Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Πόσο απέχει η πραγματική έξοδος;
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Πόσο απέχει η πραγματική έξοδος;

  Η Ελληνική Αγορά μέσω της Ένωσης Εμπορικών Συλλόγων Ελλάδος θέτει σκληρά ερωτήματα: Πότε η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα δάνεια των ESM και EFSF; Η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει τα δάνεια του ESM από το 2034 έως το 2060. Τα δάνεια του EFSF έχει προγραμματιστεί να αποπληρωθούν από το 2023 έως το 2056, αλλά σύμφωνα […]

 

Η Ελληνική Αγορά μέσω της Ένωσης Εμπορικών Συλλόγων Ελλάδος θέτει σκληρά ερωτήματα:

Πότε η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα δάνεια των ESM και EFSF;

Η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει τα δάνεια του ESM από το 2034 έως το 2060. Τα δάνεια του EFSF έχει προγραμματιστεί να αποπληρωθούν από το 2023 έως το 2056, αλλά σύμφωνα με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του Ιουνίου, θα υπάρξει παράταση της ωρίμανσής δανείων ύψους 96,4 δισ. ευρώ του EFSF κατά 10 έτη, η οποία όμως απαιτεί την έγκριση του Συμβουλίου των Διοικητών του EFSF.

Eίναι το χρέος βιώσιμο;

Η εφαρμογή μίας φιλόδοξης στρατηγικής ανάπτυξης και συνετών δημοσιονομικών πολιτικών από την ελληνική κυβέρνηση θα είναι τα βασικά συστατικά επιτυχίας για τη βιωσιμότητα του χρέους, υπογραμμίζει ο ESM. Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις, που άρχισε στο πλαίσιο των προγραμμάτων και να συνεχίσει να εφαρμόζει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις με στόχο την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών της. Η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αποκαλύπτει πάντως ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που συμφωνήθηκαν, σε συνδυασμό με το μαξιλάρι ρευστότητας της ελληνικής κυβέρνησης, στηρίζουν την προσπάθεια της Ελλάδας. Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα πρέπει να διατηρηθούν κάτω του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και 20% μακροπρόθεσμα ώστε το χρέος να θεωρείται βιώσιμο.

Ποιό είναι το όφελος των παρεμβάσεων στο χρέος;

Tα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα μειώσουν το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060 και τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα αναμένεται να περιορίσουν το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά επιπλέον τριάντα ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060 και τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κατά επιπλέον 8 ποσοστιαίες μονάδες.

Τί δεσμεύσεις έχει αναλάβει η Ελλάδα;

Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να διατηρεί πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και στη συνέχεια κοντά στο 2% έως το 2060. Υπάγεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, που θα παρακολουθεί την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Τί προκλήσεις εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η χώρα;

Ο ESM τονίζει πως αν και τα επιτεύγματα της Ελλάδας είναι αξιοσημείωτα, οι προκλήσεις επιμένουν. Πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για την απελευθέρωση τομέων της οικονομίας, τη δημιουργία πιο αποδοτικής δημόσιας διοίκησης και την ανάπτυξη ενός φιλικού στις επιχειρήσεις περιβάλλοντος. Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ο μόνος τρόπος για τον περιορισμό της ανεργίας που είναι στο 19,5%.

Δράσεις απαιτούνται στα ακόλουθα 5 πεδία:

  • Σύστημα κοινωνικής πρόνοιας (εκσυχρονισμός του συνταξιοδοτικού και ασφαλιστικού συστήματος)
  • Χρηματοπιστωτική σταθερότητα (συνεχείς μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση της υγείας του τραπεζικού συστήματος και τη μείωση των κόκκινων δανείων)
  • Αγορές προϊόντων και εργασίας (σχέδιο δράσης για την μαύρη εργασία, μεταρρύθμιση του πλαισίου αδειοδότησης για τις επενδύσεις)
  • Αξιοποίηση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας καθώς και ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων
  • Δημόσια διοίκηση (εκσυγχρονισμός της διοίκησης ανθρώπινων πόρων στον δημόσιο τομέα, νέος κώδικας εργασίας, εφαρμογή μέτρων κατά της διαφθοράς)

 

Ερωτήματα

α) Μήπως τα μνημόνια έφεραν ακόμα μεγαλύτερη κρίση και πόσο απέχει η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια, από αυτή της εξόδου της οικονομίας από τη κρίση;

β) Θα επενδύσουν οι αγορές στους μεταμνημονιακούς αριθμούς και στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, μετά την ανάκληση του waiver, τον αποκλεισμό από το QE και τον απεγκλωβισμό από το ELA στο τέλος του έτους;

γ) Θα αναβαθμιστούν τα ελληνικά ομόλογα ώστε να χρησιμοποιηθούν ως ενέχυρα στη διατραπεζική αγορά για επέκταση της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα;

δ) Πως το ΑΕΠ της Χώρας θα ανακτήσει το 25% που απώλεσε μέσα σε μία οκταετία, και πότε θα επανέλθουν απασχόληση και εισόδημα σε αξιοπρεπή επίπεδα;

ε) Ποιοί είναι οι άμεσοι και έμμεσοι κίνδυνοι της επόμενης περιόδου και πως έχουν σχεδιαστεί να αντιμετωπισθούν;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το 87% των συνταξιούχων είναι άνω των 60 ετών

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις