Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Οι πρώτες βοήθειες σώζουν ζωές!
ΥΓΕΙΑ

Οι πρώτες βοήθειες σώζουν ζωές!

Μπορεί να είσαι εσύ εκείνος που θα χρειαστεί να προσφέρεις τις πρώτες βοήθειες στον συνάνθρωπό σου! Ένα παιδί ή ένας ηλικιωμένος κινδυνεύει από πνιγμό. Μια γυναίκα λιποθυμά ίσως λόγω υπερβολικής ζέστης και έκθεσης στον ήλιο. Δυστυχώς, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες συναντάμε ή ακούμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Το πρώτο που έχεις να κάνεις σαφέστατα είναι να […]

Μπορεί να είσαι εσύ εκείνος που θα χρειαστεί να προσφέρεις τις πρώτες βοήθειες στον συνάνθρωπό σου!

Ένα παιδί ή ένας ηλικιωμένος κινδυνεύει από πνιγμό. Μια γυναίκα λιποθυμά ίσως λόγω υπερβολικής ζέστης και έκθεσης στον ήλιο. Δυστυχώς, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες συναντάμε ή ακούμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Το πρώτο που έχεις να κάνεις σαφέστατα είναι να καλέσεις για άμεση ιατρική βοήθεια, όμως για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, σημαντικός για τη ζωή του συνανθρώπου σου, καλό είναι να γνωρίζεις κάποια βασικά πράγματα, που πρέπει να ελέγξεις και να κάνεις όταν ο διπλανός σου κινδυνεύει.

γράφει η Κατερίνα Ζαγοραίου

ΑΝ ΔΕΙΤΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΠΝΙΓΕΤΑΙ

  • Πετάξτε του ένα σωσίβιο
  • Αν χρειαστεί να κολυμπήσετε, πρέπει να τον προσεγγίσετε από πίσω. Αν τον προσεγγίσετε από μπροστά υπάρχει κίνδυνος μέσα στον πανικό του ο κολυμβητής που διατρέχει κίνδυνο να σας βουλιάξει. Να περάσετε το χέρι σας πάνω από τον ένα ώμο και να τον πιάσετε από την αντίθετη μασχάλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μπορώ να αυξήσω την γονιμότητα μου με φυσικούς τρόπους και να γίνω μανούλα;

ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΒΓΑΛΕΤΕ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ

  • Ελέγξτε αν αναπνέει.
  • Αν δεν αναπνέει, ανασηκώστε το σαγόνι του πιέζοντας το κεφάλι του προς τα πίσω για να ανοίξει η αναπνευστική οδός.
  • Καθαρίστε το στόμα του από την άμμο ή τα φύκια που πιθανότατα έχουν μπει μέσα.
  • Αν δεν ανοίγει το στόμα του σημαίνει ότι δεν έχει χάσει τις αισθήσεις του.
  • Κλείστε τη μύτη του, βάλτε τα χείλη σας στα χείλη του και κάντε εμφυσήσεις στο θύμα.
  • Ελέγξτε τους σφυγμούς του.
  • Αν υπάρχει σφυγμός, συνεχίσετε τις τεχνητές αναπνοές.
  • Αν δεν υπάρχει σφυγμός, τότε πρέπει να ξεκινήσετε καρδιακές πιέσεις. Στο σημείο που ενώνονται τα πλευρά, στη μέση του στέρνου ακουμπάτε το πίσω μέρος της παλάμης, αφού πλέξετε τα δάχτυλά σας. Τεντώστε τα χέρα σας και αρχίστε τις πιέσεις με το βάρος του σώματος σας.

Είναι πολύ πιθανό αυτές οι κινήσεις να καταφέρουν να κρατήσουν στη ζωή αυτόν που κινδυνεύει έως ότου φτάσει η ιατρική βοήθεια. Μελετήστε αν έχετε χρόνο τις παραπάνω κινήσεις, γιατί ίσως να χρειαστεί να τις παράσχετε στον συνάνθρωπό σας σε ώρα ανάγκης.

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις