Θρίλερ στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, μετά την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα με την κατηγορία ότι παρενέβαιναν στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό. Σύμφωνα με την «Real News» σημαντικό ρόλο στην εκτέλεση αυτού του σχεδίου έπαιξε ο πρώην γενικός πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, Αλεξέι Ποπόφ, το πρόσωπο που είχε τον έλεγχο των […]
Θρίλερ στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, μετά την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα με την κατηγορία ότι παρενέβαιναν στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό.
Σύμφωνα με την «Real News» σημαντικό ρόλο στην εκτέλεση αυτού του σχεδίου έπαιξε ο πρώην γενικός πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, Αλεξέι Ποπόφ, το πρόσωπο που είχε τον έλεγχο των επαφών με τους ιερωμένους, αλλά και την εποπτεία των χρηματοδοτήσεων στο Άγιο Όρος.
«Ρωγμές» στις ελληνορωσικές σχέσεις – «Θα σας απαντήσουμε με το ίδιο νόμισμα» (vid)
Ο Ποπόφ ήταν ο άνθρωπος – κλειδί, πίσω από την προσπάθεια των Ρώσων να αυξήσουν την επιρροή τους στο Άγιο Όρος και να αποκτήσουν ισχυρά ερείσματα σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.
Μετά τον Αλεξέι Ποπόφ, και ο πρώην επίτιμος Ρώσος πρόξενος στην Αλεξανδρούπολη, Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης, φέρεται να είχε καθοριστικό ρόλο στο σχέδιο των Ρώσων διπλωματών να μπλοκάρουν τη συμφωνία των Πρεσπών.
Σκοπιανό: Στην Αλεξανδρούπολη η παρέμβαση των Ρώσων διπλωματών
Ο Γκαμπαερίδης δηλώνει πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Παλιννοστούντων Επιχειρηματιών, σύμβουλος του δημάρχου Αλεξανδρούπολης και του κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης, και ήταν από εκείνους που προωθούσαν τη δραστηριοποίηση της ρωσικής τράπεζας Rost Bank.
Εκτός από την Αλεξανδρούπολη, φρόντισε, φρόντισε να αδελφοποιήσει με την Αγία Πετρούπολη τους δήμους Κομοτηνής και Δράμας.
Στις 24 Μαρτίου 2015, με Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε με πρόταση του Νίκου Κοτζιά, ο Γκαμπαερίδης αναγνωρίστηκε ως Επίτιμος Πρόξενος της Ρωσίας στην περιοχή μας.
«Χοντραίνει» η ελληνορωσική κρίση – Λαβρόφ: Η Ελλάδα στα χνάρια της Δύσης (vid)
Όμως περίπου έναν χρόνο μετά, στις 27 Μαΐου 2016, με νέο Προεδρικό Διάταγμα, ύστερα από πρόταση και πάλι του υπουργού Εξωτερικών, ανακλήθηκε η αναγνώριση του και έπαψε να είναι Επίτιμος Πρόξενος της Ρωσίας στην Αλεξανδρούπολη και γενικότερα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Σύμφωνα με όσα είχε μεταδώσει το evrosnews, ο Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης ισχυρίστηκε για την ανάκλησή του, σε ραδιοφωνική συνέντευξη, ότι επέλεξε κάποια στιγμή να γίνει Σύμβουλος του Κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης.
Τον Φεβρουάριο του 2016 συμμετείχε σε αντιπροσωπεία από την Αλεξανδρούπολη, που επισκέφθηκε την Κριμαία με επικεφαλής τον δήμαρχο της πόλης, Βαγγέλη Λαμπάκη. Τότε, διατύπωσε την άποψη ότι η «προσάρτηση της ρωσικής Κριμαίας στην Ουκρανία ήταν προϊόν σοβιετικής ισχύος» και ότι «η Ρωσία δεν προσάρτησε την Κριμαία, το ελεύθερο δημοψήφισμα δεν είναι βία». Η επίσκεψη αυτή, είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών.
Στις 6 Μαρτίου 2018, ο Γκαμπαερίδης καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 μηνών με αναστολή για υπεξαίρεση, από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης, ύστερα από μήνυση της ΤΙΕΔΑ (Τουριστική Ιαματική Επιχείρηση Δήμου Αλεξανδρούπολης).
Με ποινές φυλάκισης, επίσης ανασταλτικού χαρακτήρα, καταδικάστηκαν ακόμα ο πρώην Πρόεδρος της ΤΙΕΔΑ, Κώστας Μαυρίδης, που έφαγε 18 μήνες και τα μέλη του Δ.Σ της ίδιας εταιρείας, Κωνσταντίνος Δουνάκης (8 μήνες), ενώ οι Μακρίδης Ευστάθιος, Σεραφειμίδης Σπύρος και Πούλος Μαρίνος καταδικάστηκαν με 4 μήνες φυλάκιση με αναστολή.
Η υπόθεση αφορούσε τα χρήματα που είχαν εισπράξει και έπρεπε να επιστρέψουν στην ΤΙΕΔΑ, η οποία και κατέθεσε τις μηνύσεις εναντίον των πρώην στελεχών της.
