Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα φέρουν υψηλότερες θερμοκρασίες και πιο συχνά κύματα καύσωνα, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Την ίδια ώρα υψηλές θερμοκρασίες πλήττουν το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη. Η Βρετανία «ιδρώνει» κάτω από τον καυτό ήλιο και ο υδράργυρος ανέρχεται σε επίπεδα ρεκόρ, όπως αναφέρει η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας. «Θα πρέπει να συνηθίσουμε αυτού […]
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα φέρουν υψηλότερες θερμοκρασίες και πιο συχνά κύματα καύσωνα, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Την ίδια ώρα υψηλές θερμοκρασίες πλήττουν το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη. Η Βρετανία «ιδρώνει» κάτω από τον καυτό ήλιο και ο υδράργυρος ανέρχεται σε επίπεδα ρεκόρ, όπως αναφέρει η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας.
«Θα πρέπει να συνηθίσουμε αυτού του είδους τα καλοκαίρια» επισήμανε η Φρίντερικ Ότο, αναπληρώτρια διευθύντρια στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Αλλαγών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σχετίζεται με κάποιο τρόπο με την κλιματική αλλαγή. Πρέπει να πάρουμε σοβαρά υπόψη τα κύματα ζέστης παγκοσμίως, ως κάτι στο οποίο πρέπει να προσαρμοστούμε» σημείωσε η Ότο, σε συνέντευξη στο Thomson Reuters Foundation.
Καταστροφικές πυρκαγιές σαρώνουν τη Σουηδία και τις ΗΠΑ.
Τα τελευταία τρία χρόνια ήταν τα θερμότερα από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές των θερμοκρασιών, προειδοποίησε τον Μάρτιο ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ.
Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι η σωματική επιβάρυνση από την υπερβολική ζέστη, που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, είναι πιθανόν να προκαλέσει 38.000 επιπλέον θανάτους σε ετήσια βάση παγκοσμίως, μεταξύ 2030-2050.
Στην Ιαπωνία, εξάλλου, τουλάχιστον 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες άλλοι διακομίστηκαν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, με τις αρχές να συστήνουν στους πολίτες να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους, για να αποφύγουν τις κατά τόπους θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών.
Στο Πακιστάν, από τον καύσωνα που έπληξε τη χώρα τον Μάιο, έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 60 άνθρωποι στο Καράτσι.
«Τα κύματα καύσωνα είναι ολοένα και συχνότερα και αυτό πιθανόν οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, διότι η θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται» εξήγησε, σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο Σβεν Χάρμελινγκ, επικεφαλής κλιματικής αλλαγής στη ΜΚΟ CARE International.
Πρόσθεσε ότι η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει το μοτίβο του καιρού και «πρέπει να προετοιμαστούμε ώστε να αντιμετωπίσουμε επιπλέον επιπτώσεις».
Την ίδια ώρα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι ο θερμότερος καιρός συνδέεται με την άνοδο των αυτοκτονιών. Κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα, αφού εξέτασαν δεδομένα δεκαετιών, που έφθαναν έως και το 1960, και συνέκριναν την αύξηση της θερμοκρασίας με τα ποσοστά αυτοκτονιών σε πολιτείες των ΗΠΑ και κοινότητες του Μεξικού.
Στην έκθεση τονίζεται ότι εάν δεν περιοριστεί το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη έως το 2050, θα μπορούσαν να καταγραφούν επιπλέον 21.000 αυτοκτονίες στις ΗΠΑ και στο Μεξικό.
Σχεδόν ένας στους τρεις ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο έχει ήδη εκτεθεί σε φονικά κύματα ζέστης και αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί σε περίπου τους μισούς έως το 2100, ακόμα κι αν ο πλανήτης κινηθεί επιθετικά προκειμένου να επιτευχθεί μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, επισημαινόταν, άλλωστε, σε έρευνα του 2017 του Πανεπιστημίου της Χαβάης.