ μέρους του Προέδρου της χώρας, ώστε να αναμένουμε να κυρώσει τη συμφωνία και η Ελληνική Βουλή».

Μαυραγάνης για Σκοπιανό: «Ανίσχυρη η υπογραφή Τσίπρα»

Καμμένος – Μητσοτάκης

Αμέσως μετά ο κ. Ζάεφ ρωτήθηκε: «Σας προβληματίζει η αρνητική στάση της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και του εταίρου της κυβέρνησης του κ. Καμμένου, υπό την έννοια ότι μπορεί εσείς να πραγματοποιήσετε αυτά που έχετε συμφωνήσει, αλλά τελικά η συμφωνία να μην περάσει από την Ελληνική Βουλή».

Για να απαντήσει: «Ξέρετε εμείς έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας και πιστεύω ότι θα αντιληφθούμε όλοι μας ότι η συμφωνία θα βοηθήσει τους πολίτες και τις χώρες μας. Θέλω να απευθυνθώ στον κ. Καμμένο και στον κ. Μητσοτάκη. Η πιο δύσκολη στιγμή για μένα ήταν εκεί που έπρεπε να δεχτώ την αιτιολόγηση για ποιο λόγο το όνομα θα πρέπει να είναι για όλες τις χρήσεις και στο εσωτερικό με συνταγματικές αλλαγές.

Η απάντηση από την ελληνική πλευρά από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ήταν ότι αν δεν κλείσει μ’ αυτόν τον τρόπο ολοκληρωτικά το θέμα, στο μέλλον θα προκύψουν και νέα προβλήματα. Και αυτό είναι γεγονός. Όσο αυτό και να ήταν δύσκολο, αυτό ήταν το σημείο καμπής. Πρέπει να ξέρουν ο κ. Καμμένος και ο κ. Μητσοτάκης ότι αποκτήσαμε όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, ότι αυτό θα γίνει με συνταγματικές τροποποιήσεις και ότι ταυτόχρονα δεν θίγει την ιδιαιτερότητα του βόρειου τμήματος της Ελλάδας.

Το άρθρο 7, παράγραφος 2 και 3 διαχωρίζει με σαφήνεια το ελληνικό κομμάτι της Μακεδονίας από το δικό μας και απ’ αυτήν την άποψη εκφράζουμε απόλυτο σεβασμό προς την ελληνική κληρονομιά προς εκείνους που νιώθουν Έλληνες Μακεδόνες.

Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα μ’ αυτό. Εμείς αυτό το σεβόμαστε και θέλουμε σ’ αυτή τη βάση να οικοδομήσουμε τη φιλία μας. Με τον αμοιβαίο διαχωρισμό αυτών των ζητημάτων ταυτότητας, διότι η ταυτότητα είναι αίσθημα, δεν μπορεί να ορισθεί με συμφωνίες. Δεχόμενοι την χρήση «erga omnes», πιστεύω ότι και τα ζητήματα ταυτότητας που συζητιούνται προστατεύονται στην ελληνική πλευρά. Θέλω να απευθυνθώ σ’ αυτούς και να τους καλέσω να δουν αυτό το ζήτημα μ’ αυτόν τον τρόπο. Οι βλέψεις προς την Ελλάδα είναι μόνο τουριστικές, φιλικές”.

«Για πάντα Μακεδόνες» – Άτυπη εκστρατεία Ζάεφ για το δημοψήφισμα

«Με βάση τη συμφωνία, κάθε πλευρά αντιλαμβάνεται την έννοια του όρου «Μακεδονικός» και «Μακεδονική ταυτότητα», διαφορετικά. Εναπόκειται στην κρίση και στο αίσθημα του ενός και του άλλου στις δύο χώρες. Θα σας πω γιατί το αναφέρω. Ήρθα στα Σκόπια από τη Θεσσαλονίκη και μιλώντας με Μακεδόνες πολίτες, μου είπαν ότι νιώθουν θιγμένοι με τις αναφορές σας για μακεδονική ταυτότητα γιατί δεν αναφέρετε τη σλαβική προέλευση, όπως το διαχωρίζετε τώρα», τόνισε ο δημοσιογράφος.

«Λοιπόν εμείς δεχόμαστε την ελληνιστική μακεδονική ταυτότητα και δεν έχουμε τίποτα κατά αυτής. Την αναγνωρίζουμε. Εκεί είναι οι φίλοι μας όταν είμαστε στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική, στην Ασπροβάλτα, στη Λάρισα, παντού όπου πηγαίνουμε, και πιστεύω απόλυτα ότι σε τέτοιες στιγμές οι πολίτες στην περιοχή Μακεδονία θα αποδεχθούν αυτό που ειλικρινά εμείς πιστεύουμε.

Εμείς έχουμε άλλα θέματα ταυτότητας, δεν είμαστε κομμάτι της ελληνιστικής Ιστορίας της Μακεδονίας. Εμείς διαφέρουμε στο πλαίσιο αυτών των συνόρων, με τη δική μας ιδιαιτερότητα, με τον πολιτισμό μας, με την Ιστορία μας, η οποία μπορεί μόνο να είναι συμπληρωματική και δεν αναιρεί κανέναν από τους άλλους πολιτισμούς. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, η αμοιβαία αναγνώριση των ταυτοτήτων λειτουργεί μόνο ως όφελος. Εμείς δείξαμε στον κόσμο ένα πρότυπο για το πώς επιλύονται τα ζητήματα ταυτότητας.

Η Ελλάδα πρέπει να είναι περήφανη. Και εγώ είμαι περήφανος, όταν έχω μια τέτοια συμφωνία. Είναι μια συμφωνία φιλίας. Είμαι πεπεισμένος πως όλοι οι ηγέτες στην Ελλάδα, όχι μόνο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πρέπει να βλέπουν τη θετική πλευρά.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ακόμη και με ανεπίλυτο το ζήτημα αυτό, είχαμε πάνω από 1.200.000 επισκέψεις στην Ελλάδα, ενώ είμαστε 1.600.000 πολίτες στη χώρα. Η φιλία υπάρχει μεταξύ των λαών μας. Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι θα καταλάβουν πολύ σύντομα ότι η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα φέρει μόνο θετικά αποτελέσματα για τις δύο χώρες και τους δύο λαούς».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις