Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Eurogroup: «Πάγος» για τις συντάξεις – Το Βερολίνο ξεκαθαρίζει ποιος κάνει “κουμάντο”
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Eurogroup: «Πάγος» για τις συντάξεις – Το Βερολίνο ξεκαθαρίζει ποιος κάνει “κουμάντο”

«Περίπατο» πάει όλη αυτή η φιέστα στο Ζάππειο και οι βαρύγδουπες δηλώσεις περί καθαρής εξόδου και τέλους στη λιτότητα έχουν καταντήσει ανέκδοτο. Το νέο «χαστούκι» ήρθε στο Eurogroup. Οι εταίροι πιέζουν την κυβέρνηση να λάβει ισοδύναμα μέτρα για τα μειωμένα έσοδα που θα λάβει το κράτος από τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά. Στη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ […]

«Περίπατο» πάει όλη αυτή η φιέστα στο Ζάππειο και οι βαρύγδουπες δηλώσεις περί καθαρής εξόδου και τέλους στη λιτότητα έχουν καταντήσει ανέκδοτο. Το νέο «χαστούκι» ήρθε στο Eurogroup.

Οι εταίροι πιέζουν την κυβέρνηση να λάβει ισοδύναμα μέτρα για τα μειωμένα έσοδα που θα λάβει το κράτος από τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά.

Στη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ στις Βρυξέλλες, όλοι οι υπουργοί επικύρωσαν το επικαιροποιημένο μνημόνιο, εκτός από τη Γερμανία, η οποία, σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, δεν το επικύρωσε εξαιτίας εσωτερικών διαδικασιών, οι οποίες σχετίζονται με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην αυξήσει τον ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου.

Με άλλα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να λάβει ισοδύναμα μέτρα, κόβοντας το ποσό που αφορά τον μειωμένο ΦΠΑ, περίπου 28 εκατομμύρια ευρώ από άλλες πηγές του προϋπολογισμού της.

Οι 14 βαριές μας υποχρεώσεις έως το 2022

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σε ερώτηση για την πιθανότητα μη περικοπής των συντάξεων, απάντησε πως είναι πολύ σημαντικό, στην τελευταία φάση του Μνημονίου να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη, έτσι ώστε η Ελλάδα να βγει στις αγορές -κύριο συστατικό της εμπιστοσύνης αυτής, είναι η Ελλάδα να εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις της και όλες τις υποχρεώσεις της.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως η Ελλάδα δεν θα πάρει την τελευταία δόση, ύψους 15 δισ. ευρώ, τον Αύγουστο.

Οι Γερμανοί, μπλοκάρουν τη δόση, για να γίνει σαφές πως δεν θα υπάρξουν διευκολύνσεις μετά την έξοδο.

Βενιζέλος: Μπορεί να ακυρωθεί ο νόμος που μειώνει τις συντάξεις

Η τελική απόφαση και το πράσινο φως θα δοθεί, μόλις ολοκληρωθεί η επικύρωση του επικαιροποιημένου Μνημονίου από τα εθνικά κοινοβούλια. Αυτό μεταφέρεται τώρα για νωρίς τον Αύγουστο.

Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ παρουσίασε την αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά ως ένα προσωρινό μέτρο, το οποίο θα ισχύσει έως και τον Δεκέμβριο του 2018.

Το comeback της Ελλάδας στην αγορά ομολόγων

Όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επανέλαβαν ότι οι περικοπές συντάξεων έχει συμφωνηθεί να γίνουν κανονικά το 2019 και η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Η Ελλάδα δεσμεύτηκε για την περικοπή 28 εκατομμυρίων ευρώ από τον αμυντικό προϋπολογισμό της, έτσι ώστε να καλυφθεί η «τρύπα» που δημιουργείται από την απόφαση της κυβέρνησης για μη αύξηση του ΦΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, οι περικοπές θα αφορούν εξοπλιστικές δαπάνες και έξοδα κίνησης από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα για μη αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου προκάλεσε την «έκρηξη» των δανειστών, που έχουν συμφωνήσει άλλα με την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις