Μόλις χώρισα. Και τώρα τι;

ΓΥΝΑΙΚΑ

Μόλις χώρισα. Και τώρα τι;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Το τέλος ενός γάμου, μετά από αποτυχημένες προσπάθειες να βρεθεί η αγάπη και η επικοινωνία, δεν είναι από τις πιο εύκολες υποθέσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι με το διαζύγιο, περνούν ένα είδος κατάθλιψης σαν μέρος της απώλειας που αισθάνονται και της διαδικασίας «πένθους» που ακολουθεί. Πέραν αυτού, οι διαδικασίες που πρέπει αν ρυθμιστούν, […]

29.08.2018 | 12:37

Το τέλος ενός γάμου, μετά από αποτυχημένες προσπάθειες να βρεθεί η αγάπη και η επικοινωνία, δεν είναι από τις πιο εύκολες υποθέσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι με το διαζύγιο, περνούν ένα είδος κατάθλιψης σαν μέρος της απώλειας που αισθάνονται και της διαδικασίας «πένθους» που ακολουθεί.

Πέραν αυτού, οι διαδικασίες που πρέπει αν ρυθμιστούν, κάνουν τα πράγματα πιο περίπλοκα, με αποτέλεσμα το άγχος να επιδεινώνει την ψυχική κατάσταση του ατόμου. Η διαχείριση όλων αυτών των προβλημάτων, κρίνεται αναγκαία για να προχωρήσουν οι άνθρωποι παρακάτω, με όσο το δυνατόν καλύτερο και ομαλό τρόπο. Σε διαφορετική περίπτωση, το καταθλιπτικό διάστημα που επέρχεται μπορεί να είναι αρκετά μεγάλο.

Έρευνες απέδειξαν, πως το διαζύγιο ή ο χωρισμός, αυξάνουν την πιθανότητα μεταγενέστερου καταθλιπτικού επεισοδίου, μόνο όμως γι’ αυτούς που έχουν στο ιστορικό τους καταθλιπτικά επεισόδια.  Το 60% των ενηλίκων με ιστορικό κατάθλιψης που χώρισαν με τον άνθρωπο τους κατά τη διάρκεια της έρευνας, παρουσίασαν καταθλιπτικό επεισόδιο.

Συμβουλές για να το αντιμετωπίσετε πιο εύκολα

  • Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας να συμβιβαστεί με την ιδέα και δείτε τα θετικά στοιχεία που μπορείτε να «εκμεταλλευτείτε» στο εξής.
  • Μην κρύβεστε από τα συναισθήματα σας. Δώστε στον εαυτό σας χώρο και χρόνο να βιώσει την απώλεια.
  • Έχετε υπομονή. Μην προσπαθήσετε να τα λύσετε όλα εδώ και τώρα, κάνοντας βεβιασμένες κινήσεις.
  • Αν υπάρχουν παιδιά, πάνω από όλα φροντίστε να τους εξηγήσετε πώς νιώθετε και ενδιαφερθείτε για την ψυχολογική τους κατάσταση.
  • Είναι σημαντικό τα παιδιά να αισθανθούν πως δεν θα χάσουν καθόλου από την αγάπη σας και το ενδιαφέρον σας.
  • Ο ένας γονιός δεν θα πρέπει να μιλά αρνητικά για τον άλλον. Καλό είναι αν τα παιδιά είναι μικρά να ξεκινήσετε μαζί τους δραστηριότητες σε χώρους που συχνάζουν κι άλλα παιδιά. Προτιμήστε χόμπι όπως το σκάκι, που μπορεί να τα προσελκύσει θετικά.
  • Φτιάξτε μαζί τους ένα γλυκό, ένα φαγητό, παίξτε ένα παιχνίδι και συζητήστε. Προσπαθήστε να βγάλετε από μέσα τους όσα πιθανόν θέλουν να σας ρωτήσουν για τη νέα σας ζωή.
  • Αν δεν τα καταφέρνετε και νιώθετε πιεσμένοι, ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού, που θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Προσοχή! Η καθιστική ζωή καταστρέφει την πίσω «κίνηση»

 

Exit mobile version