Οι εκλογές του 2015 ήταν αυτές που έφεραν το τρίτο μνημόνιο στην Ελλάδα, κάτι που μπορούσε να αποφευχθεί, σύμφωνα με τον Πιέρ Μοσκοβισί. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt με τίτλο «Διδάγματα από την Ελλάδα» υποστηρίζει πως το τρίτο Μνημόνιο δεν θα ήταν απαραίτητο. «Το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας μπορούσε να […]
Οι εκλογές του 2015 ήταν αυτές που έφεραν το τρίτο μνημόνιο στην Ελλάδα, κάτι που μπορούσε να αποφευχθεί, σύμφωνα με τον Πιέρ Μοσκοβισί.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt με τίτλο «Διδάγματα από την Ελλάδα» υποστηρίζει πως το τρίτο Μνημόνιο δεν θα ήταν απαραίτητο.
«Το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς το Δεκέμβριο του 2014 εάν η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δρομολογούσε τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό και την αύξηση του ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά. Αντ΄ αυτού προκηρύχθηκαν εκλογές», σημειώνει ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ στο ολοσέλιδο άρθρο του και συνεχίζει:
«Οι Έλληνες εξέλεξαν ως κυβέρνηση τον Συνασπισμό της Ριζοσπατικής Αριστεράς στη βάση ενός εκ διαμέτρου αντίθετου εκλογικού προγράμματος, πράγμα που οδήγησε σε εντάσεις επί έξι μήνες με την ΕΕ και τις αγορές».
Επιχειρώντας έναν απολογισμό της ελληνικής διάσωσης ο Γάλλος πολιτικός υποστηρίζει καταρχήν ότι ήταν σωστή η απόφαση να σωθεί η Ελλάδα καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα κατέρρεε και θα βυθίζονταν σε ένα πολιτικό και οικονομικό χάος που θα είχε καταστροφικές συνέπειες και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Παράλληλα χαιρετίζει την ολοκλήρωση του τρέχοντος τρίτου προγράμματος, εκτιμώντας ότι σηματοδοτεί το τέλος μιας οκτάχρονης περιόδου η οποία ήταν ιδιαίτερα επώδυνη για τον ελληνικό λαό και αποσταθεροποιητική για τη ζώνη του ευρώ.
Η χώρα καταγράφει και πάλι ανάπτυξη και η ανεργία υποχωρεί σταδιακά, ωστόσο, όπως επισημαίνει, «το τέλος του προγράμματος δεν συνεπάγεται το τέλος του δρόμου. Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της σε μακροπρόθεσμη βάση».
Διαβάστε ακόμα: