Στην Ελλάδα για διακοπές βρέθηκε για ακόμα μία φορά ο Μπόρις Τζόνσον πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.
Με αφορμή το τελευταίο του ταξίδι στη χώρα μας, έγραψε ένα άρθρο στην Telegraph για την οικονομική κρίση, τονίζοντας πως η χώρα εκτελούσε τις εντολές των δανειστών.
«Βλέποντας κανείς τις πολυσύχναστες μαρίνες και τα γεμάτα εστιατόρια, ίσως να έχει πειστεί πως η κρίση του ευρώ τελείωσε πράγματι».
«Τώρα μπορείτε να ακολουθήσετε την μοντέρνα φιλοευρωπαϊκή αφήγηση, την οποία ο καλός κύριος Ντράγκι, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρήκε τη λύση, ότι το ευρώ πλέον είναι υγιές και πως οι χώρες της Μεσογείου βρίσκονται στο δρόμο για ανάκαμψη. Και ίσως να αναρωτηθείς εάν έχουν δίκιο όταν λένε ότι η προσωρινή ανάκαμψη του ευρώ αποδεικνύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να ποντάρει στο να μείνει πιστό στις Βρυξέλλες – ακριβώς αυτό που λέει η ΕΕ- ακόμη κι αν δεν έχουμε καμία επιρροή στις αποφάσεις αυτές.
Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγάζεις μετά από μία εβδομάδα στον ήλιο; Αν ναι, τότε έχεις πιει πολύ ρετσίνα. Η κρίση του ευρώ δεν έχει τελειώσει. Το ενιαίο νόμισμα παραμένει καταστροφικό και είναι πολύ πιθανό μια μέρα να καταρρεύσει. Και εν τω μεταξύ η εμπειρία της Ελλάδας είναι ένα μάθημα στην απόλυτη παραφροσύνη οποιασδήποτε χώρας που επιτρέπει να δέχεται bullying από τους διαπραγματευτές της ΕΕ.
Αν οδηγήσεις σε οποιαδήποτε μεγάλη ελληνική πόλη μακριά από τα τουριστικά σημεία, σε κάθε σπασμένο τζάμι και κάθε κτίριο που έχει μπει λουκέτο, θα δεις την καταστροφή της ελληνικής βιομηχανίας – η οποία μέσα σε τρία χρόνια, από το 2010, είδε την μείωση των εργοστασίων από τα 80.000 στα 57.000. Στα γκράφιτι θα δεις την οργή μιας χαμένης γενιάς νέων ανθρώπων που ακόμη αισθάνονται ότι δεν έχουν καμία ελπίδα για δουλειά.
Η ανεργία εξακολουθεί να κυμαίνεται στο 20%, η οικονομία είναι ακόμη στο 25%, μεγαλύτερη από το 2008 ενώ το 35% ζει στην απόλυτη ανέχεια. Αυτός είναι ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός για μια χώρα της ΕΕ: ακριβώς επειδή η Ελλάδα ακολουθεί πιστά τις οδηγίες των Βρυξελλών. Δεν ήταν μόνο ότι δεν μπορούσαν ή δεν τόλμησαν να ανακτήσουν την νομισματικής τους ανεξαρτησία. Οι Έλληνες αναγκάστηκαν – κυρίως από την Άνγκελα Μέρκελ – να δεχτούν ένα καθεστώς λιτότητας με δραστικές περικοπές του προϋπολογισμού.
Είναι απολύτως σημαντικό να καταλάβουμε πως όταν η ΕΕ επέβαλε αυτό το πρόγραμμα δεν σκεφτόταν πρώτα την Ελλάδα ή τον ελληνικό λαό. Ότι, σκεφτόταν την ΕΕ, τους ισολογισμούς των τραπεζών της ΕΕ, τον κίνδυνο του ευρώ από μια πιθανή κατάρρευση της Ελλάδας. Έτσι, οι Έλληνες βρέθηκαν στην τρομερή θέση της διαπραγμάτευσης με ανθρώπους που δεν σκέφτονταν τους Έλληνες και που πίστευαν ότι ήταν πολιτικά χρήσιμο να αποτελέσει παράδειγμα η περίπτωση της Ελλάδας, και πως οι Έλληνες που υπέφεραν θα μπορούσαν να είναι ένα memento mori για οποιονδήποτε έμπαινε στον πειρασμό να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στις Βρυξέλλες.
Είναι αλήθεια πως η ευρωζώνη επωφελείται από μια παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη – εξ ου και η έντονη συζήτηση για όσους θέλουν να παραμείνουν στην ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο – αλλά είναι σαφές ότι οι ασθενέστερες οικονομίες, ιδίως η Ιταλία, βρίσκονται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό,τι το 2008, για να αντέξουν το επόμενο οικονομικό σοκ. Θα υπάρξει ένα τέτοιο σοκ, και αυτή τη φορά, θα είναι καταστροφικό για το ευρώ.
Εν τω μεταξύ, η ελληνική ταλαιπωρία συνεχίζεται και το μάθημα είναι σαφές. Όπως εξήγησε ο πρώην υπουργός οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, η τραγωδία των Ελλήνων είναι ότι ποτέ δεν είχαν τα κότσια να πουν στους Ευρωπαίους αξιωματούχους να πάνε στα τσακίδια. Ποτέ δεν ήταν σε θέση να πάρουν τον έλεγχο, να ασχοληθούν με την οικονομία τους προς όφελος του ελληνικού λαού.
Αυτό, προσθέτει, θα ισχύσει και στην Βρετανία. Ετοιμαζόμαστε, να κάνουμε ένα ιστορικό λάθος και να μετατρέψουμε τη χώρα μας σε κάποια που απλά θα δέχεται εντολές από τις Βρυξέλλες, χωρίς λόγο στις αποφάσεις και τους κανονισμούς. Δείτε τον εξευτελισμό της Ελλάδα – μέλος της ΕΕ – και αναρωτηθείτε πως η ΕΕ θα λειτουργήσει με το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός, και όταν δεν θα μπορούμε πλέον να κάνουμε τίποτα για να προστατευτούμε από την επιβολή αυτών των κανόνων. Θα ενεργήσει η ΕΕ προς όφελος των συμφερόντων μας και των συμφερόντων της βρετανικής απασχόλησης ή με βάση τα δικά της συμφέροντα;
Η απάντηση είναι σαφής. Είναι γραμμένη στα γκράφιτι σε όλη την Ελλάδα.
Δείτε ακόμη: