Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά δεκατέσσερις είναι οι υποχρεώσεις που έχουν ιδιαίτερο οικονομικό βάρος και τις οποίες έχει αναλάβει η χώρα μας έως το 2022. Δείτε τις:
- Αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους στο ιδιωτικό τομέα και χορήγηση όλων των συντάξεων και εφάπαξ οι αιτήσεις των οποίων βρίσκονται σε εκκρεμότητα πάνω από 1,5 χρόνο, και καταβολή του 30% των συντάξεων για τις οποίες υποβλήθηκαν αιτήσεις εντός του 2017. Δέσμευση της Κυβέρνησης ότι δεν θα υφίστανται στο εξής ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου σε ιδιώτες.
- Ολοκλήρωση της απολιτικοποίησης της δημόσιας διοίκησης με την τοποθέτηση έως τα τέλη του 2018 των νέων γενικών, ειδικών και τομεακών γραμματέων στα Υπουργεία που θα επιλεγούν μέσω ειδικής αξιοκρατικής διαδικασίας. Μέχρι τα τέλη του ίδιου έτους θα πρέπει να τοποθετηθούν στο δημόσιο και οι νέοι γενικοί διευθυντές, διευθυντές και τμηματάρχες.
- Στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), πρόσληψη νέου προσωπικού, αύξηση της χρηματοδότησης και απλοποίηση της φορολογικής διοίκησης.
- Μεταρρύθμιση στη λειτουργία και την απονομή της δικαιοσύνης, με στόχο την ταχεία διεκπεραίωση των υποθέσεων.
- Γενικευμένη εφαρμογή (μέχρι σήμερα εφαρμόζεται σε πιλοτικό στάδιο) του νέου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας αναφορικά με τη χορήγηση επιδόματος αναπηρίας, στέγασης και μεταφορικών.
- Εφαρμογή του νόμου για τον κατώτατο μισθό και επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
- Ολοκλήρωση κρίσιμων και βασικών ιδιωτικοποιήσεων (Ελληνικό, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΔΕΣΦΑ κλπ).
- Ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και του Δασολογίου έως τα τέλη του 2021.
- Απομείωση των τραπεζικών ανοιγμάτων στα 64,6 δισ. ευρώ από 92,5 δισ. ευρώ σήμερα έως τα τέλη του 2019. Η απομείωση θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια με νέο προγραμματισμό ακόμη μεγαλύτερης απομείωσης ώστε τα «κόκκινα» δάνεια στη χώρα μας να φτάσουν στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι 6%, έναντι 42% στη χώρα μας.
- Πλήρης ενσωμάτωση όλων των ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΦΚΑ.
- Υποχρέωση τήρησης των πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, και εφαρμογή νέων πλεονασμάτων από το 2023 που αναμένεται να καθοριστούν από το Eurogroup σε ποσοστό λίγο πάνω από το 2% του ΑΕΠ.
- «Λελογισμένες» αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα οι οποίες θα κινούνται στα όρια αντοχής της οικονομίας.
- Συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών στις αγορές προϊόντων.
- Περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Προβόπουλος: «Πρέπει να τρέξουμε…»