Το αργότερο σε 14 μήνες η κυβέρνηση θα πρέπει να στήσει κάλπες και το θέμα των συντάξεων είναι από τα πρώτα που της έχει προκαλέσει πονοκέφαλο. Οι δανειστές θέλουν πρώτα να μετρηθούν τα νούμερα και εφόσον προκύψει πως υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να μην γίνει περικοπή των συντάξεων, τότε το μέτρο είτε να […]
Το αργότερο σε 14 μήνες η κυβέρνηση θα πρέπει να στήσει κάλπες και το θέμα των συντάξεων είναι από τα πρώτα που της έχει προκαλέσει πονοκέφαλο.
Οι δανειστές θέλουν πρώτα να μετρηθούν τα νούμερα και εφόσον προκύψει πως υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να μην γίνει περικοπή των συντάξεων, τότε το μέτρο είτε να ακυρωθεί είτε να αναβληθεί.
Η κυβέρνηση από την άλλη θεωρεί πως ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 θα υπερκαλυφθεί κατά 700 εκατ. ευρώ περίπου και πως αυτό θα επιτρέψει να μην προχωρήσει το «μαχαίρι» στις συντάξεις. Αλλά το εάν τα νούμερα της κυβέρνησης είναι σωστά θα φανεί στο τέλος του φθινοπώρου.
Στην βάση αυτή κάποιοι τοποθετούν τις τελικές αποφάσεις για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς προς τα μέσα Νοεμβρίου όταν και θα έχει καταρτιστεί το τελικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού και θα υπάρχει και μια καθαρή εικόνα.
Ωστόσο ανακύπτουν μία σειρά από ζητήματα στην πορεία υλοποίησης ενός τέτοιου ενδεχόμενου.
Η σύνταξη όλων των οικονομικών μελετών έχει στηριχθεί στην μείωση των συντάξεων. Κατά συνέπεια υπάρχει ένα κενό που πρέπει να καλυφθεί με κάτι ισοδύναμο. Αυτό ανέρχεται στο ποσό του 1,8 δις ή 1% του ΑΕΠ.
Ακόμη και να βρεθεί διανομή κοινωνικού μερίσματος, ακυρώνονται στην πράξη κινήσεις παροχών που έχουν προγραμματιστεί από την υπέρβαση του στόχου.
Σοβαρή αδικία σε σχέση με τους συνταξιούχους, αυτούς που βγήκαν στην σύνταξη μετά τον Μάιο του 2016 και οι οποίοι ήδη έχουν υποστεί μειώσεις με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού ή θα υποστούν όσοι βγουν μελλοντικά.
Αν ακυρωθεί το μέτρο δεν θα βρει κανέναν δυσαρεστημένο στο εσωτερικό της χώρας. Αν αναβληθεί όμως για ένα 6μηνο ή ένα χρόνο, πιθανότατα την υλοποίηση θα την αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση που πιθανότατα με βάση τις δημοσκοπήσεις θα είναι αυτή της ΝΔ.
Οι αγορές περιμένουν. Ενώ η Ελλάδα βγαίνει από το Μνημόνιο οι αποδόσεις ανεβαίνουν για τα ομόλογα και το χρηματιστήριο υποχωρεί. Όσο και αν δεν υπάρχει ανάγκη για άμεση έξοδο στις αγορές, είναι σίγουρο πως μία αθέτηση των υποσχέσεων θα εκληφθεί ως πισωγύρισμα για δυσάρεστες συνέπειες για την οικονομία.
Κατά συνέπεια υπάρχουν πολλοί λόγοι που αν μη τι άλλο δυσχεραίνουν την υλοποίηση μία τέτοιας προσπάθειας. Άρα ότι είναι να γίνει πρέπει να γίνει με την σύμφωνη γνώμη της τρόικας, ώστε να περιοριστούν οι αντιδράσεις.
Δείτε ακόμη: