Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Δύο χρόνια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα – Η “ευκαιρία” του Ερντογάν (vid)
ΚΟΣΜΟΣ

Δύο χρόνια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα – Η “ευκαιρία” του Ερντογάν (vid)

Ήταν νύχτα της 15ης προς την 16η Ιουλίου 2016. Στη γέφυρα του Βοσπόρου υπήρχε αίμα, πολύ αίμα. Άρματα μάχης παντού, πυροβολισμοί, ένα σκηνικό τρόμου. Σήμερα, κλείνουν δύο χρόνια από την απόπειρα πραξικοπήματος μερίδας του τουρκικού στρατού, που οι πολίτες πληρώνουν πανάκριβα μέχρι και σήμερα. Το σκηνικό στη γέφυρα του Βοσπόρου σήμερα δεν θυμίζει σε τίποτα […]

Ήταν νύχτα της 15ης προς την 16η Ιουλίου 2016. Στη γέφυρα του Βοσπόρου υπήρχε αίμα, πολύ αίμα. Άρματα μάχης παντού, πυροβολισμοί, ένα σκηνικό τρόμου.

Σήμερα, κλείνουν δύο χρόνια από την απόπειρα πραξικοπήματος μερίδας του τουρκικού στρατού, που οι πολίτες πληρώνουν πανάκριβα μέχρι και σήμερα.

Το σκηνικό στη γέφυρα του Βοσπόρου σήμερα δεν θυμίζει σε τίποτα τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν πριν από δύο χρόνια.

Περίπου 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Οι συλλήψεις διαδέχονταν η μία την άλλη, χιλιάδες απολύθηκαν ενώ το σύστημα διακυβέρνησης άλλαξε.

Διπλωματικό επεισόδιο – Συλλήψεις Τούρκων στην Αλεξανδρούπολη

Συγκεκριμένα η Ύπατη Αρμοστεία δημοσίευσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία 160.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί κατά τους 18 μήνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, 152.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί, εκπαιδευτικοί, δικαστές και δικηγόροι έχουν απολυθεί ή διώκονται.

Συχνό φαινόμενο αποτελεί η σύλληψη των δημοσιογράφων και ο έλεγχος των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας πολλά από τα οποία έχουν κλείσει και παράλληλα διαδικτυακοί ιστότοποι έχουν μπλοκαριστεί.

Για την τουρκική κυβέρνηση ήταν αμέσως σαφές ότι υποκινητής των γεγονότων ήταν ο ισλαμιστής ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και μια εξεταστική επιτροπή του τουρκικού κοινοβουλίου. Από τότε ξεκίνησε ένα πρωτοφανές κύμα διώξεων.

Ο Ερντογάν είχε καλέσει τότε τους πολίτες να βγουν στους δρόμους για να τον στηρίξουν αναχαιτίζοντας τους πραξικοπηματίες. Η ανταπόκριση στο αίτημά του ήταν μαζική. Από εκείνη τη μέρα η χώρα άλλαξε πρόσωπο. Ο πρόεδρος δρομολόγησε την αλλαγή του πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία με υπερεξουσίες για τον ίδιο.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο ψήφισμα για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Απρίλιο του 2018 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης ήταν «δυσανάλογα για πολλούς λόγους» και κάλεσε την κυβέρνηση «να τερματίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά τη λήξη της τρέχουσας περιόδου».

Ωστόσο, στις 18 Απριλίου η Τουρκία αποφάσισε να παραταθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για άλλους τρεις μήνες. Παράλληλα ο Έρντογαν προκηρύσσει πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές για τι 24 Ιουνίου. Μια από τις υποσχέσεις του ήταν η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης η οποία λήγει σε λίγες μέρες στις 18 Ιουλίου.

Τα σποτάκια

«Ο Θεός ας αναπαύσει τους ήρωές μας. Θα τους ευγνωμονούμε. Δεν θα λησμονηθούν ποτέ».
Με τον τίτλο αυτό το βίντεο δείχνει φωτογραφίες και μνημονεύει ονόματα ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους το βράδυ της 15ης Ιουλίου 2016.

«Ακόμα και να συντρίψουν τον κόσμο όλο, δεν θα τους επιτρέψω να συντρίψουν  την πατρίδα μου».

Το βίντεο καταλήγει με μήνυμα στους νεότερους, «Δεν θα αφήσω την πατρίδα στους προδότες. Γράψατε για άλλη μια φορά ένα ηρωικό έπος. Ανοίξατε τις πύλες που παραδείσου».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις