Στον “τοίχο” η Ελλάδα: Η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», αφορμή για επιθέσεις

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Στον “τοίχο” η Ελλάδα: Η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», αφορμή για επιθέσεις

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» έρχεται ξανά στο “τραπέζι”. Η Τουρκία επιτίθεται στην Ελλάδα, μετά την απόρριψη του αιτήματος για επανεγγραφή στα μητρώα σωματείων, από το Εφετείο Θράκης. Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει αναφορά στο χρονικό της υπόθεσης. Οι ελληνικές αρχές είχαν απαγορεύσει την ΤΕΞ, επειδή περιείχε τον όρο «τουρκική» στο όνομά της. […]

12.07.2018 | 08:18

Η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» έρχεται ξανά στο “τραπέζι”.

Η Τουρκία επιτίθεται στην Ελλάδα, μετά την απόρριψη του αιτήματος για επανεγγραφή στα μητρώα σωματείων, από το Εφετείο Θράκης.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει αναφορά στο χρονικό της υπόθεσης. Οι ελληνικές αρχές είχαν απαγορεύσει την ΤΕΞ, επειδή περιείχε τον όρο «τουρκική» στο όνομά της.

Το θέμα έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου δικαιώθηκε η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης». Εξαιτίας αυτής της εξέλιξης, το 2017 πέρασε από την ελληνική Βουλή σχετική τροπολογία.

«Όμως αυτή περιελάμβανε μεγάλες εξαιρέσεις για την αποδοχή τέτοιων αιτήσεων», σημειώνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

«Στο αίτημα της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης για επανεγγραφή απορρίφθηκε από εφετείο στην Ελλάδα. Η απόφαση του δικαστηρίου καταδεικνύει ότι το νομοθέτημα που υιοθέτησε το ελληνικό κοινοβούλιο δεν επαρκεί», σημειώνει ακόμη.

Η Ελλάδα σε εμπόλεμη κατάσταση με την Αλβανία

«Αναμένουμε από την Αθήνα να εγγράψει τις ΜΚΟ της “τουρκικής μειονότητας” χωρίς διακρίσεις και να κάνει ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Μια υπόθεση που ξεκίνησε το 1986

Η υπόθεση ξεκίνησε το 1986, όταν το Εφετείο Ξάνθης αρνήθηκε να αναγνωρίσει την Τουρκική Ένωση Ξάνθης, με αποτέλεσμα η διοίκηση του συλλόγου να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να δικαιωθεί.

Ο Άρειος Πάγος, από την πλευρά του, εξέδωσε δύο απορριπτικές αποφάσεις υποστηρίζοντας ότι η διάλυση του σωματείου δεν παραβιάζει τις διατάξεις του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και «είναι θεμιτή η εν λόγω διάλυση για την προάσπιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, καθώς και για τη διασφάλιση της ειρηνικής συμβίωσης του χριστιανικού και μουσουλμανικού πληθυσμού της Δυτικής Θράκης».

Πρόσκληση ΝΑΤΟ στα Σκόπια, «αν» και… «εφόσον»

Το ΕΔΑΔ, με απόφασή του το 2008, δικαίωσε την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» αποφαινόμενο ότι το ελληνικό κράτος με την απόφαση αναστολής λειτουργίας της παραβίασε το άρθρο 11 της Σύμβασης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, συγκεκριμένα την ελευθερία του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, είχε υπογραμμίσει το 2017 ότι η προωθούμενη διάταξη εγκαθιδρύει δικαίωμα σε αυτόν που έχει πετύχει θετική απόφαση από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να επανεξεταστεί η υπόθεσή του από τα ποινικά δικαστήρια, τα οποία κυρίαρχα θα αποφασίσουν και δεν υποχρεούνται να εναρμονίσουν την απόφασή τους με αυτή του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

Επαναφέρουν την τροπολογία για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης»
Ο Κοντονής αποσύρει την τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης: «Είστε προδότες»

Η Τουρκική Ένωση Ξάνθης είναι ένας από τους συλλόγους της μουσουλμανικής μειονότητας της ελληνικής Θράκης. Ιδρύθηκε το 1927 και έχει κατηγορηθεί ότι έχει σχέσεις με το Τουρκικό Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης και την ακροδεξιά τρομοκρατική οργάνωση των Γκρίζων Λύκων.

Exit mobile version