Το δράμα των κατοίκων στο Μάτι θα συνεχιστεί έως τον προσεχή Νοέμβριο. Ο καθηγητής κ. Ζερεφός είναι σαφής: «Από τον Νοέμβριο και μετά αναμένεται να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για διαμονή στα καμένα της Αττικής. Έως τότε οι φθινοπωρινές βροχές θα έχουν αποπλύνει την περιοχή από σκόνη και τοξικές ουσίες, που εκλύθηκαν με την […]
Το δράμα των κατοίκων στο Μάτι θα συνεχιστεί έως τον προσεχή Νοέμβριο. Ο καθηγητής κ. Ζερεφός είναι σαφής: «Από τον Νοέμβριο και μετά αναμένεται να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για διαμονή στα καμένα της Αττικής. Έως τότε οι φθινοπωρινές βροχές θα έχουν αποπλύνει την περιοχή από σκόνη και τοξικές ουσίες, που εκλύθηκαν με την φωτιά στο Μάτι, και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες θα έχουν επαναφέρει το μικροκλίμα και τα συστατικά του σε κανονικά επίπεδα. Από την καταστροφή, που συντελέστηκε στο Μάτι, το περιβάλλον θ’ αρχίσει να επανέρχεται στην πρότερη κατάσταση τούς επόμενους μήνες κι έως τότε κάτοικοι και επαγγελματίες που εργάζονται στον τόπο για την αποκατάσταση της ζωής, θα πρέπει να τηρούν όλα τα μέτρα ασφαλείας. Είχαμε πει από τις πρώτες κιόλας ημέρες πως όποιος βρεθεί σ’ εκείνη την τόσο επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή θα πρέπει να φορά τουλάχιστον μάσκα.
Αλλά, βέβαια οι άνθρωποι που έσπευδαν να διαπιστώσουν αν σώθηκε κάτι από το βιός τους ή εκείνοι που προσπαθούσαν να προστατεύσουν τα εναπομείναντα από τους εισβολείς, που εκμεταλλεύονται τέτοιες καταστάσεις, δεν συνειδητοποιούσαν τον κίνδυνο. Αιωρούμενα σωματίδια, αμίαντος, διοξίνες και πολλές άλλες ουσίες που απελευθερώνονται σε μία φωτιά που δεν καίει μόνο δάσος, αλλά και σπίτια και οχήματα, είναι για τους ανθρώπους ιδιαιτέρως επιβλαβή στοιχεία. Όσο κι αν από την κατάσβεση έχουν μεσολαβήσει βροχές, μεγάλη ποσότητα σκόνης που παρήχθη κατά τη διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιάς έχει τρυπώσει σε “ασφαλή” σημεία και με τους δυνατούς ανέμους απελευθερώνεται και εισπνέεται.
Το σοβαρότερο στοιχείο της επόμενης ημέρας μιας τέτοιας περιβαλλοντικής καταστροφής, δεν είναι τόσο το περιβάλλον, το οποίο αν γίνει συστηματική δουλειά, θα αναγεννηθεί, αλλά η φόρτιση των διασωθέντων. Έχουμε ανθρώπους που ζουν στην περιοχή μόνιμα κι ένιωθαν τυχεροί που αγνάντευαν τη θάλασσα τον χειμώνα κι απολάμβαναν το μπάνιο τους το καλοκαίρι. Σήμερα αυτοί οι άνθρωποι λυγίζουν από το συναισθηματικό βάρος. Αυτή τη θάλασσα δεν τη θέλουν πια, δεν την πλησιάζουν, φοβούμενοι ότι κρύβει μέσα της κι άλλους νεκρούς. Το περιβάλλον θα επανέλθει. Αλλά για να επιτευχθεί αυτό σύντομα, θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να στηριχθούν ψυχολογικά, να σταθούν πάλι στα πόδια τους, να νιώσουν δυνατοί, για φτιάξουν μια κοινωνία τόσο οργανωμένη απέναντι σε μια ενδεχόμενη μελλοντική πυρκαγιά ή άλλη φυσική καταστροφή, που να αποτελέσουν παράδειγμα και για άλλες, παρόμοιες περιοχές, με αντίστοιχες δυσκολίες στην πρόσβαση προς τη σωτηρία. Γιατί, δυστυχώς, τέτοιες περιοχές στον τόπο μας έχουμε πολλές».
Ο εισαγγελέας έχει τον λόγο…
Πάνω από 40 πρόσωπα κλειδιά έχουν δρασκελίσει το κατώφλι του Εισαγγελέα για τη φωτιά στο Μάτι… Πυροσβεστική και αστυνομία δίνουν καταθέσεις, όπως και Δημόσια πρόσωπα που ευθύνονται. Η δικογραφία είναι αρκετές χιλιάδες σελίδες. Είναι θέμα χρόνου η άσκηση ποινικών διώξεων, όταν οι εισαγγελείς πάρουν στα χέρια τους το πόρισμα του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα. Απαντήσεις όμως αναμένονται και από την Πυροσβεστική, η οποία έχει εντολή να διενεργήσει αυτοψία και να πάρει και καταθέσεις από τους πυροσβέστες που συμμετείχαν στην μάχη κατά της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου.
Την ίδια ώρα, η εισαγγελία Πρωτοδικών διαβίβασε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την μήνυση που κατέθεσε η Βαρβάρα Φύτρου, μεταξύ άλλων και σε βάρος των Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Τόσκα, προκειμένου να πάρει τον δρόμο για την βΒουλή.
Παράλληλα, στο πόρισμα για τη φωτιά στο Μάτι, το οποίο συνέταξε ο πρώην Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Ανδριανός Γκουρμπάτσης, ο οποίος έχει οριστεί πραγματογνώμονας από την πρώτη οικογένεια που υπέβαλε μήνυση για την τραγωδία, αναφέρεται πλήθος παραλείψεων, λαθών και αβλεψιών. Σε αυτό παραθέτει την δική του εκδοχή για ό,τι έγινε ή δεν έγινε, με αποτέλεσμα να θρηνήσουμε 96 ανθρώπινες ζωές. Το πόρισμα σύμφωνα με δημοσιεύματα αποδίδει ευθύνες σε παραλείψεις ή έλλειψη συντονισμού στην Περιφέρεια, την τοπική αυτοδιοίκηση, την πολιτική προστασία, την πυροσβεστική και την αστυνομία.
Οι αστυνομικές αρχές βρίσκονται σε αναμονή για να παραλάβουν το πόρισμα του πραγματογνώμονα-πυραγού, που έχουν οι ίδιοι ορίσει. Το πόρισμα της Πυροσβεστικής, που εκτός από την αυτοψία στην περιοχή θα περιλαμβάνει και καταθέσεις, αναμένεται να υποβληθεί και αυτό μέχρι το τέλος του μήνα. Με την ολοκλήρωση των καταθέσεων από τους. Μάρτυρες αλλά και τις οικογένειες των θυμάτων, οι εισαγγελείς θα αξιολογήσουν το υλικό και θα αρχίσουν να καλούν πρόσωπα, ως υπόπτους για την τέλεση αδικημάτων, προκειμένου να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις.
Τα πρόσωπα τα οποία θα βρίσκονται ένα βήμα πριν την απαγγελία κατηγοριών, θα είναι πρόσωπα από όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης.
Διορισμοί στο Δημόσιο για τους πληγέντες
Από την πλευρά της η Κυβέρνηση παρέχει το δικαίωμα διορισμού στα άτομα τα οποία υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα και νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή προκύπτει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, συνεπεία των πυρκαγιών. Αυτή η απόφαση χαρακτηρίσθηκε προκλητική από πλευράς Αντιπολίτευσης, με ποικίλα σχόλια από πλευράς κορυφαίων στελεχών της. «Πώς είναι δυνατόν να ανταλλάσεις έναν διορισμό με την μη λήψη μέτρων κατά των υπευθύνων», τόνιζαν τα στελέχη της αντιπολίτευσης.
Στο δια ταύτα τώρα, «με την ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΠ.1/686/οικ.28898/2018 (ΦΕΚ 3524/Β/21-8-2018) του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, δικαίωμα διορισμού στο Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα έχει ένα μέλος της οικογένειας θανόντος εξαιτίας των πυρκαγιών, μέχρι β΄ βαθμού συγγενείας με αυτόν ή ο/η σύζυγος ή το πρόσωπο με το οποίο είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.
Το δικαίωμα διορισμού παρέχεται και στα άτομα τα οποία υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα και νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ή προκύπτει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατός ο διορισμός τους, για λόγους υγείας, το δικαίωμα διορισμού μεταβιβάζεται στον ή στη σύζυγο τους ή στο πρόσωπο με το οποίο έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή σε ένα τέκνο τους.
Για την άσκηση του δικαιώματος αυτού προηγούνται κατά σειρά:
α) ο/η σύζυγος του θανόντος ή το πρόσωπο με το οποίο ο θανών ή η θανούσα είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης
β) οι συγγενείς εξ αίματος α΄ βαθμού του θανόντος
γ) οι συγγενείς εξ αγχιστείας α΄ βαθμού του θανόντος
δ) οι συγγενείς εξ αίματος β΄ βαθμού του θανόντος και
ε) οι συγγενείς εξ αγχιστείας β΄ βαθμού του θανόντος
Μεταξύ συγγενών που εμπίπτουν στην ίδια περίπτωση, προηγείται ο μεγαλύτερος σε ηλικία βάσει της ημερομηνίας γέννησης.
Για τον διορισμό ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προσκομίσει τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
α. Αίτηση για το διορισμό του στην οποία θα προσδιορίζεται ο νομός σε υπηρεσία ή φορέα εντός του οποίου επιθυμεί να διοριστεί. Στην αίτηση πρέπει να δηλώνεται, υπεύθυνα, ο τόπος του συμβάντος εφόσον τούτο δεν προκύπτει από τη βεβαίωση του άρθρου 3 της απόφασης αυτής. Η κατά τα ανωτέρω αίτηση συνεπάγεται την αυτοδίκαιη και αμετάκλητη παραίτηση του διοριζομένου από τυχόν οικονομικές απαιτήσεις καθώς και την αναστολή του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος, από την ημερομηνία διορισμού.
β. Υπεύθυνη δήλωση όλων των λοιπών συγγενών, δικαιούχων διορισμού βάσει των διατάξεων της παρούσας, που προηγούνται του αιτούντος στη σειρά διορισμού, για την παραίτησή τους από το ως άνω δικαίωμα υπέρ του αιτούντος το διορισμό και υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος το διορισμό ότι δεν διορίστηκε βάσει των διατάξεων αυτών άλλος δικαιούχος και ότι έχουν προσκομιστεί οι δηλώσεις παραίτησης από το δικαίωμα για διορισμό δικαιούχων που προηγούνται του αιτούντος στη σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με το άρθρο 4 της παρούσας.
γ. Τους τίτλους σπουδών του.
δ. Ληξιαρχική πράξη θανάτου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 3 της παρούσας απόφασης.
ε. Βεβαίωση νοσηλευτικού ιδρύματος από την οποία να προκύπτει η νοσηλεία σε ΜΕΘ στο χρονικό διάστημα αμέσως μετά τις πυρκαγιές αυτές ή το ποσοστό αναπηρίας (67% και άνω, βεβαιωμένο από την αρμόδια υγειονομική υπηρεσία του φορέα ασφάλισης του τραυματία), καθώς και η αιτία που προκάλεσε τον τραυματισμό για τις περιπτώσεις της παρ. 2 του άρθρου 1 της παρούσας.
στ. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του Δήμου ή της Κοινότητας από το οποίο να προκύπτει ο βαθμός συγγένειας του αιτούντος με τον θανόντα.
ζ. Το σύμφωνο συμβίωσης».
Όπως αναφέρει η απόφαση, οι συγγενείς θυμάτων ή των τραυματιών που νοσηλεύτηκαν στις ΜΕΘ που επιθυμούν να διοριστούν στο Δημόσιο όπως προβλέπει η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αυτοδίκαια με την αίτηση παραιτούνται από τυχόν οικονομικές απαιτήσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Την κήρυξη του Δήμου Ύδρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ζητά η Περιφέρεια Αττικής