Η Ελλάδα σχεδιάζει να επιστρέψει στις αγορές σε μία προσπάθεια να ανακτήσει το στάτους της «κανονικής» χώρας. Αξιωματούχος με γνώση του θέματος μιλώντας σε καθεστώς ανωνυμίας δηλώνει πως εάν η κυβέρνηση μπορεί να ανακοινώσει ως το τέλος του έτους το πρόγραμμα της για την έξοδο της στις αγορές το 2019, και επαναλαμβάνει αυτή την άσκηση […]
Η Ελλάδα σχεδιάζει να επιστρέψει στις αγορές σε μία προσπάθεια να ανακτήσει το στάτους της «κανονικής» χώρας.
Αξιωματούχος με γνώση του θέματος μιλώντας σε καθεστώς ανωνυμίας δηλώνει πως εάν η κυβέρνηση μπορεί να ανακοινώσει ως το τέλος του έτους το πρόγραμμα της για την έξοδο της στις αγορές το 2019, και επαναλαμβάνει αυτή την άσκηση κάθε χρόνο για το 12μηνο που θα ακολουθεί, τότε το σχέδιο θα έχει πετύχει.
Έχοντας χάσει πάνω απ’ το 25% του ΑΕΠ της τα προηγούμενα δέκα χρόνια, η πλέον υπερχρεωμένη χώρα της Ευρωζώνης προσπαθεί και πάλι να σταθεί μόνη στα πόδια της. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο ο στόχος τώρα είναι η χώρα να εκδίδει ομόλογα, το ύψος των οποίων θα φθάνει με τα αντίστοιχα που θα ωριμάζουν κάθε χρόνο.
Για το 2019, οι ωριμάνσεις χρεογράφων είναι περίπου στα 10 με 11 δισ ευρώ, ενώ για τα επόμενα δύο χρόνια το ποσό περιορίζεται στα 5 δισ ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ.
Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε πάνω από δύο με τρεις εκδόσεις το χρόνο, και εφόσον χρειαστεί και άλλες, τότε η χώρα μπορεί να ανοίξει εκ νέου μία προηγούμενη έκδοση και να την επεκτείνει, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.
«Ακόμα πρέπει να γίνει πολύ δουλειά προκειμένου να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να ανακτήσουμε πλήρη πρόσβαση στις αγορές», λέει ο Δημήτρης Δαλίπης, επικεφαλής του σκέλους σταθερού εισοδήματος της Alpha Trust Mutual Fund Management SA με έδρα την Αθήνα.
«Ωστόσο, πρόοδος έχει σημειωθεί και η αγορά το εκτιμά αυτό, όπως προκύπτει από τις διακυμάνσεις των τιμών μετά τη συμφωνία της Ευρωζώνης της 21ης Ιουνίου», προσθέτει.
Δείτε ακόμη: