Η καθημερινότητά μας, μπορεί να γίνει πιο οικολογική, αλλάζοντας απλά μέρος των συνηθειών μας. Αρχής γενομένης από την κουζίνα, έναν χώρο που μας απασχολεί καθημερινά για το μαγείρεμα και τη διατροφή μας, είναι δυνατόν να γίνουμε ιδιαίτερα φιλικοί στο περιβάλλον. Ας δούμε ορισμένους τρόπους, με τους οποίους μπορείτε να κάνετε την κουζίνα σας πιο «πράσινη». […]
Η καθημερινότητά μας, μπορεί να γίνει πιο οικολογική, αλλάζοντας απλά μέρος των συνηθειών μας. Αρχής γενομένης από την κουζίνα, έναν χώρο που μας απασχολεί καθημερινά για το μαγείρεμα και τη διατροφή μας, είναι δυνατόν να γίνουμε ιδιαίτερα φιλικοί στο περιβάλλον. Ας δούμε ορισμένους τρόπους, με τους οποίους μπορείτε να κάνετε την κουζίνα σας πιο «πράσινη».
Πετσέτες αντί για χαρτί
Η ζημιά, που κάνουμε με τη χρήση χαρτοπετσέτας και χαρτιού κουζίνας στο περιβάλλον, είναι αφάνταστα μεγάλη. Όλα όμως είναι θέμα συνήθειας. Αντικαταστήστε τα παραπάνω με απορροφητικές πετσέτες, που στεγνώνουν γρήγορα. Τις πετσέτες αυτές, μπορείτε να τις χρησιμοποιείτε καθημερινά και να τις πλένετε συχνά, για να τις επαναχρησιμοποιήσετε.
Πλαστικές vs υφασμάτινες σακούλες
Αποφασίστε πως οι πλαστικές έστω και βιοδιασπώμενες σακούλες από σούπερ μάρκετ δεν είναι περισσότερο βολικές από υφασμάτινες σακούλες για τα σκουπίδια σας. Εξίσου ευρύχωρες και πιο διακριτικές, σας εξυπηρετούν για να τις χρησιμοποιήσετε περισσότερες από μία φορές.
Φυτέψτε
Γιατί να αγοράσετε συσκευασμένα βότανα από το μανάβικο, όταν μπορείτε να τα καλλιεργήσετε στον πάγκο της κουζίνας ή το περβάζι του παραθύρου σας; Θα μειώσετε τα έξοδα, ενώ η φρεσκάδα τους είναι ασύγκριτη. Μπορείτε να φυτέψετε από δυόσμο και μέντα μέχρι θυμάρι και φασκόμηλο.
Φτιάξτε τα δικά σας καθαριστικά
Απαλλαγείτε από τα χημικά καθαριστικά, που ίσως κρύβουν κινδύνους για την υγεία. Χρησιμοποιήστε φυσικά υλικά ή φτιάξτε τα δικά σας οικολογικά καθαριστικά. Χρησιμοποιήστε υλικά όπως μαγειρική σόδα, βόρακα, λευκό ξύδι και πράσινο σαπούνι για ένα καλό και υγιές αποτέλεσμα.
Λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας
Εξοικονομούν τόσο ενέργεια, όσο και χρήματα. Οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, διαρκούν 10 φορές περισσότερο, ενώ δαπανούν 75% λιγότερο ενέργεια και έχουν 90% λιγότερη θερμότητα από τους συμβατικούς.
Αντικαταστήστε το εμφιαλωμένο νερό
Πολλές οικογένειες προτιμούν το εμφιαλωμένο νερό από το νερό της βρύσης. Ωστόσο τα έξοδα και το περιβαλλοντικό κόστος είναι ιδιαίτερα σημαντικά για ένα είδος πρώτης ανάγκης. Για το λόγο αυτό, δοκιμάστε να τοποθετήσετε φίλτρο στη βρύση σας για να πίνετε οικονομικά καθαρότερο νερό.
Κομποστοποιήστε
Αντί να πετάτε τα κατακάθια του καφέ και απόβλητα λαχανικών μπορείτε να τα κομποστοποιήσετε. Η διαδικασία, χρειάζεται προσοχή. Ωστόσο εάν το αποφασίσετε και κάνετε τη διαδικασία σωστά, θα επωφεληθείτε στο έπακρο.
Αντικαταστήσετε παλιές ηλεκτρικές συσκευές
Πάρτε απόφαση να αλλάξετε τις παλιές ηλεκτρικές σας συσκευές που δαπανούν μεγάλα ποσά ενέργειας. Όταν θα βρεθείτε σε κατάστημα ηλεκτρικών για νέες συσκευές της κουζίνας σας, φροντίστε να ψάξετε για εκείνες που θα έχουν την ένδειξη εξοικονόμησης ενέργειας.