Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Η Ελλάδα σε εμπόλεμη κατάσταση με την Αλβανία
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Η Ελλάδα σε εμπόλεμη κατάσταση με την Αλβανία

Μετά την συμφωνία των Πρεσπών οι πιέσεις αυξάνονται με στόχο τη λύση του εθνικού προβλήματος με την Αλβανία. Η Ευρώπη, αλλά και οι ΗΠΑ, θέλουν και σε αυτήν την περίπτωση να μειώσουν την τουρκική παρουσία και επιρροή στη χώρα των δυτικών Βαλκανίων. Προκλητική δήλωση για αλλαγή συνόρων Ελλάδας- Αλβανίας Το «Ελληνοαλβανικό» μέτωπο είναι πιο δύσκολο […]

Μετά την συμφωνία των Πρεσπών οι πιέσεις αυξάνονται με στόχο τη λύση του εθνικού προβλήματος με την Αλβανία.

Η Ευρώπη, αλλά και οι ΗΠΑ, θέλουν και σε αυτήν την περίπτωση να μειώσουν την τουρκική παρουσία και επιρροή στη χώρα των δυτικών Βαλκανίων.

Προκλητική δήλωση για αλλαγή συνόρων Ελλάδας- Αλβανίας

Το «Ελληνοαλβανικό» μέτωπο είναι πιο δύσκολο και πολύπλοκο από το «μέτωπο» με τα Σκόπια.

Στην προκείμενη περίπτωση οι δυο Υπουργοί Εξωτερικών δεν μιλούν για γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά για πραγματική γεωγραφία, η οποία συμπεριλαμβάνει εδάφη. Λίγες μέρες νωρίτερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι το εθνικό ζήτημα της Ελλάδος με την Αλβανία θα έχει λυθεί, με υπογραφή συμφωνίας, πριν τελειώσει το καλοκαίρι.  Αλλιώς, δεν θα πάει διακοπές!

Και κάπου εκεί κι ενώ ο Ράμα κάνει λόγο για έγγραφο που θα «κλείσει» την συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας, έρχεται ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν με τη δήλωσή του περί αλλαγής συνόρων Ελλάδας-Αλβανίας.

Και ενώ στο βίντεο από την ομιλία του στο think tank «Chatam House» στο Λονδίνο, ο επίτροπος Διεύρυνσης ολοκάθαρα μιλάει για «τροποποίηση συνόρων»

«Εξηγήσεις» από την Κομισιόν για την… αλλαγή συνόρων

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έσπευσε να τονίσει ότι δεν εννοούσε «αλλαγή συνόρων» αλλά αναφερόταν στις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις Αθήνας – Τιράνων για τον προσδιορισμό της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Στην Αθήνα η δήλωση Χαν για τροποποίηση προκάλεσε σεισμό με την αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι κυβέρνηση διαπραγματεύεται σιωπηρά και μυστικά για ένα μείζον εθνικό θέμα ενώ οι αντιδράσεις της συντριπτικής πλειονότητας της κοινής γνώμης για τη συμφωνία με τα Σκόπια δεν έχουν κοπάσει.

Ο Ράμα χαίρεται για το Σκοπιανό και μιλά για τη συμφωνία Αλβανίας – Ελλάδας

ΝΔ: Έμελλε να το ζήσει και αυτό η πατρίδα μας..

Έμελλε να το ζήσει και αυτό η πατρίδα μας με τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο. Να πληροφορούμαστε από τον επίτροπο κ. Χαν ότι η κυβέρνηση συζητά να αλλάξει τα σύνορά μας με την Αλβανία!

Η ΝΔ καλεί τους κυρίους Τσίπρα, Καμμένο και Κοτζιά να σταματήσουν εδώ και τώρα τη μυστική διαπραγμάτευση, που ως φαίνεται, κάνουν και με την Αλβανία. Αρκετά ζημιώθηκε η Ελλάδα με τα τετελεσμένα που ήδη προκαλούν στο Σκοπιανό.

Όσο για τον επίτροπο Χαν, ας συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο ρόλος του και να περιοριστεί στις αρμοδιότητές του.

Το ΚΚΕ πάλι, ζητά από την κυβέρνηση να απαντήσει τι εννοεί ο Γιοχάνες Χαν.

«Το ΚΚΕ έχει εκφράσει τις ανησυχίες του για τη συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας που κι αυτή -όπως και η συμφωνία με την πΓΔΜ- έχει βάση την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ» αναφέρει σχόλιο του κόμματος για τις δηλώσεις του επιτρόπου Γ. Χαν, καταλήγοντας «στη βάση αυτή η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει τι εννοεί ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής και Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, με τη θέση περί αναδιάρθρωσης συνόρων».

Κοτζιάς: Πριν πάω διακοπές, θα λύσω και το Αλβανικό (vid)

Εκπρόσωπος Χαν: Ο επίτροπος αναφερόταν στις συζητήσεις για την ΑΟΖ Ελλάδας-Αλβανίας

Απαντώντας σε ερώτηση του protothema.gr η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεύρυνσης, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς τόνισε ότι ο επίτροπος Χαν «υπογράμμισε την ανάγκη επίλυσης ανοικτών διμερών ζητημάτων πριν από οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση, έκανε αναφορά στις συνεχιζόμενες ελληνοαλβανικές συζητήσεις για την αποκλειστική οικονομική ζώνη, η οποία φυσικά μπορεί να συμβεί μόνο με βάση μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία και από τις δύο χώρες».

Η Ελλάδα σε εμπόλεμη κατάσταση με την Αλβανία

Εκ των πραγμάτων η Ελλάδα και η Αλβανία δεν υπέγραψαν ποτέ συμφωνία ειρήνης, μετά τη λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Η μονομερής άρση της «εμπόλεμης κατάστασης» ήρθε το 1987 από την τότε ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο δεν έχει ισχύ αφού ούτε την υπογραφή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ούτε και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Οι Τσάμηδες της Αλβανίας ζητούν τη συγγνώμη της Ελλάδας για τη «γενοκτονία» εις βάρος τους

Η τελευταία υπογεγραμμένη συμφωνία που υπάρχει και αφορά στη Βόρειο Ήπειρο, είναι η συμφωνία της 17ης Μαΐου στην Κέρκυρα, το 1914, με την οποία διεθνώς αναγνωρίστηκε η Αυτονομία της Β. Ηπείρου, χωρίς έκτοτε να υπάρχει άλλο διεθνές κείμενο που να την καταλύει. Η μεθοριακή γραμμή μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας υφίσταται μόνο de facto και όχι de jure. Αυτό που «άλλαξε» την πορεία των πραγμάτων, ήταν τα όσα διαδραματίστηκαν μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Είναι ιστορικό γεγονός ότι το 1946, μετά από απαίτηση της Ελλάδος για απόδοση/επιστροφή της Βορείου Ηπείρου στην Ελλάδα, οι 4 Υπουργοί Εξωτερικών των νικητριών δυνάμεων του Β Παγκοσμίου Πολέμου, έκαναν το αίτημα δεκτό, μετά την υπογραφή ειρήνης με την Αυστρία και τη Γερμανία. Η συνθήκη ειρήνης με την πρώτη υπεγράφη το 1955, με τη δεύτερη το 1990.

Με βάση λοιπόν τις προκαταρκτικές συμφωνίες η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει τον έλεγχο της Βορείου Ηπείρου και ακολούθως να υπογράψει συνθήκη ειρήνης με την Αλβανία, ώστε το ζήτημα να λυθεί οριστικά.

Οι Τσάμηδες και οι απαιτήσεις της Αλβανίας

Το πρόβλημα με τους Τσάμηδες καθιερώθηκε όταν το 1926 ο Θεόδωρος Πάγκαλος αναγνώρισε ως Αλβανική μειονότητα τους μουσουλμάνους Τσάμηδες του νομού Θεσπρωτίας. Δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα ανταλλαγής πληθυσμών και επί της ουσίας απαίτησαν να παραμείνουν σε ελληνικό έδαφος. Με την πάροδο των χρόνων μετοίκησαν στην Αλβανία κατηγορώντας την Ελλάδα για καταπίεση, βίαιη αφαίρεση περιουσιών και πλέον διεκδικούν περιουσίες και αποζημιώσεις. Από 4 χιλιάδες οικογένειες που είχαν καταγραφεί στη Θεσπρωτία, πλέον η Αλβανία υποστηρίζει πως πρόκειται για περισσότερες από 30,000.

Ράμα: Οι Τσάμηδες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν περιουσιακά δικαιώματα στην Ελλάδα

Ο Έντι Ράμα υποστηρίζει πως το ζήτημα των Τσάμηδων υφίσταται κι ότι έχουν απόλυτο δικαίωμα διεκδίκησης περιουσιών σε ολόκληρη την Ήπειρο, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως με την Ελλάδα δεν συζητείται θέμα εδαφικό και πως κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να σταθεί.

Με λίγα λόγια ο Ράμα εξηγεί πως η Αλβανία είναι διατεθειμένη να αναγνωρίσει τα 12 ναυτικά μίλια και την ελληνική ΑΟΖ, αν η Ελλάδα υπογράψει ειρήνη και παραχωρήσει, οριστικά και αμετάκλητα, την περιοχή της Βορείου Ηπείρου, που με βάση το διεθνές δίκαιο ανήκει στην Ελλάδα, στην Αλβανία.

Οι διαπραγματεύσεις των δύο χωρών συνεχίζονται. Εντελώς μυστικά, με την άτυχη Ελλάδα να βρίσκεται συνεχώς προ εκπλήξεως… Μετά τη Βόρεια Μακεδονία, μάλλον η.. Βόρεια Ήπειρος θα φέρει νέες αναταράξεις στην κοινωνία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις