«Είμαστε Μακεδόνες και μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα» υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο European Western Balkans.
Ο Σκοπιανός υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα του επικείμενου δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι η συμφωνία καλύπτει τα περισσότερα «ευαίσθητα ζητήματα», όπως το είδος της γλώσσας και της εθνικότητας, και έκανε λόγο για «Μακεδόνες» και «μακεδονική γλώσσα».
Επιπλέον, υποστήριξε ότι «καταφέραμε να βρούμε έναν τρόπο, ώστε να διακρίνουμε επαρκώς και σε ικανοποιητικό βαθμό το τι εννοούμε Μακεδονία εδώ στην ΠΓΔΜ και τι εννοούν Μακεδονία εκεί στην Ελλάδα».
Ο Ντιμιτρόφ αναφέρθηκε επίσης στις δυσκολίες του συμβιβασμού, εξηγώντας πως δεν ήταν εύκολος για καμία από τις δύο πλευρές. «Οι Έλληνες έκαναν λιγότερα, καθώς δεν χρειάζεται να αλλάξει κάτι γι’ αυτούς, αλλά και πάλι πρόκειται για έναν δύσκολο συμβιβασμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ασταμάτητος ο Ζάεφ: Πήρε «αέρα», προκαλεί με αναρτήσεις
Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ τονίζει ότι το 70-80% των πολιτών της χώρας του είναι υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε άλλη του συνέντευξη νωρίτερα
«Το προσφυγικό πρόβλημα έγινε τόσο μεγάλη πρόκληση, επειδή δεν έχουμε μια παγκόσμια λύση. Ακόμα και μια ευρωπαϊκή λύση, από μόνη της δεν αρκεί. Γι’ αυτό κάθε εθνικός μονόδρομος είναι καταδικασμένος να αποτύχει», τονίζει σε συνέντευξή του στη γερμανική «Die Welt».
«Είναι απλό για ορισμένους πολιτικούς να υπόσχονται στον κόσμο απλές λύσεις, θέλοντας να κλείσουν τα σύνορα και να χτίσουν τείχη. Υπόσχονται τους παλιούς, καλούς καιρούς. Αλλά δεν μπορούν να βρεθούν λύσεις ομφαλοσκοπώντας.
Δεν κρατιέται ο Ζάεφ: Είμαι ευτυχισμένος για τη «Μακεδονία» – Πάρτι σε 15 πόλεις
Μόνο με συνεργασία και βοήθεια στις χώρες προέλευσης μπορούμε εμείς στην Ευρώπη να είμαστε σίγουροι. Γι’ αυτό θα πρέπει να κάνουμε κάτι και για τη Συρία. Μπορεί να πάρει χρόνο και να κοστίσει πολιτικές καριέρες, αλλά μια μέρα θα έχουμε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική», προσθέτει.
Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ τονίζει ότι το 70-80% των πολιτών της χώρας του είναι υπέρ της ένταξης στην ΕΕ. «Ζούμε τώρα μια συγκυρία σαν του 2004, όταν λάβαμε το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Έπρεπε λόγω της διένεξης για το ονοματολογικό να περιμένουμε πολύ. Στο μεταξύ, λάβαμε την ένατη θετική σύσταση από τις Βρυξέλλες. Τρία τέταρτα του εμπορίου μας γίνονται με την ΕΕ.
Ιστορική υπογραφή για τα Σκόπια – Στο ΝΑΤΟ και με τη «βούλα»
Το ίδιο μεγάλο είναι το ποσοστό των ξένων επενδυτών. Για μας δεν υπάρχει άλλο σχέδιο από την ενσωμάτωση στην ΕΕ.Το ζήτημα της ονομασίας πρέπει να είναι δική μας απόφαση και μόνο δική μας.
Κανείς δεν μας ανάγκασε να ενσωματωθούμε στη Δύση. Το 70 με 80% των πολιτών μας υποστηρίζουν και την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Πρέπει τώρα να παρουσιάσουμε έργο. Μακροπρόθεσμα η ένταξή μας θα είναι καλή για τη σταθερότητα στη Βαλκανική», υποστηρίζει ο κ. Ντιμιτρόφ.