Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Πρωτοβουλία για μείωση 10% της ζάχαρης έως το 2020
ΥΓΕΙΑ

Πρωτοβουλία για μείωση 10% της ζάχαρης έως το 2020

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Αναψυκτικών (ΣΕΒΑ) έχει αναλάβει εθελοντική δέσμευση για μείωση κατά 10% της ζάχαρης στα ανθρακούχα και μη ανθρακούχα αναψυκτικά (με περιεχόμενο φρούτου 0-24,9%), παγωμένο τσάι και προϊόντα έτοιμου καφέ, αθλητικά και ενεργειακά ποτά των εταιρειών/Μελών του μέχρι το 2020, με σημείο αναφοράς το 2015. Η πρωτοβουλία ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών […]

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Αναψυκτικών (ΣΕΒΑ) έχει αναλάβει εθελοντική δέσμευση για μείωση κατά 10% της ζάχαρης στα ανθρακούχα και μη ανθρακούχα αναψυκτικά (με περιεχόμενο φρούτου 0-24,9%), παγωμένο τσάι και προϊόντα έτοιμου καφέ, αθλητικά και ενεργειακά ποτά των εταιρειών/Μελών του μέχρι το 2020, με σημείο αναφοράς το 2015.

Η πρωτοβουλία ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών σχετικά με την πρόσληψη ζάχαρης και στην πρόσκληση των Κρατών – Μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια συντονισμένη προσέγγιση στην ανασύνθεση των προϊόντων τροφίμων και στην οποία περιλαμβάνεται η μείωση της ζάχαρης[1]. Παράλληλα, προστίθεται στις προσπάθειες μείωσης της ζάχαρης στο πλαίσιο της δέσμευσης που ανέλαβε η Ένωση Ευρωπαϊκών Συνδέσμων Βιομηχανιών Αναψυκτικών (UNESDA) τον Φεβρουάριο 2017. Ο κλάδος των αναψυκτικών στην Ευρώπη έχει πετύχει μείωση κατά 12% της ζάχαρης στα ανθρακούχα και μη ανθρακούχα αναψυκτικά του την περίοδο 2000-2015, και έχει δεσμευτεί σε περαιτέρω μείωση κατά 10% μέχρι το 2020.

Στη δέσμευση του ΣΕΒΑ θα μετράται η μέση περιεκτικότητα σε ζάχαρη ανά 100ml με βάση τον όγκο πωλήσεων, ενώ η πρόοδός μας θα παρακολουθείται από ανεξάρτητο ελεγκτικό φορέα και θα την μοιραζόμαστε με ενδιαφερόμενους φορείς. Πιστεύουμε ότι με αυτή την πρωτοβουλία που εντάσσεται σε μια σειρά ουσιαστικών δράσεων που υλοποιούμε παράλληλα με την ανασύνθεση, όπως:

  • ευδιάκριτη διατροφική επισήμανση,
  • υπεύθυνο marketing (δε διαφημίζουμε σε παιδιά κάτω των 12 ετών),
  • προώθηση νέων προϊοντικών επιλογών με μειωμένες ή καθόλου θερμίδες,
  • αύξηση της διαθεσιμότητας μικρότερων συσκευασιών,
  • μπορούμε να συμβάλλουμε, σε συνεργασία με άλλα ενδιαφερόμενα Μέρη, στην προώθηση ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής και πιο υγιεινών διατροφικών προτύπων.

Ο κλάδος των αναψυκτικών στην Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στη μείωση της ζάχαρης με το ταξίδι του να ξεκινάει τη δεκαετία του 1980, όταν κυκλοφόρησαν στην αγορά τα πρώτα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη και επομένως χωρίς θερμίδες. Στα αναψυκτικά, η μείωση της ζάχαρης οδηγεί απευθείας σε μείωση θερμίδων.

Η Πρόεδρος του ΣΕΒΑ, κα Αγγελική Πατρούμπα, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που ο κλάδος των αναψυκτικών στην Ελλάδα κάνει ένα σημαντικό βήμα μπροστά με μια δέσμευση που απαντά στο στόχο της ΕΕ για περαιτέρω μείωση της ζάχαρης κατά 10%. Αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να βοηθήσουμε τους καταναλωτές να ελέγχουν καλύτερα την πρόσληψη θερμίδων για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου μας, αξιοποιούμε ένα ευρύ φάσμα εργαλείων και καλούμε και άλλες εταιρείες του κλάδου, καθώς και άλλες κατηγορίες τροφίμων και ποτών να συστρατευθούν στην προσπάθειά μας προσφέροντας στους καταναλωτές επιλογές που τους βοηθούν να μειώσουν την πρόσληψη ζάχαρης».

«H Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας χαιρετίζει την αξιόλογη προσπάθεια του ΣΕΒΑ για μείωση της ζάχαρης στα ανθρακούχα και μη ανθρακούχα αναψυκτικά, παγωμένο τσάι και προϊόντα έτοιμου καφέ, αθλητικά και ενεργειακά ποτά. Ο Πρόεδρος της ΕΙΕΠ, κ. Λεωνίδας Λαναράς θεωρεί ότι η στοχευμένη αυτή ενέργεια του ΣΕΒΑ θα συμβάλει ουσιαστικά τόσο στην αντιμετώπιση όσο και στην πρόληψη της νόσου της παχυσαρκίας  και ιδιαίτερα της παιδικής παχυσαρκίας, που τα τελευταία χρόνια έχει λάβει επιδημική μορφή στη χώρα μας».

 

Χρήσιμα στοιχεία σχετικά με τα αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά συνεισφέρουν μόλις το 3% των θερμίδων στο καθημερινό διαιτολόγιο ενός μέσου Ευρωπαίου πολίτη και λιγότερο από 3% ενός μέσου Έλληνα[2].

Τα μη αλκοολούχα ποτά (συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών και των χυμών φρούτων και λαχανικών) αντιστοιχούν μόνο στο 5% των συνολικών σακχάρων στην Ελλάδα[3].

 

[1] Η δέσμευση υποστηρίζει τον Ευρωπαϊκό Οδικό Χάρτη Δράσης για την Βελτίωση των Τροφίμων και Ποτών και το Παράρτημα Εθελοντικής Μείωσης των Πρόσθετων Σακχάρων με στόχο τη μείωση της ζάχαρης κατά 10%, όπως συμφωνήθηκε το 2016 μεταξύ των Κρατών Μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

[2] Malisova O.; Bountziouka V.; Zampelas A.;Kapsokefalou M. Evaluation of Drinks Contribution to Energy Intake in Summer and Winter. Nutrients, 2015, 7, 3724-3738

[3] Cust A.E.; Skilton M.R.; van Bakel  M.M.E.; et al. Total dietary carbohydrate, sugar, starch and fibre intakes in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition.  European Journal of Clinical Nutrition, 2009, 63(4),S37-60;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Διατροφή για γράμμωση

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις