Μεγάλο «ψαλίδι», που φτάνει και στο 66%, έρχεται στις συντάξεις χηρείας. Όπως αναφέρει η ΕΦΣΥΝ σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής αν ο επιζών σύζυγος λάμβανε σύνταξη 1.500 ευρώ με τον νέο τρόπο υπολογισμού -υπό προϋποθέσεις- μπορεί να λαμβάνει 520 ευρώ. Δείτε τα νέα ελληνικά κέρματα των 2 ευρώ Αυτό που προβλέπεται είναι […]
Μεγάλο «ψαλίδι», που φτάνει και στο 66%, έρχεται στις συντάξεις χηρείας.
Όπως αναφέρει η ΕΦΣΥΝ σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής αν ο επιζών σύζυγος λάμβανε σύνταξη 1.500 ευρώ με τον νέο τρόπο υπολογισμού -υπό προϋποθέσεις- μπορεί να λαμβάνει 520 ευρώ.
Δείτε τα νέα ελληνικά κέρματα των 2 ευρώ
Αυτό που προβλέπεται είναι ότι μόνο σε περίπτωση που ο θάνατος επήλθε μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας του επιζώντος συζύγου, η σύνταξη χορηγείται χωρίς χρονικό περιορισμό.
Αν ο δικαιούχος δεν έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του κατά τον χρόνο θανάτου, τότε λαμβάνει τη σύνταξη του θανόντος συζύγου μόνον για μία τριετία και μετά επαναχορηγείται με τη συμπλήρωση του 67ου έτους.
Αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα ή ο επιζών σύζυγος είναι ανίκανος για εργασία κατά ποσοστό 67% και πάνω, η σύνταξη θα συνεχίζει να καταβάλλεται.
Φορολογικές δηλώσεις: Μια ανάσα από την προθεσμία – Πότε κλείνει το Taxis
Πώς υπολογίζεται
Αν η διαφορά ηλικίας μεταξύ του αποβιώσαντος και του συζύγου του, αφαιρουμένου του διαστήματος του γάμου τους, είναι μεγαλύτερη από δέκα έτη, η σύνταξη του επιζώντος συζύγου υφίσταται, για κάθε πλήρες έτος διαφοράς, μείωση που καθορίζεται σε:
- 1% για τα έτη από το 10ο έως και το 20ό έτος,
- 2% για τα έτη από το 21ο έως και το 25ο έτος,
- 3% για τα έτη από το 26ο έως και το 30ό έτος,
- 4% για τα έτη από το 31ο έως και το 35ο έτος,
- 5% για τα έτη από το 36ο και άνω.