H τακτική της κυβέρνησης και τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα για να μην δυσαρεστήσει κι άλλο τον ελληνικό λαό, φαίνεται πως διώχνουν τους επενδυτές, κάτι που έφερε και άνοδο του επιτοκίου για το 10ετές ομόλογο. Η «Handelsblatt» μάλιστα αναφέρει σε άρθρο της ότι η Ελλάδα πλέον θα πληρώνει περισσότερα για να δανειστεί, μετά τα σχέδια […]
H τακτική της κυβέρνησης και τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα για να μην δυσαρεστήσει κι άλλο τον ελληνικό λαό, φαίνεται πως διώχνουν τους επενδυτές, κάτι που έφερε και άνοδο του επιτοκίου για το 10ετές ομόλογο.
Η «Handelsblatt» μάλιστα αναφέρει σε άρθρο της ότι η Ελλάδα πλέον θα πληρώνει περισσότερα για να δανειστεί, μετά τα σχέδια Τσίπρα να μην προχωρήσει σε μείωση των συντάξεων από την πρώτη ημέρα του 2019.
«Η Ελλάδα πληρώνει περισσότερα για να δανειστεί» τιτλοφορείται άρθρο της «Handelsblatt» με αφορμή την άνοδο του επιτοκίου για το δεκαετές ομόλογο. Η οικονομική εφημερίδα γράφει πως «οι διεθνείς κεφαλαιαγορές αντιδρούν σε αναταράξεις στην Ελλάδα. Κυρίως τα σχέδια της κυβέρνησης Τσίπρα για τον προϋπολογισμό προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ισχυρίζονται ότι η άνοδος του επιτοκίου οφείλεται σε αναταράξεις στην τουρκική οικονομία και την Αργεντινή. Ειδικοί σε οικονομικά ζητήματα στην Αθήνα ωστόσο εκτιμούν ότι ένας επιπλέον λόγος είναι τα σχέδια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να μην προχωρήσει σε περικοπές των συντάξεων την 1η Ιανουαρίου του 2019. Ελεγκτές των δανειστών αναμένονται στις 10 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα για τον πρώτο έλεγχο από την εκπνοή του τρίτου προγράμματος προσαρμογής.
Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων όχι μόνο δεν δείχνουν τάσεις αποκλιμάκωσης, αντίθετα ακολουθούν ανοδική τροχιά.
Για έκτη διαδοχική συνεδρίαση οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αυξάνονται, με το 10ετές να ενισχύεται σχεδόν κατά 10 μονάδες βάσης και να διαμορφώνεται στο 4,63%, επίπεδο που χαρακτηρίζεται απαγορευτικό για έξοδο στις αγορές.
Σε άνοδο βρίσκεται και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, το οποίο καταγράφει αύξηση κατά 15,3 μονάδες βάσης στο 3,698% ενώ την ίδια ώρα και το χρηματιστήριο δέχεται πιέσεις προσεγγίζοντας επικίνδυνα το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου την ημέρα που ο Ελληνας πρωθυπουργός έκανε το διάγγελμα για το τέλος του προγράμματος διάσωσης, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε υποχωρήσει στο 4,26%.
Η εικόνα της αγοράς ομολόγων προβληματίζει τους οικονομικούς αναλυτές δεδομένων και τα αναταράξεων στις αναδυόμενες αγορές ενώ τα μηνύματα από εκπρόσωπους των θεσμών για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων πυκνώνουν όσο εντείνεται και οι διαρροές για τις εξαγγελίες και παροχές που θα κάνει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.
Δείτε ακόμη: