Μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις «κόκκινων» και προβληματικών στεγαστικών δανείων εξετάζουν οι τράπεζες με στόχο να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια στα χαρτοφυλάκιά τους.
Συγκεκριμένα, το αμέσως επόμενο διάστημα, οι «κόκκινοι» δανειολήπτες θα δέχονται προτάσεις η κυριότητα του ακινήτου τους να περνά στην τράπεζα και να σταματούν οι υπόλοιπες απαιτήσεις του ιδρύματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι δανειολήπτες που δυνητικά μπορούν να πάρουν ρύθμιση εκτιμώνται στις 300.000 χιλιάδες. Ειδικότερα, οι 100.000 έχουν στεγαστικό σε πολύ μεγάλη καθυστέρηση, δηλαδή πάνω από 1 χρόνο και βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση ενώ και περίπου 200.000 αδυνατούν -3 μήνες και άνω- να πληρώσουν τις μηνιαίες δόσεις τους.
Προειδοποίηση στις τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια
Για την ένταξη στη διαδικασία, στο «κούρεμα» δηλαδή του δανείου που μπορεί να φθάσει έως και το 40% , οι δανειολήπτες θα πρέπει συγκεντρώνουν τις εξής προϋποθέσεις:
Δεν διαθέτουν κανένα ακίνητο περιουσιακό στοιχείο.
Αποδεικνύουν ότι τα εισοδήματά τους είναι χαμηλά.
Δεν προβλέπεται βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης σε βάθος 3ετίας σε πρώτο στάδιο, ενδεχομένως και για περισσότερο (σ.σ. λόγω ηλικίας, προοπτικών κλάδου εργασίας κ.λπ.).
Το δάνειο έχει καταγγελθεί, δηλαδή βρίσκεται ένα βήμα πριν τον πλειστηριασμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτού του τύπου προκρίνεται και η λύση της εθελοντικής παράδοσης του ακινήτου από τον δανειολήπτη στην τράπεζα.
«Αβάσταχτες» οι πιστωτικές, παρά τις ευκαιρίες των τραπεζών
Μορφές ρυθμίσεων
Το «Split and Freeze» γίνεται όταν το δάνειο είναι 150.000 ευρώ και η σημερινή εμπορική αξία του ακινήτου 90.000 ευρώ. Τότε σπάει σε δύο μέρη. Ο δανειολήπτης καλείται να συνεχίσει να αποπληρώνει τις 90.000 ευρώ με καλύτερους όρους (ύψος δόσης, επιμήκυνση) και οι υπόλοιπες 60.000 ευρώ παγώνουν -χωρίς εκτοκισμό- έως και 15 έτη. Εάν ο δανειολήπτης είναι συνεπής, κάθε τέλος του χρόνου παίρνει -ανάλογα πάντα τα οικονομικά του- κούρεμα ενός ποσοστού από 4% έως και 8% στο παγωμένο ποσό. Στο τέλος της περιόδου, αν δεν έχουν αποκατασταθεί τα εισοδήματά του, μπορεί να διαγραφεί όλο το παγωμένο μέρος του δανείου.
Η εθελοντική παράδοση, όπως αναφέρεις δημοσίευμα του euro2day.gr, προτείνεται από την τράπεζα, στην περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν διαθέτει εισόδημα και κανένα ακίνητο, τότε υπάρχουν οι οριστικές λύσεις διευθέτησης όπως η εθελοντική παράδοση του ακινήτου στην τράπεζα και η πώληση του ακινήτου.
Εθνικό Κτηματολόγιο: SOS για τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη»
Οι τρόποι νέων ρυθμίσεων είναι πολλοί και προτείνονται από τις τράπεζες, ανάλογα την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη και την κατάσταση του δανείου.
Στις μακροχρόνιες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται ο διαχωρισμός οφειλής, που δεν προβλέπει κούρεμα. Σε αυτή την περίπτωση, το δάνειο σπάει σε δύο μέρη, ανάλογα με το τι ποσοστό του μπορεί να εξυπηρετήσει ο δανειολήπτης με βάση τα εισοδήματά του και την έξτρα ακίνητη περιουσία που διαθέτει. Το ένα μέρος εξοφλείται κανονικά, το άλλο «παγώνει» από 3 έως και 5 χρόνια, όποτε και γίνεται επανεξέταση της οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη. Το τι θα γίνει και πώς θα αποπληρωθεί το παγωμένο κομμάτι συμφωνείται εξαρχής μεταξύ του δανειολήπτη και της τράπεζας.
Στην περίπτωση που διαθέτει άλλα ακίνητα, θα κληθεί να πουλήσει κάποιο από αυτά για να το αποπληρώσει.
Τέλος, εδώ εντάσσεται και η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου έως και 15 χρόνια. Πρόκειται για λύση όταν τα εισοδήματα του δανειολήπτη έχουν μεν πληγεί, ωστόσο κρίνονται ικανοποιητικά για αποπληρωμή του δανείου, όμως χρειάζεται να σπάσει σε περισσότερες δόσεις.