Έλληνας οικονομολόγος στην SZ: Ποια εθνική κυριαρχία – Σίγουρο το 4ο μνημόνιο

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Έλληνας οικονομολόγος στην SZ: Ποια εθνική κυριαρχία – Σίγουρο το 4ο μνημόνιο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

«Από την πολιτική λιτότητας στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων» είναι ο τίτλος άρθρου στη Süddeutsche Zeitung του Μονάχου του οικονομολόγου καθηγητή Αλέξανδρου Κρητικού, διευθυντή ερευνητικής ομάδας στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών με έδρα το Βερολίνο. Το μότο του είναι ότι η Ελλάδα κατάφερε να εξυγιάνει τον κρατικό της προϋπολογισμό με δραματικές συνέπειες, και τώρα θα πρέπει […]

07.08.2018 | 18:21

«Από την πολιτική λιτότητας στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων» είναι ο τίτλος άρθρου στη Süddeutsche Zeitung του Μονάχου του οικονομολόγου καθηγητή Αλέξανδρου Κρητικού, διευθυντή ερευνητικής ομάδας στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών με έδρα το Βερολίνο.

Το μότο του είναι ότι η Ελλάδα κατάφερε να εξυγιάνει τον κρατικό της προϋπολογισμό με δραματικές συνέπειες, και τώρα θα πρέπει να γίνει ελκυστική για τους επενδυτές.

Ο Κρητικός επικρίνει τη ρήση κυβερνητικών μελών περί αποκατάστασης της εθνικής κυριαρχίας μετά την 20η Αυγούστου, επειδή οι δανειστές έχουν επιβάλει μέτρα για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% μέχρι το 2023 και 2,2% μέχρι το 2060. «Θα πρέπει να γίνει λόγος για ένα τέταρτο μνημόνιο, τέτοιοι όροι στον προϋπολογισμό αποτελούν σαφή ψήφο δυσπιστίας απέναντι στην νυν αλλά και και στις επόμενες κυβερνήσεις. Είναι αμφίβολο εάν τηρηθούν σε ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και εάν οικονομικά έχουν νόημα. Διότι περιορίζουν δραστικά τα εργαλεία των ελληνικών κυβερνήσεων για ανάπτυξη μέσω δημοσίων επενδύσεων και για οικονομική ανάκαμψη. Η Αθήνα είναι πολύ μακριά από την εθνική της κυριαρχία».

Ο ελληνικής καταγωγής οικονομολόγος υποστηρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις που επέβαλαν τα τρία μνημόνια έμειναν στη μέση σε πολλούς τομείς αναφέροντας ενδεικτικά τη δικαιοσύνη και καταλογίζοντας ευθύνες, μεταξύ άλλων, στη γραφειοκρατία και τα πολιτικά συμφέροντα.

«Εκείνο που λείπει είναι μια κυβέρνηση, που να θέτει πάνω από τα συμφέροντα ορισμένων εκείνα ολόκληρης της χώρας και να προχωρήσει σε στρατηγικό αναπροσανατολισμό των μεταρρυθμίσεων που έμειναν στη μέση… Μένει υπό διευκρίνιση σε ποιο βαθμό η νυν ή οι μελλοντικές κυβερνήσεις με δική τους ευθύνη θα κάνουν μια τέτοια νέα εκκίνηση. Και εδώ μπαίνουν και πάλι οι δανειστές στο παιχνίδι. Η τελευταία συμφωνία τους επιτρέπει να χαλαρώσουν τις απαιτήσεις τους για πρωτογενή πλεονάσματα, σε περίπτωση βέβαια που δρομολογηθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις και απελευθερωθούν πόροι από ελληνικής πλευράς για σημαντικά πρότζεκτ».

Διαβάστε ακόμα:

Γιάνσε: Εργαζόμασταν για την «καθαρή έξοδο», αλλά μετά ήρθε ο… Βαρουφάκης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Φάμελλος: Όλη η οικουμένη αποχαιρετά τον πάπα Φραγκίσκο με θλίψη και σεβασμό -Έδωσε μάχες για όλους 07.08.2018 | 18:21
Αλέξης Τσίπρας για Πάπα Φραγκίσκο: Επέλεξε να γίνει η φωνή όσων δεν έχουν φωνή, των φτωχών και των κατατρεγμένων 07.08.2018 | 18:21
Μητσοτάκης για Πάπα Φραγκίσκο: Μακάρι η παρακαταθήκη της αγάπης που αφήνει να βρει την καλύτερη συνέχεια 07.08.2018 | 18:21
Η δημόσια ερωτική εξομολόγηση της Ελένης Χατζίδου στον Ετεοκλή Παύλου 07.08.2018 | 18:21
Το απίστευτο ακροβατικό του Πετρούνια με τη Μιλλούση - Δείτε πώς την σήκωσε στον αέρα 07.08.2018 | 18:21
Άννα Αδριανού: Μετά από τόσες αναφορές στην αγάπη, καταλήγουμε στην ξέφρενη βίαιη σφαγή των αμνών 07.08.2018 | 18:21
Σούνιο: Έριξαν δυναμιτάκια και προκάλεσαν φωτιά - Έτρεχαν να την σβήσουν με κουβάδες 07.08.2018 | 18:21
Συνεχίζονται οι έρευνες για τους δύο νεαρούς που δραπέτευσαν από τα κρατητήρια Αγρινίου 07.08.2018 | 18:21
Exit mobile version