Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

23

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Έκθεση «βόμβα» από τον ΟΗΕ για την υπεραλίευση (pics)
ΚΟΣΜΟΣ

Έκθεση «βόμβα» από τον ΟΗΕ για την υπεραλίευση (pics)

Ένα στα τρία ψάρια τα οποία αλιεύονται δεν φτάνει ποτέ στο τραπέζι, καθώς είτε πετιέται πίσω στη θάλασσα, είτε αχρηστεύεται πριν μπορεί να φαγωθεί. Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι περιοχές του πλανήτη που απειλούνται περισσότερο από την υπεραλίευση είναι η Μεσόγειος, η Μαύρη Θάλασσα και ο νοτιοανατολικός Ειρηνικός. Κατέσχεσαν πάνω από 100 κιλά ακατάλληλα ψάρια […]

Ένα στα τρία ψάρια τα οποία αλιεύονται δεν φτάνει ποτέ στο τραπέζι, καθώς είτε πετιέται πίσω στη θάλασσα, είτε αχρηστεύεται πριν μπορεί να φαγωθεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι περιοχές του πλανήτη που απειλούνται περισσότερο από την υπεραλίευση είναι η Μεσόγειος, η Μαύρη Θάλασσα και ο νοτιοανατολικός Ειρηνικός.

Κατέσχεσαν πάνω από 100 κιλά ακατάλληλα ψάρια

Προηγούμενες έρευνες για την παράνομη αλιεία ανέφεραν πως τα αλιευτικά αποθέματα μειώνονται γρηγορότερα από ότι υπολογίζει η έρευνα του ΟΗΕ και πως τα μισά νερά των ωκεανών του πλανήτη αλιεύονται υπερεντατικά.

Μάλιστα η αλίευση έπιασε νέο αριθμό ρεκόρ φέτος:

Ο Lasse Gustavsson, εκτελεστικός διευθυντής της Oceana στην Ευρώπη , δήλωσε ότι απαιτούνται τεράστιες βελτιώσεις σε ολόκληρη την αλιευτική βιομηχανία. “Τα απόβλητα τροφίμων σε έναν πεινασμένο πλανήτη είναι εξωφρενικό”, είπε. “Το γεγονός ότι το ένα τρίτο όλων των ψαριών που αλιεύονται πηγαίνει σε απόβλητα αποτελεί τεράστιο λόγο ανησυχίας για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια”.

Σχετικά με την υπεραλίευση, ιδίως στη Μεσόγειο, είπε: “Γνωρίζουμε την κατάσταση, έχουμε τις λύσεις: ο καθορισμός ορίων αλιευμάτων ιχθύων σε επιστημονικές συμβουλές και η παύση της παράνομης και καταστροφικής αλιείας. Το μόνο που μας λείπει είναι πολιτική δράση. ”

Κι όμως! Διαμαρτυρήθηκαν πετώντας… ψάρια (pics)

Στην εξαμηνιαία αναφορά της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) καταγράφεται επίσης πως η παγκόσμια παραγωγή ψαριών έφτασε νέα ύψη ρεκόρ, κυρίως χάρη σε νέες ιχθυοκαλλιέργειες στην Κίνα.

Πλέον, περισσότερο από το 50% των ψαριών που καταναλώνεται παγκοσμίως προέρχεται από τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Στην ανακοίνωση της οργάνωσης του ΟΗΕ αναφέρεται πως ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και πως έως το 2030 θα καταναλώνεται 20% περισσότερο ψάρι παγκοσμίως.

Παρόλα αυτά, ο ιχθυοκαλλιέργειες μπορεί να βλάψουν τον άγριο πληθυσμό καθώς προκαλούν μόλυνση, ενώ η τροφή κάποιων ειδών στις ιχθυοκαλλιέργειες προέρχεται από άγρια είδη όπως η σαρδέλα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις