Έξι φετινές επιδαύριες παραγωγές, τραγωδίες και κωμωδίες, επιστρέφουν στην πόλη. Ύστερα από το χειροκρότημα στο Αρχαίο Αργολικό Θέατρο και την περιοδεία τους στην περιφέρεια έξι έργα που παρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ Επιδαύρου ολοκληρώνουν τον καλοκαιρινό τους φετινό κύκλο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 1 «Πλούτος» του Αριστοφάνη Ο φετινός αριστοφανικός «Πλούτος»… είχε βαλκανικό χρώμα και δίχασε κοινό […]
Έξι φετινές επιδαύριες παραγωγές, τραγωδίες και κωμωδίες, επιστρέφουν στην πόλη.
Ύστερα από το χειροκρότημα στο Αρχαίο Αργολικό Θέατρο και την περιοδεία τους στην περιφέρεια έξι έργα που παρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ Επιδαύρου ολοκληρώνουν τον καλοκαιρινό τους φετινό κύκλο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
1 «Πλούτος» του Αριστοφάνη
Ο φετινός αριστοφανικός «Πλούτος»… είχε βαλκανικό χρώμα και δίχασε κοινό και κριτικούς. Μία από τις δύο παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου στη φετινή Επίδαυρο, ο «Πλούτος» σε σκηνοθεσία του Σέρβου Νικίτα Μιλοβόγιεβιτς, είχε ευχάριστες στιγμές αλλά δεν δημιούργησε έντονους προβληματισμούς πάνω στο κεντρικό ερώτημα που θέτει ο Αριστοφάνης για τον τρόπο κατανομής του πλούτου. Ωστόσο ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος στον ομώνυμο ρόλο και ο Γιώργος Γάλλος ως Χρεμύλος ήταν απολαυστικοί. Εξαιρετική ήταν και η Γαλήνη Χατζηπασχάλη που υποδύθηκε την Πενία.
2/9 Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, 10/9 Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 14/9 Παπάγου, 6/9 Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη.
2 «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη
Ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και δάσκαλος θεάτρου Κώστας Φιλίππογλου παραδίδει τους «Βατράχους» του Αριστοφάνη έχοντας στη διάθεσή του τέσσερις κωμικούς ηθοποιούς με μεγάλη διαδρομή στην κωμωδία. Ο Λάκης Λαζόπουλος, η Σοφία Φιλιππίδου, ο Αντώνης Καφετζόπουλος και ο Δημήτρης Πιατάς συναντώνται επί σκηνής και ο καθένας τους προσπαθεί να ξεδιπλώσει το ταλέντο του. Η παράσταση έχει επιμέρους καλές στιγμές, αλλά κυρίως δίνει την ευκαιρία να συναντηθούμε ξανά με την πολιτικότερη κωμωδία του Αριστοφάνη.
—24/8 Θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη, Βριλήσσια, 25/8 Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο, Λαύριο, 29/8 Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη, 30/8 Δημοτικό θέατρο του Αλσους Ηλιούπολης, 4/9 Θέατρο Πέτρας, 7, 8/9 Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου.
3 «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη
Το έργο, ένα από τα «γυναικεία» του Αριστοφάνη, κατορθώνει να προσεγγίσει με δεξιοτεχνία και χιούμορ ζητήματα φύλου, θεατρικότητας και πολιτικής. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος και τη μετάφραση ο Παντελής Μπουκάλας. Ο Ευριπίδης είναι ταραγμένος γιατί οι γυναίκες, που σήμερα τελούν τη μεγάλη τους γιορτή, τα Θεσμοφόρια, είναι αποφασισμένες να τον τιμωρήσουν επειδή τις δυσφημεί στα έργα του. Μοναδικός τρόπος για να αποτρέψει τον κίνδυνο είναι να στείλει στα Θεσμοφόρια ένα δικό του άνθρωπο, ντυμένο γυναικεία, τον Μνησίλοχο. Πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων οι Μάκης Παπαδημητρίου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και Γιώργος Χρυσοστόμου.
3, 4/9 Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου, 6/9 Δημοτικό Θέατρο του Αλσους Ηλιούπολης, 7/9 Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη, 12/9 Βεάκειο, 19/9 Ωδείο Ηρώδου Αττικού.
4«Ηλέκτρα» του Σοφοκλή
Η πολυαναμενόμενη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Ηλέκτρα», γραμμένη μέσα στη δίνη του καταστροφικού Πελοποννησιακού Πολέμου, έρχεται στην Αθήνα. Στο έργο βλέπουμε τη δραματοποίηση ενός από τα πιο ζοφερά επεισόδια του μύθου των Ατρειδών: την εκδίκηση της Ηλέκτρας και του Ορέστη για το φόνο του Αγαμέμνονα που διέπραξαν η Κλυταιμνήστρα και ο Αίγισθος. Κεντρική μορφή του δράματος η Ηλέκτρα, διατηρεί ζωντανή την ανάμνηση του φόνου του πατέρα της παρακαλώντας τους θεούς να βοηθήσουν στην τιμωρία των δολοφόνων του. Η επιστροφή του αδελφού της, του εξόριστου Ορέστη, δρομολογεί το έργο της τιμωρίας που θα ολοκληρωθεί με την πράξη του διπλού φόνου. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Θάνος Παπακωνσταντίνου.
10/9, Ελευσίνα, Παλαιό Ελαιουργείο,
14-15/9 Βύρωνας, 19/9 Παπάγου.
5 «Ορέστης» του Ευριπίδη
Η τραγωδία «Ορέστης», σε νέα μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ, Γιάννη Αναστασάκη, συνεχίζει την περιοδεία της σε όλη την Ελλάδα, μετά την παρουσίασή της στην Επίδαυρο. Ο «Ορέστης» του Ευριπίδη έχει τρεις πρωταγωνιστές οι οποίοι αναδεικνύουν τα πάθη, τις αδυναμίες και τις ενοχές τους προσπαθώντας να σώσουν τις ζωές τους μέσα σ’ έναν κόσμο ανασφάλειας και παρακμής. Ο Ορέστης, η Ηλέκτρα κι ο Πυλάδης κολυμπούν μέσα στη δίνη του αίματος που τους παρασέρνει. Στο ρόλο του Ορέστη ο Χρίστος Στυλιανού. Στο ρόλο της Ηλέκτρας η Ιωάννα Κολλιοπούλου που τιμήθηκε φέτος με το θεατρικό βραβείο Μελίνα Μερκούρη.
2/9 Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», 5/9 Δημοτικό Θέατρο Αλσους Ηλιούπολης, 29/9 Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας.
6 «Αγαμέμνων» του Αισχύλου
Ο «Αγαμέμνων» σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, μετά τους διθυράμβους που απέσπασε στην Επίδαυρο και την περιφέρεια, επιστρέφει στην Αθήνα. Στο διπλό ρόλο του Αγαμέμνονα και του Αίγισθου ο Γιάννης Στάνκογλου. Την Κλυταιμήστρα υποδύεται η Μαρία Πρωτόπαππα. Η ιστορία του Αισχύλου εκφράζει με δύναμη το παράλογο της ανθρώπινης μοίρας. Ο Αγαμέμνων επιστρέφει στο Αργος, μετά το τέλος του Τρωικού Πολέμου. Η υποδοχή της Κλυταιμήστρας μοιάζει θερμή, όμως κρύβει ένα οργανωμένο σχέδιο εκδίκησης, που έχει καταστρώσει μαζί με τον Αίγισθο, προκειμένου να εκδικηθεί τη θυσία της Ιφιγένειας, που σφαγιάστηκε για να ξεκινήσουν τα πλοία προς την Τροία.
31/8 Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, 5/9 Βεάκειο, 18/9 Δημοτικό Αμφιθέατρο Κορυδαλλού «Θανάσης Βέγγος», 19/9 Δημοτικό Θέατρο Αλσους Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής».
Δείτε ακόμη: