Οι αριθμοί είναι αδυσώπητοι: 133 κρούσματα και 16 νεκροί, οι 5 μόλις την τελευταία εβδομάδα. Ο ιός του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των κουνουπιών, σαρώνει στην Ελλάδα, έχοντας μεγάλο γεωγραφικό εύρος εξάπλωσης, αλλά με βασικά επίκεντρα την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία.
Η εκπρόσωπος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κα Δανάη Περβανίδου τόνισε ότι «φέτος έχουμε πολλά περιστατικά που έχουν διαγνωστεί. Έχουμε μια πρόωρη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου και σε αυτό συντέλεσαν οι υψηλές θερμοκρασίες και οι βροχοπτώσεις στις αρχές του καλοκαιριού. Θεωρούμε ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση της συρροής κρουσμάτων από τα μέσα Αυγούστου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, ωστόσο άλλες χρονιές είχαμε κρούσματα και στις αρχές Οκτωβρίου».
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «το 80% των ανθρώπων που μολύνονται είναι ασυμπτωματικοί, το 20% αναπτύσσουν μια ιογενή συνδρομή και το 1% εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα και αυτά είναι κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας και με υποκείμενα νοσήματα. Όταν αναπτύσσονται κάποια συμπτώματα είναι καλό να απευθυνόμαστε στο γιατρό μας. Τα απλά συμπτώματα που δημιουργούνται όταν έχουμε την απλή ίωση του Δυτικού Νείλου, είναι πυρετός, πονοκέφαλος, διάρροιες, εμετοί, έντονη καταβολή και κόπωση. Στην περίπτωση όμως που υπάρχουν συμπτώματα του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως η πτώση του επιπέδου συνείδησης, λήθαργος, υπνηλία, τότε ο ασθενής πρέπει άμεσα να νοσηλευτεί» .
Σε 40 ανέρχονται τα κρούσματα στη Δυτική Μακεδονία
Σε 40 ανέρχονται μέχρι στιγμής για φέτος τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως ανέφερε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, ενημερώνοντας το σώμα, ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Δημήτρης Χατζηβρέττας. Ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι ο αριθμός αυτός αφορά τα κρούσματα από την άνοιξη έως και την περασμένη Πέμπτη και τα περισσότερα εξ αυτών καταγράφηκαν στην Ημαθία και στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.
«Τριάντα από αυτούς έχουν ήδη αποχωρήσει από το νοσοκομείο, ωστόσο είχαμε δύο θανάτους στην Ημαθία, ατόμων ηλικίας άνω των 70 ετών, τα οποία είχαν επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό» είπε ο κ. Χατζηβρέττας. Ο αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε την επίδραση των βροχών στην έξαρση του φαινομένου του αυξημένου πληθυσμού των κουνουπιών. «Από τις 25 ως τις 28 Ιουνίου η βροχή που έπεσε ήταν 237 χιλιοστά με την ετήσια βροχή να είναι στα 400 χιλιοστά, κατά μέσο όρο» είπε ο κ. Χατζηβρέττας και πρόσθεσε: «Μόνο στο διάστημα αυτό έπεσε πάνω από τη μισή βροχή όλου του έτους».
Ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι από την πλευρά της ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί απρόσκοπτα το τριετές πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, που ξεκίνησε το 2017, ενώ υπάρχει συντονισμός με τις όμορες περιφέρειες και τους δήμους για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των δράσεων. Σημείωσε ότι από τις 14 Απριλίου έχει ξεκινήσει η εναέρια προνυμφοκτονία στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στην έναρξη του καλοκαιριού και η ακμαιοκτονία.
Ο κ. Χατζηβρέττας σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα μετά την Ιταλία, Σερβία και Ουγγαρία σε πληθυσμό κουνουπιών και ότι ο συγκεκριμένος ιός του Δυτικού Νείλου έχει σημανθεί και στις χώρες αυτές.