«Κοντά» στην «Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ένωση»
Σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή» αναφερόταν στην «Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ένωση», ως μια οργάνωση που προωθούσε ρωσικά συμφέροντα στην Ελλάδα.
Στις 14 Οκτωβρίου 2016, όταν ιδρύθηκε το ελληνικό παράρτημα της Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Ένωσης Παλαιστίνης, με τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Βέροια, ο Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης είχε δώσει το παρών.
Η Ρωσία «τραβά» το σκοινί – Ταξιδιωτική οδηγία κατά της Ελλάδας!
Η Ορθόδοξη Αυτοκρατορική Ένωση Παλαιστίνης (ή IPPO) ιδρύθηκε στις 8 Μαΐου 1882, κατόπιν διατάγματος του Τσάρου Αλεξάνδρου Γ΄ και πρώτος πρόεδρος ορίστηκε ο δούκας Σεργκέι Αλεξάντροβιτς Ρομανόφ. Σκοπός της Ένωσης ήταν η ακαδημαϊκή οργάνωση για τη μελέτη της Μέσης Ανατολής και η προάσπιση της ορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά σήμερα δραστηριοποιείται στην υπεράσπιση των ρωσικών συμφερόντων στην ίδια περιοχή, παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, υπεράσπιση των δικαιωμάτων των χριστιανών κτλ.
Ρώσοι διπλωμάτες: Άνθρωπος «κλειδί» ο Ποπόφ
Ο Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης αποτελεί άλλο ένα πρόσωπο «κλειδί» μετά τον Αλεξέι Ποπόφ.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Real News», ο πρώην γενικός πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη ήταν ο άνθρωπος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια των Ρώσων να αυξήσουν την επιρροή τους στο Άγιο Όρος και να αποκτήσουν ισχυρά ερείσματα σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.
Ο Ποπόφ επισκέφθηκε το Άγιο Όρος για πρώτη φορά το 1976 ως ακόλουθος της πρεσβείας της -τότε- ΕΣΣΔ στην Αθήνα. Από τότε, πήγαινε πολύ τακτικά. Ήταν εκείνος που ανέγνωσε τους χαιρετισμούς του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, και του πρωθυπουργού Μεντβέντεφ, κατά την ενθρόνιση του νέου ηγουμένου της Μονής Αγίου Παντελεήμονος Ευλογίου, τον Οκτώβριο του 2016.
Οι χρηματοδοτήσεις
Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Γενικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης, η ρωσική χρηματοδότηση προς της μονές του Αγίου Όρους αυξήθηκε. Στόχος ήταν να αυξηθεί η επιρροή του Πατριαρχείου της Μόσχας στο Άγιο Όρος, σε βάρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.
Ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο, όταν έγινε γνωστό στη Μόσχα ότι Αθήνα και Σκόπια ήταν σε καλό δρόμο για την επίλυση του Σκοπιανού, οι Ρώσοι θέλησαν να εμποδίσουν τη συμφωνία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με τα ρωσικά χρήματα στο Άγιο Όρος φέρονται να χρηματοδοτήθηκαν κινητοποιήσεις κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Παράλληλα, επιχειρήθηκε και η απόπειρα χρηματισμού βουλευτών.
Η επίσκεψη Πάιατ
Οι ελληνικές αρχές πληροφορήθηκαν για αυτή τη δραστηριότητα, όπως και οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες. Μάλιστα, διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως η επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, στο Άγιο Όρος τον Απρίλιο του 2018 δεν ήταν καθόλου τυχαία, καθώς πήγε για να σχηματίσει ο ίδιος άποψη για όσα συνέβαιναν.
Πέρα από την προσπάθεια παρεμπόδισης της συμφωνίας των Πρεσπών, ένας από τους στόχους των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, ήταν και η αλίευση πληροφοριών, μάλιστα μέσω προσεταιρισμού πρώην στελεχών της ΕΥΠ, όπως ανέφεραν στη «Real News» υψηλόβαθμα στελέχη της υπηρεσίας.
Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης: Δεν γνωρίζω τίποτα
Μιλώντας το πρωί της Κυριακής στο ΣΚΑΪ για τον Ποπόφ, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης, τόνισε πως: «Ήταν ένας από τους θεμελιωτές της αδελφοποίησης της Αλεξανδρούπολης με την Αγία Πετρούπολη. Αν υπάρχει πρόβλημα χρηματισμού, αυτό μακριά από τον Βαγγέλη Λαμπάκη και τον Δήμο Αλεξανδρούπολης.
Δεν γνωρίζω για χρηματισμούς ούτε παράνομες ενέργειες. Αν κάπου μπορούμε, θα βοηθήσουμε για να διαλευκάνουμε κάποια πράγματα που αφορούν το εθνικό συμφέρον».
Κυβερνητικές πηγές απορρίπτουν τις αιτιάσεις ότι η Αθήνα ήθελε να δώσει διαπιστευτήρια στις ΗΠΑ εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. «Δεν γινόμαστε η ουρά κανενός» είπε χαρακτηριστικά ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας.