Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Τα μνημόνια έβλαψαν την υγεία των Ελλήνων
ΥΓΕΙΑ

Τα μνημόνια έβλαψαν την υγεία των Ελλήνων

Η λιτότητα κατέστρεψε την υγεία των Ελλήνων και αύξησε την θνησιμότητα του πληθυσμού. Το University of Washington των ΗΠΑ, σε έρευνα που συμμετείχε ο ακαδημαϊκός δρ Γιώργος Κοτσάκης και σειρά επιστημόνων, όπως ο δρ Στέφανος Τυροβολάς και ο δρ Άντυ Στεργάκης, καθηγητής Φαρμακευτικής και Παγκόσμιας Υγείας και αναπληρωτής πρύτανης της Σχολής Φαρμακευτικής του UW, μιλά […]

Η λιτότητα κατέστρεψε την υγεία των Ελλήνων και αύξησε την θνησιμότητα του πληθυσμού. Το University of Washington των ΗΠΑ, σε έρευνα που συμμετείχε ο ακαδημαϊκός δρ Γιώργος Κοτσάκης και σειρά επιστημόνων, όπως ο δρ Στέφανος Τυροβολάς και ο δρ Άντυ Στεργάκης, καθηγητής Φαρμακευτικής και Παγκόσμιας Υγείας και αναπληρωτής πρύτανης της Σχολής Φαρμακευτικής του UW, μιλά για σημαντικές προκλήσεις, παρά τις φιλόδοξες αλλαγές που έγιναν για την παροχή υπηρεσιών σε ανασφάλιστο πληθυσμό.

Το Σύστημα Υγείας της χώρας επηρεάστηκε βαθιά από την οικονομική κρίση, κάτι που είχε άμεσο αντίκτυπο στην πρόσβαση σε σχετικές υπηρεσίες, την ποιότητα της φροντίδας και την οικονομική προστασία. Οι δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατά πολύ στην Ελλάδα και τα αίτια θανάτου που αυξήθηκαν περισσότερο ήταν κυρίως αυτά που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από το σύστημα περίθαλψης. Η μείωση των δαπανών στον τομέα, που οφείλεται στην απαίτηση για μέτρα λιτότητας, δεν έγινε χωρίς να ληφθούν μέτρα για την προστασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Η αύξηση των συνολικών θανάτων σε νέα παιδιά, μικρότερα των 5 ετών, και πιο μεγάλων ενήλικων με την αύξηση αιτιών ευαίσθητων προς την διαθεσιμότητα πόρων (όπως η πρόσβαση σε έλεγχο και έκτακτη φροντίδα) δείχνουν ότι το Σύστημα Υγείας απαιτεί σημαντική αναδιάρθρωση για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που είχαν να κάνουν με την διαθεσιμότητα πόρων, επανατοποθέτηση πόρων και δομή του πληθυσμού. Το συνολικό ποσοστό θανάτου αυξήθηκε το 2010 κατά περίπου 5,6% από το 2000 και είχε ραγδαία άνοδο περί το 17,7% τα 6 χρόνια που ακολούθησαν, μετά την επιβολή των μέτρων λιτότητας. Τα περιστατικά φυματίωσης αυξήθηκαν μεταξύ των γεννημένων στη χώρα Ελλήνων, αφού επιβλήθηκε η λιτότητα.

Τα περιστατικά HIV σχεδόν διπλασιάστηκαν από το 2010 έως το 2012, υποκινώντας την αποκατάσταση προγραμμάτων διανομής συριγγών. Μετά από αυτό τα ποσοστά HIV μειώθηκαν. Καταγράφηκαν σημαντικές αυξήσεις στα ποσοστά αυτοκτονιών κατάθλιψης, καθώς και στην έλλειψη βελτίωσης της μητρικής, βρεφικής και παιδικής θνησιμότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αυτό το σφάλμα με το προφυλακτικό, μπορεί να το πληρώσεις πανάκριβα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις