Ήταν 23 Ιουλίου, όταν η φωτιά αποφάσισε να σκορπίσει θάνατο, καταστροφή, πόνο. Η πύρινη λαίλαπα στην ανατολική Αττική άφησε πίσω της 96 νεκρούς, στάχτη και πολλά «γιατί». Σήμερα, κλείνει ένας μήνας από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι με περισσότερους από 35 μάρτυρες να έχουν βρεθεί στον εισαγγελέα για καταθέσεις. Η δικογραφία μετράει ήδη πολλές […]
Ήταν 23 Ιουλίου, όταν η φωτιά αποφάσισε να σκορπίσει θάνατο, καταστροφή, πόνο. Η πύρινη λαίλαπα στην ανατολική Αττική άφησε πίσω της 96 νεκρούς, στάχτη και πολλά «γιατί».
Σήμερα, κλείνει ένας μήνας από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι με περισσότερους από 35 μάρτυρες να έχουν βρεθεί στον εισαγγελέα για καταθέσεις.
Η δικογραφία μετράει ήδη πολλές χιλιάδες σελίδες, ενώ η ολοκλήρωση της, με την κλήση των υπόπτων και την άσκηση των ποινικών διώξεων, θα σημάνει όταν οι εισαγγελείς πάρουν στα χέρια τους το πόρισμα του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα που έχουν ορίσει.
Απαντήσεις όμως αναμένονται και από την Πυροσβεστική, η οποία έχει εντολή να διενεργήσει αυτοψία και να πάρει και καταθέσεις από τους πυροσβέστες που συμμετείχαν στην μάχη κατά της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου.
Η έρευνα θα τελειώσει με την άσκηση διώξεων σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων, οι εγκληματικές παραλείψεις και τα λάθη των οποίων οδήγησαν στην τραγωδία.
Οι ύποπτοι μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με κατηγορίες όπως ανθρωποκτονία από αμέλεια τελούμενη διά παραλείψεως, έκθεση σε κίνδυνο και παράβαση καθήκοντος.
Στο στόχαστρο μπαίνουν στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας Αττικής αλλά και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με πληροφορίες από τα όσα προκύπτουν από τις μέχρι τώρα καταθέσεις. Οι ποινικές διώξεις αναμένεται να ασκηθούν τον Σεπτέμβριο, με ονοματεπώνυμα και όχι κατά παντός υπευθύνου.
Την ίδια ώρα, η εισαγγελία Πρωτοδικών διαβίβασε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την μήνυση που κατέθεσε η Βαρβάρα Φύτρου, μεταξύ άλλων και σε βάρος των Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Τόσκα, προκειμένου να πάρει τον δρόμο για την βουλή.
Η γυναίκα που έχασε τον σύζυγο και τα δύο της παιδιά, υποστηρίζει ότι πρέπει να ερευνηθεί από την ελληνική βουλή εάν οι δύο υπουργοί έχουν τελέσει το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο.
Ακόμη δεν έχει δοθεί το επίδομα πρώτης ανάγκης ύψους 586 ευρώ!
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, σήμερα, ένα μήνα μετά, το επίδομα πρώτης ανάγκης ύψους 586 ευρώ δεν έχει μπει στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
Ένα επίδομα που προοριζόταν για να καλυφθούν οι πρώτες στοιχειώδεις ανάγκες των ανθρώπων. Πρόκειται για 1.500 επιδόματα που είχαν προαναγγελθεί από τις πρώτες μέρες της τραγωδίας.
«Τα επιδόματα αυτά δεν έχουν πιστωθεί ακόμη στο λογαριασμό του δήμου. Τα περιμένουν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Μέχρι στιγμής τίποτα» δήλωσε στην εφημερίδα η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Δήμου Μαραθώνα, Διονυσία Κανελλοπούλου. «Πιστεύω ότι έδωσαν πολλές υποσχέσεις και αδυνατούν να τα εκπληρώσουν όλα μαζί. Δεν πιστεύω ότι δεν θέλουν. Θεωρώ όμως ότι κάπου μπλόκαραν», σημείωσε και πρόσθεσε πως οι αιτήσεις θα συνεχιστούν για έναν μήνα ακόμα.
Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσαν στην εφημερίδα πως το επίδομα δεν έχει δοθεί. Αλλά έκαναν λόγο για «θέμα ωρών». «Ίσως είναι και θέμα ωρών να καταβληθούν αυτά τα χρήματα, καθώς σε άλλες περιπτώσεις παίρνουν μήνες οι διαδικασίες όπως επίσης καθυστερεί αρκετά και η πίστωση των χρημάτων. Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση οι διαδικασίες έχουν κινηθεί ταχύτατα. Έχουμε εγκρίνει πάντως την πίστωση των χρημάτων και θα έχουμε άμεσα αποτελέσματα», ανέφεραν.
Όλα αυτά ενώ σύμφωνα με την κα Κανελλοπούλου προβλήματα παρατηρούνται και με τη δεύτερη σύνταξη η οποία επρόκειτο να δοθεί στους πυρόπληκτους συνταξιούχους. Σύμφωνα με όσα είπε, τη δεύτερη σύνταξη έχουν πάρει ελάχιστοι.
Πάντως, με άλλους ρυθμούς, καλύτερους, κινείται η διαδικασία για την έκτακτη εφάπαξ ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος σε πυρόπληκτους. Μέχρι την Τρίτη είχαν κατατεθεί 4.239 αιτήσεις και καταβλήθηκαν τα ποσά σε 1.622 νοικοκυριά και 43 επιχειρήσεις.
Δείτε ακόμη: